Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyzkoušejte největší výletní loď světa

Přemýšlíte, kam letos vyrazit na dovolenou? Už vás omrzely dovolené v resortech a chtěli byste tentokrát vyzkoušet něco jiného? Milujete moře, nesnášíte nudu a rádi poznáváte nová místa? Pak pro vás máme tip na zcela nový rozměr vaší dovolené. Co takhle vyzkoušet plavbu na výletní lodi?

V dnešní době existuje nespočet lodí překypujících všemožnými vymoženostmi, vybavením i luxusem. Je zde ovšem jedna loď, která – alespoň co do velikosti – převyšuje všechny ostatní. A jak jinak si udělat obrázek o tom, jak taková dovolená na výletní lodi vypadá, než právě s pomocí té největší ze všech? Pojďme si představit Harmony of the Seas – největší výletní loď, kterou kdy světová vodstva poznala!

Harmony of the Seas je lodí z rodiny Royal Caribbean. Loď je dlouhá úctyhodných 362 metrů, což se rovná délce více než tří fotbalových hřišť. Na šířku měří přes 65 metrů a se svojí váhou 227 000 hrubé tonáže je těžší, než by vážilo 17 tisíc slonů afrických dohromady. Na šestnácti (z celkových osmnácti) palubách se rozkládají luxusní kajuty s maximální kapacitou 6 780 osob a o absolutní spokojenost a pohodlí se během vaší plavby stará profesionální posádka čítající přes 2 100 členů. Loď v současnosti pluje po vodách Karibského moře, a to buď východní, nebo západní trasou. Vyplouvá i končí vždy ve floridském přístavu Fort Lauderdale, odkud dále pokračuje na Haiti, Jamajku a do Mexika v případě trasy západní, anebo na Svatý Martin (resp. Bahamy), do Portorika a na Haiti v případě trasy východní.

Přemýšlíte však, jestli je dovolená na lodi vhodná pro vás?

Nezáleží na tom, kolik je vám let, zda s sebou berete děti, anebo jaká je vaše definice „dobře stráveného času na dovolené“. Harmony of the Seas vás přesvědčí, že dokáže hravě naplnit představy zarytých pohodářů, aktivních neposedů, i těch nejnáročnějších puntičkářů.

Jste rodina s dětmi?

Pak jistě oceníte širokou nabídku aktivit pro děti všeho věku. Přichystané jsou zde zábavné programy Adventure Ocean, v rámci kterých si děti užijí spoustu zábavy ve výtvarných dílnách, při hodinách tance anebo třeba při vědeckých pokusech pro malé chemiky. Až bude dětem horko, mohou se svlažit ve vodním parku Splashaway Bay. Díky programu DreamWorks Experience budou zase všechny důležité okamžiky na palubě doprovázet animovaní hrdinové z pohádek. Jak se asi budou vaše děti tvářit, až se u nich na dětské diskotéce, při maškarním průvodu či na ledové show objeví Shrek s Fionou, Tučňák z Madagaskaru nebo třeba Kung Fu Panda?

Až zatoužíte strávit trochu času pohromadě s celou rodinou, můžete si vybrat z nabídky rodinných soutěží, her i workshopů, u kterých si užijete spoustu zábavy. Celý den pak můžete zakončit procházkou po Royal Promenade nebo návštěvou 3D kina. Pokud však s sebou na dovolenou berete své dospívající ratolesti, s moc velkým nadšením se nad touto nabídkou už asi nesetkáte. Ovšem netřeba zoufat, posádka Harmony of the Seas myslí i na teenagery. Pokud už je omrzí čas trávený s rodiči, mají možnost zajít na diskotéku pro mladé, anebo třeba do klubovny, kde si mohou zahrát fotbálek, dát nealkoholické drinky a najít spoustu nových přátel.

Toužíte po romantice se svou drahou polovičkou?

I vy se zde máte na co těšit. Pokud prahnete po troše soukromí, klidu a pohody, není lepšího místa, než lázně Vitality Spa. Z mnoha procedur v nabíce pro vás bude ideální například skvělá relaxační masáž pro páry. Dalším místem vhodným pro klidné rozjímání a užívání si času se svojí polovičkou je Solarium, kam mají přístup pouze dospělí. Ujít byste si neměli nechat například vířivku na vrcholku lodi, ze které máte nádherný výhled na moře. Pokud máte pocit, že procházka mezi bazény a tobogány není zrovna nejromantičtější, pak zamiřte do Central Parku – jediného parku pod širým nebem na mořích. Umíte si představit větší romantiku, než sedět na lavičce mezi tisíci rostlinami a dívat se na noční oblohu posetou miliony hvězd, které na pevnině jen stěží spatříte? Až se dostatečně nabažíte, nezapomeňte si dát večeři v některé z vybraných restaurací a poté zamiřte na muzikál. Jen na Harmony of the Seas máte jedinečnou možnost vidět muzikál z prken Broadwaye, Grease!

Milujete pohyb a adrenalin?

Pokud si ani dovolenou nedovedete představit bez pravidelného pohybu, pak je tu pro vás plně vybavená posilovna nebo třeba běžecký okruh, který je vhodný i pro příznivce kolečkových bruslí. Zavítat také můžete na lekci yogy, aerobiku, tai chi, zumby a mnoha dalších. Pro udržení kondičky také skvěle poslouží dvě třináctimetrové horolezecké stěny, z jejichž vrcholu se vám naskytne krásný výhled na moře. Pokud fandíte spíše kolektivním sportům, pak jistě nepohrdnete ani basketbalovým hřištěm v plné velikosti.

Jestliže kromě běžných sportů vyhledáváte také adrenalin a rádi překonáváte své limity, jste zde na správném místě! Snad největší atrakcí na lodi je The Ultimate Abyss – nejdelší skluzavka na mořích. Se svými třiceti metry je vysoká zhruba jako desetipatrová budova a díky speciálním zvukovým efektům a celkové délce 65 metrů je to skutečně velká jízda! Pokud vás nakonec přece jen překoná strach, nic se neděje. U bazénů na vás čekají další tři – kratší a mírnější – tobogány, na kterých si ovšem užijete neméně zábavy. Milovníci divokého moře jistě uvítají dva simulátory vln pro surfování FlowRider a velmi zajímavou atrakcí je také 25 metrů dlouhý lanový skluz Zip Line.

Chcete si užít legraci s přáteli?

Pak byste měli začít plánovat harmonogram, protože díky široké škále možností bude váš program skutečně nabitý. Začít můžete třeba na vodní show v Aquatheater, kde vás čeká vskutku velkolepá podívaná. Mnoho zábavy si poté můžete užít třeba na ledovém kluzišti nebo na krásném minigolfovém hřišti. Pokud máte pocit, že jste dobře sehraná parta, pak také rozhodně jděte vyzkoušet, zda se dokážete dostat z únikové místnosti Escape Room plné záludných hádanek! Ať už se vám to podaří, nebo ne, odměnu v podobě dobrého drinku si nepochybně zasloužíte. Co takhle zajít do Bionic Baru, kde vás obsluhují roboti? Anebo raději dáte přednost baru s živou jazzovou muzikou, karaoke baru nebo třeba Comedy Clubu? Možností na výběr máte skutečně mnoho. A jestli stále nebudete mít dost, oblečte své nejlepší šaty, nalaďte se do té správné hravé nálady a vyražte vyzkoušet svou štěstěnu do Casina Royale!

Rádi si pochutnáte na dobrém jídle?

Na Harmony of the Seas vážně strádat nebudete. K dispozici je zde celkem 29 restaurací a občerstvovacích zařízení všeho druhu i zaměření. Některé restaurace jsou v ceně plavby, v jiných, především v těch tematických, si již budete muset za jídlo připlatit. Za ty gurmánské zážitky, které tu na vás čekají, to ovšem rozhodně stojí. Zajít můžete třeba do italské restaurace Jamie's Italian, na šťavnatý steak do Royal Caribbean's Chops Grille, mexické jídlo můžete ochutnat v Sabor Modern Mexican Restaurant, pravé japonské sushi ochutnáte v Izumi Hibachi & Sushi a opravdu speciální kulinářské lahůdky vám budou nabídnuty ve Wonderland Imaginative Cuisine. Během dne můžete také absolvovat degustaci vybraných vín ve Vintages Wine Bar nebo se podívat na kuchařskou show v podání těch nejlepších šéfkuchařů na lodi.

A na kolik vás celá tato paráda vlastně vyjde?

Výsledná cena závisí na vašich nárocích – pokud si vystačíte s prostornou, krásně vybavenou kajutou, leč bez oken, pak se cena takové plavby bude pohybovat mezi 31 000 až 36 000 Kč. Toužíte-li přece jen po výhledu ven, je tu pro vás stejně vybavená kajuta s oknem, jejíž cena vás vyjde přibližně na 34 000 až 39 000 Kč. A pokud vám ani okno nestačí, můžete si za zhruba 41 000 až 47 000 Kč rezervovat pokoj s balkonem. Potrpíte-li si na luxusu a toužíte-li po skutečném přepychu, který jen tak někdo nemá, je tu pro vás nádherná dvoupatrová kajuta Royal Suite Class. Cena za takové apartmá se pohybuje v rozmezí od 78 000 do 165 000 podle konkrétního termínu.

Důležité je také brát v potaz, že v těchto cenách nejsou zahrnuty náklady na dopravu z České republiky a zpět. S notnou dávkou štěstí se sice občas dají sehnat zpáteční letenky z Prahy do Miami i pod 10 000 Kč, nicméně počítejte spíše s cenami okolo 14 500 Kč a výše. Pokud budete chtít letět přímo na letiště ve Fort Lauderdale (z jehož přístavu, vzdáleného od letiště v Miami asi 45 km, loď vyplouvá), pak počítejte s částkami začínajícími na 23 000 Kč.

20.07.2017 Leona Tomšů

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín