Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzrušující New York nikdy nespí

New York

New York

New York je největším a nejlidnatějším městem Spojených států amerických. Leží na jižním výběžku stejnojmenného státu, při ústí řeky Hudson do Atlantského oceánu. Významnými turistickými atrakcemi se to v něm jenom hemží. Pro každého návštěvníka je takřka povinností prohlédnout si divadla na Broadwayi, Times Square, Central Park, Empire State Building, sochu Svobody a další proslulá místa. V New Yorku to žije, bývá tady rušno od rána do večera a setkává se tu tolik zajímavých kultur! Kamkoliv se ohlédnete, čeká na vás něco nevšedního.

Kulturní zážitky na každém kroku!

K významným kulturním střediskům patří Lincolnovo a Rockefellerovo centrum. Na Manhattanu ve čtvrti Upper West Side najdete Metropolitní operu a na Sedmé avenue zase slavnou koncertní síň Carnegie Hall, kde se každoročně koná cca 250 představení vážné i populární hudby. Žádný milovník divadla si nenechá ujít činohry a muzikály ve čtyřiceti světoznámých divadlech na Broadwayi.

Lincolnovo centrum

Lincolnovo centrum

Kdo rád navštěvuje muzea a galerie, neměl by vynechat Metropolitní muzeum umění, největší a nejstarší muzeum v USA. Najdete ho na Páté avenue, na východním okraji Central Parku. Neméně slavnými a vyhledávanými institucemi jsou Muzeum moderního uměníGuggenheimovo muzeum. To první obsahuje 1200 obrazů od pěti set umělců z devětatřiceti zemí. To druhé přitahuje pozornost už svojí zajímavou budovou, kterou navrhl architekt Frank Lloyd Wright. Guggenheimovo muzeum patří v New Yorku k nejznámějším galeriím moderního umění. Pokud ještě nejste uměním zcela zahlceni, doplňte si na seznam Brooklynské muzeum, druhé největší ve městě se sbírkou 1,5 milionu děl.

Metropolitní muzeum umění

Metropolitní muzeum umění

Svět blyštivých reklam

Times Square, rozsáhlá křižovatka mezi Broadwayí a Sedmou avenue, představuje jednu z nejznámějších turistických atrakcí města, a to především díky značnému množství světelných reklam na velkoplošných obrazovkách. Na Times Square sídlí řada firem i divadel. Střetává se zde svět obchodu a umění. Najdete tady nejznámější reklamní značky, hotely a mrakodrapy, např. New York Times Tower, sídlo deníku New York Times.

Times Square

Times Square chensiyuan

Central Park - oáza v šedivé poušti

Central Park, svěží zelený bod mezi mrakodrapy, byl otevřen roku 1859 v městské části Manhattan. V roce 1963 se stal národní historickou památkou. Z velké části působí přírodně, byl však vytvořen uměle a obsahuje několik jezer, chodníky, bruslařské stadiony, travnaté plochy pro různé akce, dětská hřiště a dokonce útočiště pro divoká zvířata. Potěšit se můžete i pohledem na četné památky. Příkladem uveďme sochy Williama Shakespeara, Waltera Scotta, Hanse Christiana Andersena či Kryštofa Kolumba. Central Park je vůbec největším městským parkem v USA. Každoročně jej navštíví kolem 25 milionů turistů a aby také ne, když se jedná o jeden z nejznámějších parků na světě. Objevil se v řadě filmů a televizních programů. Desetikilometrovou stezku podél něj ocení cyklisté, bruslaři i běžci. Oblíbenou atrakcí je též malá zoo na Páté avenue. Vaši potomci budou určitě nadšení z dětské zoo, která je její součástí.

Central Park v New Yorku

Central Park v New Yorku

Nejvyšší budovy New Yorku

Mezi nejznámější stavby New Yorku patří mrakodrap Chrysler Building s charakteristickou špičkou. Jako první mrakodrap překročil výšku Eiffelovky (300 m). Byl dokončen roku 1930 a v současnosti je pátým nejvyšším mrakodrapem ve městě. O tuto pozici se ovšem dělí s New York Times Tower.

Chrysler Building

Chrysler Building

Co se týče výškového rekordu, stala se nástupcem Chrysler Building budova Empire State Building. Ta byla po svém dokončení roku 1931 nejvyšší na světě, a to až do roku 1972, kdy ji překonala severní věž Světového obchodního centra. Po zřícení budov při teroristických útocích 11. září 2001 se Empire State Building stala nejvyšší budovou ve městě a třetí nejvyšší v USA. Nicméně byla opět překonána v roce 2013 novým obchodním centrem One World Trade Center. Přesto se Empire State Building řadí k národním kulturním památkám a nejznámějším symbolům města. Je pro New York tím, čím je Pařížanům Eiffelova věž.

Empire State Building

Empire State Building

Mrakodrap One World Trade Center byl postaven v bezprostřední blízkosti místa, kde stála „dvojčata“ zničená teroristickými útoky. Budova je součástí nového komplexu poblíž území Ground zero. Toto označení se začalo používat po útocích a vztahuje se k místu, kde zničené mrakodrapy stály. Dnes tu najdete památník a muzeum připomínající události a oběti 11. září 2001.

One World Trade Center

One World Trade Center

Veliká francouzská dáma

Socha na Ostrově svobody byla vyrobena francouzským sochařem Bartholdim ve spolupráci s Gustavem Eiffelem. Vznešený památník byl darem od Francouzů ku příležitosti stého výročí americké nezávislosti. V roce 1886 byla socha po částech dopravena do Ameriky a v následujících dvou letech sestavena. Od té doby stojí u vchodu do přístavu v New Yorku a přivítala už miliony přistěhovalců do Spojených států amerických. V roce 1984 se dostala na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Dnes představuje jednu z hlavních turistických atrakcí města a je možné ji navštívit. Výhledu se návštěvníkům dostává z podstavce, lze však také vystoupat po schodišti na čelenku. Část schodů vede dokonce až k pochodni. Výhled z čelenky byl v roce 2001 uzavřen v reakci na teroristické útoky. K jeho znovuotevření došlo o osm let později, ovšem chcete-li se tam dostat, musíte se zaregistrovat s předstihem několika měsíců. Pochodeň je přístupná veřejnosti od roku 1916.

Socha svobody

Socha svobody

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín