Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Wieliczka – nejkrásnější solný důl v Evropě

Solný důl Wieliczka

Solný důl Wieliczka

Asi 15km od Krakova se nachází polská perla ukrytá v podzemí. Solný důl Wieliczka (Vělička), který je od roku 1978 zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO, mapuje těžbu soli od středověku až do současnosti.

Nekonečné schody do solného dolu

Prohlídka dolu trvá cca 2,5 hodiny a začíná sestupem po 380 dřevěných schodech, které se zdají být nekonečné. V této fázi je každý návštěvník přesvědčen, že bude muset tytéž schody při návratu zase vystoupat. Není třeba se obávat, nahoru na povrch vás vyveze pohodlný, rychlý výtah.

Teplota v solném dole Wieliczka

Celková délka chodeb je více než 300km, zpřístupněna jsou však jen asi 2% z nich. Teplota v dolech je mezi 14 a 16°C. Já jsem prohlídku absolvovala v krátkém rukávu a lehké bundě, kterou jsem si střídavě oblékala a vysvlékala podle toho, zda byl na chodbách zrovna průvan či ne. Místy se člověk doslova zpotil, což nebylo přílišnou námahou, byť bylo tempo prohlídky svižné, ale spíše změnami tlaku, jak se postupně sestupuje níž a níž.

Solný důl Wieliczka

Solný důl Wieliczka

Turistická trasa skrz solný důl Wieliczka

Zpřístupněná turistická trasa měří okolo 3km, začíná po sestupu schodů v hloubce 64m, postupně sejdete až do 135m. Po cestě si můžete prohlédnout techniku, pomocí které se dříve sůl těžila, postavy těžebních dělníků při práci, dřevěné konstrukce, kaple, jezírka se solankou, zdobené sály, na jednom místě na vás ze stropu koukne drak, můžete obdivovat solnou sochu Koperníka, u sousoší si vyslechnete pohádku. Zajímavostí je, že v podzemí pracovali i koně. Jejich osud byl však velmi smutný, protože se z dolů už nikdy živí nevrátili, neboť pracovali až do své smrti.

 Turistická trasa v dole Wieliczka

Turistická trasa v dole Wieliczka

Kaple sv. Kingy je perlou solného dolu Wieliczka

Asi nejkrásnějším a také největším sálem ve zpřístupněné části dolů je kaple sv. Kingy, která se nachází v hloubce 101m pod zemí. Kromě nádherných lustrů zde najdete sochy a také reliéfy vytesané do stěn, mimo jiné vlys Poslední večeře páně dle obrazu Leonarda da Vinciho.

Kaple sv. Kingy

Kaple sv. Kingy

Svatba v solném dole Wieliczka? Proč ne?

V některých sálech se v dnešní době pořádají koncerty, neboť je zde výborná akustika, díky nulové přítomnosti bakterií tu bylo vybudováno sanatorium pro pacienty s alergiemi a respiračními chorobami. Solné doly jsou také vyhledávaným cílem párů toužících říci si své ano v netypickém prostředí. V době naší návštěvy jsme měli možnost nahlédnout do sálu, kde se právě chystala svatební hostina. Výzdoba byla překrásná.

Svatba v solném dole Wieliczka

Svatba v solném dole Wieliczka © Iveta Zouharová

Olizování soch zakázáno

Chodby vypadají jak z mramoru, struktura nepřipomíná kamennou sůl, která měla v mých představách bílou barvu. Asi každý návštěvník má nutkání si ověřit, že stěny, sochy a všechno kolem je opravdu ze soli. Olizovat sochy a stěny je samozřejmě zakázáno, což při naší prohlídce naštěstí nenapadlo ani přítomné děti, sáhnout na sochu a pak prst olíznout však můžete, pominete-li fakt, že to před vámi udělaly už tisíce lidí. Ani já jsem pokušení neodolala a mohu potvrdit, že jde „překvapivě“ skutečně o sůl, byť má netypickou šedou barvu.

Solný důl Wieliczka

Solný důl Wieliczka

Fotografování v solných dolech pouze za poplatek

Za fotografování se platí 10PNL, peníze se vybírají až před vstupem do kaple sv. Kingy. Dostanete barevnou nálepku s povolenkou, kterou si nalepíte na viditelné místo. Ačkoliv jsem si poctivě fotografování zaplatila, téměř všechny fotky, které jsem v dole pořídila, nestály za nic. Byly buď moc tmavé, nebo rozmazané.

Dělník v solném dole

Dělník v solném dole © Iveta Zouharová

Občerstvení v solných dolech Wieliczka

Asi v polovině prohlídky máte možnost odskočit si na toaletu, to samé na konci prohlídky. Přímo v dolech jsou i obchůdky s občerstvením, suvenýry, navštívit však můžete i místní bufet či dokonce luxusní restauraci. Po výstupu z výtahu, který vás vyveze na povrch, se ocitnete přímo před dalším obchůdkem se suvenýry, kde si můžete zakoupit něco na památku. Většina účastníků naší prohlídky odcházela s pytlíčkem voňavé soli do koupele.

Český průvodce

Vydáte-li se na prohlídku dolů jako jednotlivec nebo menší skupinka, pravděpodobně nebudete mít nárok na česky mluvícího průvodce. Pokud cestujete jako organizovaná skupina s cestovní kanceláří, průvodce máte předem zamluveného. Naše průvodkyně paní Eliška byla veselá kopa, svůj výklad doplnila spoustou vtipných poznámek, čímž celý zážitek z prohlídky ještě o nějaký ten stupínek povýšila. 

Solný důl Wieliczka

Solný důl Wieliczka

Provozní doba a vstupné do solného dolu Wieliczka

V solných dolech je otevřeno od 7.30 do 19.30 v období od 1. května do 31. října, od 8.00 do 17.00 v období od 2. listopadu do 31. března.

Vstupné se liší v závislosti na velikosti skupinky nebo věku a počtu dětí. Cena se navýší i v případě, že budete mít českého průvodce, případně absolvujete-li vaši návštěvu o prázdninách.

Základní vstupné: 55 PLN/84 PLN s českým průvodcem

Zlevněné vstupné (děti od 4 let, důchodci, studenti) : 39 PLN/64 PLN s průvodcem

Rodinné vstupné (2 dospělí+2 děti 4-16let): 149 PLN/232 PLN s průvodcem

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín