Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za krásnou přírodou a steaky do Geoparku Arouca v Portugalsku

Geopark Arouca

Geopark Arouca

Geopark Arouca na severu Portugalska je zemí dobrodružství, jež láká na úchvatné přírodní scenerie a výtečnou gastronomii. Můžete se jen tak vydat na procházku, sjet řeku Paiva v kánoi či kajaku, ponořit se do historie až k období trilobitů nebo si dopřát hovězí delikatesy a klášterní sladkosti. K dispozici vám budou různé zajímavé prohlídky, díky nimž budete moci prozkoumat tradiční vesnice, vodopády, stáda koz a ovcí. Ocenění zasluhují i fosilie staré miliony let.

Co potřebujete vědět o parku?

Geopark Arouca je součástí evropské sítě geoparků UNESCO. Nachází se v severovýchodní části okresu Arouca, asi 70 km jižně od Porta (tedy přibližně hodinu jízdy autem). Toto působivé geologické muzeum obklopují hory Freita, Arada a Montemuro. Nejen ony, ale také řeky, vesnice a hluboká údolí čekají, až je prozkoumáte. Existuje celá řada turistických stezek, spojujících radost z procházky s objevováním míst geologického a historického významu. Na cestě najdete stodoly, mlýny a vesnice postavené na horských terasách s doškovými a břidlicovými střechami (Alvarenga, Noninha, Janarde, Meitriz).

Kouzelná vesnice Drave, Arouca

Kouzelná vesnice Drave, Arouca

Co všechno se dá v Geoparku Arouca dělat?

Pro ty, kteří chtějí objevovat historické a vědecké aspekty země a zároveň touží zlepšovat svou fyzickou kondici, je tady Rota do Ouro Negro se starými wolframovými doly a šestnáctikilometrový okruh Rota do Xisto s výhledem na vodopád Aguieiras.

Milovníci adrenalinu ocení peřeje již zmíněné řeky Paivy, nejrychleji tekoucí řeky v oblasti Arouca a současně jedné z nejméně znečištěných řek Evropy. Její křišťálově čisté vody jsou velmi oblíbené mezi fanoušky raftingu, canyoningu a kanoistiky.

Peřeje řeky Paivy, Arouca

Peřeje řeky Paivy, Arouca

Geopark má však také jedinečné podmínky pro orientační běh, horolezectví a arborismus (lezení po stromech). Vydat se můžete i na jeden z výletů zahrnujících dvoudenní (jednu noc) a třídenní programy (dvě noci). Na výběr máte celou řadu zajímavých možností, např. kulturní prohlídku, dobrodružnou nebo naučnou ad.

Jistě se vám zalíbí i objevování vzácných geologických jevů. Geologické dědictví Aroucy je extrémně bohaté. Vzpomeňme jen fosilie ve Vale do Paiva či „Pedras Boroas“ v Junqueiro. Těm dala jméno jejich podoba, jsou to dva granitové bloky tvarované jako kukuřičný chléb. V Canelas najdete fosilie některých z největších a nejvzácnějších – nebo dokonce jedinečných – druhů na světě. V muzeu Canelas Geological Interpretation Center sídlí důležitá sbírka fosilních trilobitů, včetně největší fosilie na planetě. Aroucu nicméně proměňují v unikátní atrakci i četné přírodní jevy, např. vodopád Cascata da Frecha da Mizarela, jeden z nejvyšších v Evropě.

Pedras Boroas v Junqueiro

Pedras Boroas v Junqueiro

Zájemci o kulturní bohatství by neměli vynechat návštěvu kostela s vyřezávanými lavicemi a varhanami, klášterů a působivého muzea umění s různými ozdobami, klenoty, předměty uctívání, nábytkem a liturgickými rukopisy.

Tajemství kláštera Arouca

Arouca je známá chutnými pokrmy z hovězího masa, které lze kombinovat s místním výborným vínem. Maso pochází z plemene dobytka chovaného právě v této oblasti, má chráněné označení původu. Dobytek se volně pase po horských svazích a živí se čistou horskou vegetací, jež je nezbytná pro kvalitní hovězí maso. Už jen to, jemné a lahodné, je dobrým důvodem pro návštěvu Aroucy. V mnoha tamních kvalitních restauracích se podávají tradiční aroucké steaky a žebra. Místní kuchyně však nabízí něco víc než jen hlavní chod.

Výtečný hovězí steak z Aroucy

Výtečný hovězí steak z Aroucy

Jeptišky z kláštera Arouca zanechaly regionu bohaté a delikátní dědictví. Jejich recepty jsou nicméně stále přísně střeženým tajemstvím. Sladké kaštany, mandlový krém, smetanové koláče, to vše je součástí klášterních sladkostí Aroucy.

Klasické portugalské dezerty jsou rovněž vcelku lákavé. Ochutnejte třeba piškotový dort pão-de-ló nebo pečivo cavacas, jež se výborně hodí ke kávě i čaji.

Cavacas

Cavacas

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín