Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za starými tradicemi do českého Banátu v Rumunsku

Krajina v rumunském Banátu

Krajina v rumunském Banátu

Toužíte po romantické dovolené s vůní sena, zpěvem cvrčků a s paprsky balkánského slunce? Vydejte se do českých vesnic v rumunském Banátu, kde na vás čeká autentické prostředí s domácí stravou a pruhovanými peřinami, ale i úchvatný karpatský masiv nad Dunajem, nabízející skvělé podmínky pro pěší turistiku a cyklistiku.

Krásná příroda a české zvyky

Roku 1823 se čeští kolonisté vydali dál po Dunaji do pohraničního pásma rakouské monarchie, kde v horách založili vesnice. Dnes tady žije okolo dvou tisíc lidí v šesti ryze českých vesnicích, které se vyznačují zachovalou lidovou architekturou. Jmenují se Bígr, Eibentál, Gerník, Rovensko, Svatá Helena a Šumice. Jsou propojené značenými turistickými trasami, vedoucími kolem nejatraktivnějších míst – jeskyní, vodních mlýnů či krasových kaňonů a potůčků. Dunajská soutěska vám nabídne dechberoucí výhledy i možnost rybářských pobytů u krajanů. Jejich tradice se tu uchovaly do dnešních dnů. Domluvíte se zde čistou češtinou a hospodyňky vám nabídnou klasické české koláče či řízky. Chcete-li si vyzkoušet, jak se obyvatelé musejí ohánět, pomozte jim s prací. Můžete hrabat seno, kosit a mlátit obilí nebo upéct chleba. Zdejší prostředí je ale samozřejmě vhodné i pro sportování nebo poklidnou rodinnou rekreaci.

Tradiční domácí potřeby v Banátu

Tradiční domácí potřeby v Banátu

Svatá Helena

Vesnice Svatá Helena byla v rumunských horách založena roku 1824. Od Dunaje je vzdálená přibližně 6 km a vede do ní asfaltová cesta. Má asi 220 obyvatel. Nacházejí se v ní dva kostely. Ten katolický byl vysvěcen v roce 1879 a zasvěcen sv. Heleně. Evangelický kostel z roku 1887 dnes používají baptisté. Ve Svaté Heleně najdete také dva obchůdky a hospodu s točeným pivem. Zásobování je poměrně dobré, každý den zakoupíte chleba. Vodovod ve vesnici je však zatím pouze provizorní. Pitná voda se dováží od napajedla, raději ale používejte minerálky či balenou vodu. Co vás jistě potěší, je kvalitní internetová síť. Wi-fi je dnes součástí mnoha domácností a volně k dispozici bývá i v hospodě U Pepsiho. Místní ženy jezdívají pravidelně na trhy do Moldavy prodávat mléko, smetanu či sýry. Ve vesnici si lze vyzkoušet projížďky na koni, což je možné také v Rovensku a Gerníku. K dispozici vám budou koně s jezdeckými sedly a přilby, u vybraných sedláků dokonce i povozy pro vyjížďky.

Svatá Helena

Svatá Helena Palickap

Výlety po okolí Svaté Heleny

Nabízí se mnoho lákavých možností k hezkým výletům po okolí. Vyrazit můžete třeba ke Svaté Alžbětě, sedmé české vesnici, která ovšem zanikla již v roce 1847. Do vesnice Gerník dorazíte po červené značce. Je tam možnost ubytování a hlavně unikátní vlastivědné muzeum. Milovníci přírody si jistě užijí procházky ke skalám nad Dunajem, údolím říčky Alibeg nebo k některým ze zdejších tajuplných jeskyní. K jeskyni Turecká díra se dostanete po červené značce a následně po modré odbočce. Přibližně 60 km od Svaté Heleny u města Bela Cerkva (přechod Naidáš) objevíte šest nádherných srbských jezer, která jsou vhodná i ke koupání. Další možný výlet představuje výprava do pohoří Semenic. Pojedete-li do města Reşiţa, nenechte si ujít ani přehradu v národním parku Semenic. I tady budete mít možnost ubytování a koupání.

Hlava Decebala v rumunském Banátu

Hlava Decebala v rumunském Banátu

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín