Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zajímavosti Bangladéše

Palác Sadarbari Rajbar, Sonargaon

Palác Sadarbari Rajbar, Sonargaon

Bangladéšská lidová republika leží v jižní Asii v historickém Bengálsku. Ačkoli název Bangladéš svádí k domněnce, že se jedná o ženský rod, správné je skloňování podle rodu mužského. Oficiálním jazykem je tu bengálština a nejrozšířenějším náboženstvím islám. Země se řadí k nejlidnatějším na světě, a přestože je poměrně chudá, může se pyšnit úchvatnými historickými pamětihodnostmi, jako jsou honosné mešity a působivé paláce. Některé ze zdejších kulturních a přírodních památek se dostaly i na seznam UNESCO.

Dháka

Hlavním městem Bangladéše je Dháka. Nalézá se severně od řeky Burhi Ganga a její ulice bývají často zablokované kvůli ohromnému množství rikš. Průměrné teploty jsou tady po celý rok poměrně vyrovnané (v lednu kolem 20 °C, v červenci okolo 28 °C). Stojí zde nad sedm set mešit, z nichž nejznámější je Bajt al-Mukarram, jejíž součástí je mj. velký sál a knihovna. Při stavbě této modernistické budovy byly uplatněny i některé tradiční islámské koncepce. Komplex má symbolizovat Kaabu, posvátné místo v Mekce. Zajímavé jsou rovněž budovy parlamentu a Veletržní palác. Dva největší přístavy metropole, Saddarghat a Badam Tali, byste našli v ulici Buckland Road. Milovníky nakupování potěší zase největší obchodní centrum Bangladéše.

Rikša v Dháce

Rikša v Dháce Steve Evans

Pevnost Lal Bagh

Ve staré části města Dháka se dochovala řada památek z muslimského období. Patří k nim mj. pevnost Lal Bagh, zřejmě nevyhledávanější místní pamětihodnost. Stavba je dokladem vyspělé mughalské architektury a obíhají ji hradby s osmihrannými baštami. Návštěvníci si uvnitř pevnosti mohou prohlédnout také mešitu, krásný dvoupatrový palác Diwan (sloužící též jako muzeum mughalské historie) s vladařskou rezidencí a lázněmi Hammam či mauzoleum princezny Bibi Pari.

Pevnost Lal Bagh, Dháka

Pevnost Lal Bagh, Dháka

Hvězdná mešita

Jednou z nejzajímavějších mešit starého města Dháky je Tara Masjid, známá také jako Hvězdná mešita. Tuto stavbu postavil koncem 18. století Mirza Ghulam. Zdobí ji řada mozaik a ornamentů ve tvaru hvězdiček.

Detail výzdoby Hvězdné mešity

Detail výzdoby Hvězdné mešity

Palác Ahsan-Manzil

Růžový palác Ahsan-Manzil v Dháce byl postaven v roce 1872 na základech francouzské továrny. Šestnáct let po dokončení jej poškodilo tornádo, ale následná rekonstrukce z něj učinila ještě hezčí a působivější budovu. Dnes byste uvnitř našli muzeum.

Palác Ahsan-Manzil, Dháka

Palác Ahsan-Manzil, Dháka

Město mešit Bagerhat

Bagerhat je jedním z měst zařazených na Seznam světového dědictví UNESCO (od roku 1985). Historické město mešit založil turecký generál Khan Jahan počátkem 15. století. Velké množství mešit i dalších historických budov tvoří významné muzeum islámské architektury. Město zahrnuje mauzolea, mosty, silnice, vodní nádrže a další stavby postavené z pálených cihel. Hustota islámských náboženských památek je vysvětlena zbožností Chána Jahana, o čemž svědčí nápis vyrytý na jeho hrobce. Ta je mimořádným zastoupením unikátního architektonického stylu, stejně jako další významná památka, jedna z největších mešit Shait-Gumbad.

Mešita Shait-Gumbad v Bagerhatu

Mešita Shait-Gumbad v Bagerhatu

Sómapura Mahávihára v Paharpuru

Na seznamu světového dědictví jsou od roku 1985 zapsány také ruiny buddhistického kláštera Sómapura Mahávihára poblíž města Paharpur v severozápadním Bangladéši. Patří k nejvýznamnějším archeologickým lokalitám. Klášter, postavený na přelomu 8. a 9. století, se po staletí těšil popularitě, ale posléze zpustl a znovuobjeven byl až v 19. století. Přímo v něm i v jeho okolí byly nalezeny nejrůznější předměty, např. mince, kamenné sochy a keramika.

Sómapura Mahávihára v Paharpuru

Sómapura Mahávihára v Paharpuru Stefan Krasowski

Národní park Sundarbans

Přírodní památkou, která se dostala na seznam UNESCO, je Sundarbans, indický národní park v Západním Bengálsku. Zdejší mangrovové lesy představují jedno z nejvýznamnějších přírodních bohatství země. Rezervace slouží také k ochraně tygra bengálského.

Tygr bengálský

Tygr bengálský

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín