Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zajímavosti Kapského Města

Kapské město, JAR

Kapské město, JAR

Kapské Město je druhým největším městem Jihoafrické republiky a hlavním městem provincie Západní Kapsko. Je také sídlem jihoafrického parlamentu a dalších vládních institucí. Díky svým přírodním unikátům, k nimž patří mj. Stolová hora či mys Dobré naděje, bývá označováno za jedno z nejhezčích měst na světě. Taktéž příjemné klima, poměrně dobře rozvinutá infrastruktura a samozřejmě jedinečné architektonické dědictví činí z Kapského Města oblíbený turistický cíl. Seznamte se s jeho nejzajímavějšími místy a památkami.

Hrad Dobré naděje

Hrad Dobré naděje (Castle of Good Hope) je nejstarší budova v Kapském Městě, jejíž první kámen byl položen 2. ledna 1666. Tato barokní pevnost byla dokončena v dubnu 1679. V budově bylo umístěno všechno možné, od kostela přes pekárny a obytné místnosti až po různé dílny, obchody a vězeňské cely. V roce 1936 byl hrad prohlášen za národní památku.

Hrad Dobré naděje

Hrad Dobré naděje

Robben Island

Ostrůvek Robben Island byl roku 1999 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Leží asi 10 km od pobřeží jižní Afriky a je turisticky velice atraktivní. Někdejší věznice, ve které byl vězněn i jihoafrický prezident Nelson Mandela, dnes slouží jako muzeum.

Věznice Robben Island

Věznice Robben Island

Stolová hora

K nejznámějším přírodním pozoruhodnostem Kapského Města patří Stolová hora. Významnou turistickou atrakci podpořila stavba lanové dráhy, jež stoupá k plochému vrcholu, na kterém se nachází restaurace i obchod se suvenýry. Hora, po jejíchž zelených svazích vede asi 400 stezek, je součástí Table Mountain National Park, národního parku zařazeného na Seznam přírodního dědictví UNESCO.

Stolová hora nad Kapským Městem

Stolová hora nad Kapským Městem

Mys Dobré naděje

Mys Dobré naděje je ostrý pevninský výběžek zakončující hornatý Kapský poloostrov. Celá oblast kolem něj je součástí přírodní rezervace „Cape of Good Hope“. Úzký úsek země, posetý krásnými údolími, zátokami a plážemi, obsahuje směs rozmanité a unikátní fauny i flóry. V rezervaci se nachází také maják Cape Point, nabízející úchvatné výhledy.

Mys Dobré naděje

Mys Dobré naděje

Národní botanická zahrada Kirstenbosch

Botanickou zahradu Kirstenbosch při jižním úpatí Stolové hory věnoval Kapskému Městu britský koloniální podnikatel Cecil Rhodes roku 1902. Byla vytvořena ohrazením pozemků s vzácnými druhy rostlin, což je způsob, jakým do té doby nebyla postavena žádná jiná botanická zahrada. Je inspirativní poctou přírodnímu dědictví a od roku 1913 taktéž národní památkou. Hraničí s Národním parkem Stolová hora a bezproblémově se spojuje s tamními lesy. Dost možná se jedná o nejkrásnější zahradu v Africe, uznávanou rovněž za jednu z největších botanických zahrad světa. Málokteré se jí mohou vyrovnat vznešeností a velkolepostí.

Chodník korunami stromů v Kirstenbosch

Chodník korunami stromů v Kirstenbosch

Jihoafrické židovské muzeum

Toto muzeum vzdává hold jedné z velkých jihoafrických židovských obcí. Přivádí návštěvníky na cestu zpět k raným kořenům jihoafrického židovstva a ukazuje, jakou roli vlastně tato komunita sehrála v budování jižní Afriky, jak ji známe. Je zázrakem moderní architektury, nicméně propojuje starý a nový svět. Nachází se uprostřed nejzajímavější městské části, v areálu, jenž zahrnuje nejstarší a nejkrásnější synagogu jižní Afriky.

Jihoafrické židovské muzeum

Jihoafrické židovské muzeum

District Six Museum

District Six Museum je jedno z muzeí připomínajících historii apartheidu. Apartheid byl extrémně bolestivým obdobím v minulosti města i celé země. Učení o něm pomáhá vzpomínat na ty, kteří trpěli. District Six Museum ve východním okrsku města připomíná okres Six a jeho odkaz na nucené stěhování. Okres byl původně založen jako smíšená komunita. Podle pravidel apartheidu však byla oblast prohlášena za „pouze bílou“ a na 80 000 lidí bylo násilně přesunuto do neúrodných oblastí Cape Flats. Jejich domy v okrese Six byly následně zpustošeny buldozery.

District Six Museum, Kapské Město

District Six Museum, Kapské Město thomas_sly

Katedrála sv. Jiří

Katedrála sv. Jiří, známá též jako „katedrála lidu“ kvůli své roli v apartheidu, je sídlem anglikánského arcibiskupa a nejstarší katedrálou v jižní Africe. Se svými krásnými vitrážovými okny představuje nádherný příklad designu viktoriánské éry. Je přístupná všem lidem z Kapského Města.

Katedrála sv. Jiří, Kapské Město

Katedrála sv. Jiří, Kapské Město Janek Szymanowski

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín