Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zakopané láká v zimě i v létě

Zakopané - zimní hlavní město Polska

Zakopané - zimní hlavní město Polska

Zakopané, nacházející se v údolí mezi Vysokými Tatrami a horou Gubałówka, je nejvýznamnějším střediskem horské turistiky a lyžování v Polsku, pročež si vysloužilo přezdívku „zimní hlavní město Polska“. Každý rok sem přijíždí kolem tří milionů turistů, aby si užili zimních radovánek na spoustě upravených sjezdovek. Najdete tu i areál pro skoky na lyžích.

Zakopané je však také skvělým místem pro trávení letní dovolené, kdy láká na množství turistických tras, třeba do Kondratowe doliny nebo na horu Giewont s patnáctimetrovým křížem. Bohaté možnosti mají i milovníci horolezectví, nordic walkingu, raftingu, cyklistiky, jízdy na čtyřkolkách či koních. Pobaví vás i festival horského folklóru, nejvýznamnější kulturní akce Zakopaného, konající se každé léto. Díky pohádkové dřevěné architektuře a tradičnímu folkloru ve vás město zanechá řadu pěkných vzpomínek.

Léto v Zakopaném

Léto v Zakopaném

Populární ulice Krupówki

Oblíbenou pěší zónu Krupówki lemují četné obchody, restaurace i prodejny se suvenýry. Kupte si na památku třeba tradiční goralské tričko. Mnozí pouliční umělci zde vyjadřují své pocity a dojmy hraním na hudební nástroje, výtvarnými díly, předváděním kouzel či loutkovým divadlem. O zábavu zde tedy rozhodně není nouze. Navíc si tady můžete domluvit i nějaký zajímavý výlet lodí. A koho by začala chytat mlsná, ten může potěšit své chuťové buňky v legendární kavárně a cukrárně Żarneccy, kde prodávají výtečnou zmrzlinu.

Populární ulice Krupówki, Zakopané

Populární ulice Krupówki, Zakopané Ministry of Foreign Affairs

Ulice Krupówki je však také místem působivých památek. Prohlédněte si např. dřevěnou Willu Poraj z konce 19. století či Wilu Ślimak, památkový penzion z roku 1902. Stojí tu rovněž vznešený kostel Nejsvětější rodiny, krásná ozdoba této městské části.

Kostel Nejsvětější rodiny v Zakopaném

Kostel Nejsvětější rodiny v Zakopaném

Fascinující Dům vzhůru nohama (neboli Dům jinak)

Jednou z nejzajímavějších atrakcí Zakopaného je nepochybně dům postavený vzhůru nohama poblíž ulice Krupówki. Je částečně nakloněný, a není tedy nijak snadné se v něm pohybovat. Jeho návštěva vám ale přinese jedinečný zážitek. Viděli jste už někdy záchod visící ze stropu? Tak tady ho uvidíte! A věřte, že i na vašich fotografiích se groteskně převrácená stavba bude hezky vyjímat.

Dům vzhůru nohama v Zakopaném

Dům vzhůru nohama v Zakopaném www.atrakcje.regiontatry.pl/

Staré město s původní dřevěnou zástavbou

Centru pěkné staré části dominuje dřevěný kostel Panny Marie Čenstochovské z let 1848 až 1851. Vedle něho najdete malebnou kamennou kapli a romantický starý hřbitov. Jedním z vůbec nejstarších domů města je krčma U Wnuka pocházející z období kolem roku 1850. První budovou postavenou v typickém zakopanském stylu pak byla Willa Koliba z let 1892 až 1893, v níž dnes můžete navštívit muzeum tohoto architektonického stylu.

Kostel Panny Marie Čenstochovské s kaplí

Kostel Panny Marie Čenstochovské s kaplí

Zimní aktivity v Zakopaném

Rozhodnete-li se strávit zimní prázdniny v Zakopaném, nebudete litovat, jelikož město nabízí mnoho rozličných aktivit pro celou vaši rodinu. Vedle lyžování a snowboardingu jsou nejoblíbenějšími z nich sáňkařské dráhy, jízda na sněžných skútrech či tzv. husky jízdy (na saních se psím spřežením), dále bruslení a běh na lyžích. Ať už dáváte přednost čemukoliv, v Zakopaném své potřeby jistě uspokojíte. Lyžařské vleky bývají v provozu od ranních až do pozdních večerních hodin. Kolem takřka všech jsou zkušení instruktoři, připravení vás naučit jízdě na lyžích nebo snowboardu. V centrální části města se nalézají dva zimní stadiony s půjčovnou vybavení.

Skiareál v Zakopaném

Skiareál v Zakopaném

Upřednostňujete-li poklidné trávení zimní dovolené, vyzkoušejte romantickou procházku údolím Dolinky Reglowe. Tatranský národní park s množstvím zasněžených smrků vás svou nádherou jistě uchvátí. Krom toho můžete vyzkoušet i zajímavou alternativu – jízdu v saních tažených koňmi. Teplo ovčích kůží a radostný zvuk rolniček ji pak učiní ještě atraktivnější.

Jízda v saních tažených koňmi

Jízda v saních tažených koňmi

Kudy do města?

Kdo z nás by neznal slovenskou stranu Tater? Napadlo vás ale, že byste se na toto pohoří mohli podívat také z polské strany? Zakopané je pak ideální volbou. Nejlepší zřejmě bude, když tam pojedete silnicí ze Slovenska. Dostanete se tam snadno z oblasti Oravy nebo Spíše. Zakopané je od slovenských hranic vzdálené jen asi necelou hodinu jízdy autem.

Morskie Oko nedaleko Zakopaného

Morskie Oko nedaleko Zakopaného

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín