Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zámek Červená Lhota, malebný domov princezen

Zámek Červená Lhota

Zámek Červená Lhota

Kdo někdy viděl v televizi pohádku Zlatovláska či O zatoulané princezně, ten si jistě vzpomene na půvabný zámeček uprostřed jezera. Renesanční zámek Červená Lhota, postavený v polovině 14. století, naleznete v jižních Čechách. Jeho návštěvu vám zpestří procházka anglickým parkem, plavba ve vypůjčené pramičce nebo modlitba v zámecké kapli.

Vstupné a návštěvní doba zámku Červená Lhota

V nabídce zámku jsou tři prohlídkové okruhy. Do každého z nich mají vstup zdarma děti do šesti let a držitelé rozmanitých průkazů.

Historické interiéry prvního patra vám během padesáti minut představí autentický byt posledních majitelů, knížat Schönburg-Hartensteinů, v podobě z roku 1910. Vstupné pro dospělého stojí 100 Kč. Děti ve věku 6–18 let, studenti či senioři zaplatí 70 Kč.

Červená Lhota z ptačí perspektivy

Červená Lhota z ptačí perspektivy

Druhým okruhem jsou podkrovní pokoje posledních dětských majitelů zámku. Jsou tedy plné historických hraček. Vůbec největší půdní vestavbu z korku na světě můžete zhlédnout během půlhodinky za 80 Kč (dospělí) nebo 60 Kč (mládež, studenti, senioři).

Nakonec je tu ještě atraktivní sklepení. Tři pozoruhodné prostory, zapuštěné do skal, uvítají každého, kdo by se rád dozvěděl něco o původní podobě někdejší lhotecké tvrze. Tahle prohlídka trvá asi patnáct minut a vyjde vás na pouhých 30 Kč (dospělí) nebo 20 Kč (mládež, studenti, senioři).

Pro rok 2018 otevírá zámek své brány již v pátek 30. března. První prohlídkový okruh bude přístupný od tohoto dne až do 31. října 2018, avšak v různém čase. V dubnu a říjnu ho můžete absolvovat o víkendech od 9:30 do 16:00, v květnu a září od úterý do neděle. Během léta je to možné rovněž od úterý do neděle, ale až do 17:00. Druhý okruh je dostupný ve stejných dnech, pouze čas se maličko liší. V létě bývá dostupný do 16:45, jindy jen do 15:45. A konečně třetí okruh. Ten je v období od 1. ledna do 29. června a od 1. září do 31. prosince zcela uzavřen. Navštivte jej o letních prázdninách, v sobotu či neděli, mezi 9:30 a 16:35.

Vstup do zámku Červená Lhota

Vstup do zámku Červená Lhota

Okolí Červené Lhoty

V okolí Červené Lhoty se nalézá spousta pěkných památek a míst pro výlety. Výběr je vskutku pestrý, takže rozhodování nebude jednoduché, ale pokusíme se vám ho usnadnit pár doporučeními. Za návštěvu jistě stojí např. Jindřichův Hradec (19 km od Červené Lhoty). Tamní hrad a zámek patří k nejkrásnějším.

Jindřichův Hradec

Jindřichův Hradec

Unikátní ukázkou fortifikace několika staletí a slohů je působivý hrad Landštejn (asi 48 km), jedna z vůbec nejvýznamnějších románských památek střední Evropy. K pěknému výletu láká také Třeboň (asi 45 km). Navštivte městský hrad a Dům přírody Třeboňska, jenž představuje chráněnou krajinnou oblast a biosférickou rezervaci Třeboňsko (UNESCO).

Třeboňsko

Třeboňsko

Ale dost bylo hradů a zámků! Co takhle nějaké zajímavé muzeum? Provaznické muzeum (3,8 km) vás seznámí s výrobou provazů, popruhů, rohožek a sítí. Uvidíte zde spoustu působivých exponátů, jako je jeden z nejstarších pletacích strojů u nás. Pokud vám provazy nic neříkají, zkuste Letecké muzeum Deštná (3,8 km). Poznejte osudy československých pilotů, kteří bojovali ve druhé světové válce.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín