Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zámky na Loiře

Loira a zámek Amboise

Loira a zámek Amboise

Loira je nejdelší řekou ve Francii, která měří přes 1000 km a jejíž povodí zabírá přes pětinu rozlohy země. Kolem se rozkládá pás s největším počtem zámků na km². Amboise, Bellegarde, Candé, Cheverny, Langelais, Rivau, Serrant… Je jich vskutku tolik, že se nám sem ani nevejdou, ale pokusíme se vás seznámit alespoň s těmi nejznámějšími a nejkrásnějšími. Na své si přijdou zejména romantické duše a milovníci historie.

Zámek Villandry

Zámek Villandry byste našli přibližně 15 km na západ od města Tours. Jeho největší chloubou je zeleninová zahrada, v níž se pěstuje na 40 druhů zeleniny. Kromě ní je tu ještě labyrint, zahrada hudby, bylinek a také zahrada lásky s živými ploty, které tvoří obrazce symbolizující pocity jako vášeň, křehký cit či zlomená srdce. Zahrady jsou otevřené denně po celý rok, včetně svátků. Château de Villandry je jedním z posledních velkých zámků postavených na Loiře v renesančním stylu, a jako takový již nebyl vybudován v italském duchu. Střízlivá elegance jeho architektury spolu s kouzlem pozoruhodných zahrad jej činí jedním z klenotů světového dědictví.

Zámek Villandry

Zámek Villandry

Zámek Rigny-Ussé

Čarovný zámek se spoustou věžiček a hlásek se nalézá asi 10 km severovýchodně od obce Chinon. Z původní středověké pevnosti ho na přelomu 16. a 17. století nechal přestavět zeť Karla VII. Zdejší nezaměnitelná pohádková atmosféra okouzlila i francouzského spisovatele Charlese Perraulta. Zámek d'Ussé jej dokonce inspiroval k napsání pohádky o Šípkové Růžence, která se objevila v jeho úspěšné knize Pohádky mé matky husy z roku 1697. Perrault byl, jak známo, jedním z prvních autorů a vydavatelů pohádek.

Zámek Rigny-Ussé

Zámek Rigny-Ussé

Zámek Clos Lucé

Zámek Clos Lucé ve městě Amboise byl postaven v polovině 15. století. Stojí přibližně 500 metrů od zámku Amboise, s nímž je pod zemí propojen. Roku 1490 ho koupil francouzský král Karel VIII., který jej věnoval své manželce Anně Bretaňské. Dnes se zde nachází muzeum Leonarda da Vinciho, jenž na zámku strávil poslední tři roky života. Parc Leonardo da Vinci ohromuje návštěvníky četnými modely vytvořenými podle mistrových vynálezů. Prohlédnout si lze např. zvukové tyče, kolesový parník či dělo, které vypadá jako vějíř.

Zámek Clos Lucé

Zámek Clos Lucé

Zámek Blois

Zámek Blois leží ve francouzském departmentu Loir-et-Cher na severním břehu Loiry. Byl rezidencí několika francouzských králů (Ludvíka XII., Františka I., Jindřicha III. a dalších). Za francouzské revoluce však došlo k jeho vyplenění a hrozila mu demolice. V polovině 19. století byl naštěstí zařazen na seznam historických památek a kompletně zrestaurován. Jeho zřejmě nejznámějším architektonickým prvkem je spirálovité schodiště v křídle Františka I.

Zámek Blois

Zámek Blois

Zámek Chambord

To nejlepší na konec! Nádherný zámek Chambord, nacházející se asi 14 km východně od Blois, byste rozhodně neměli opomenout. Je to totiž největší zámek na Loiře. Má 440 místností, 80 schodišť a neuvěřitelných 365 krbů, z nichž každý má vlastní komín. Chambord nechal postavit František I. v polovině 16. století coby lovecký zámeček. Obklopuje ho malebná příroda se zámeckou oborou, ve které můžete spatřit jeleny, srnce i divočáky. Uvnitř zámku vás pak čeká bohatá sbírka pláten, honosný nábytek a dokonce divadlo. Když se na Chambord podíváte s odstupem, možná zjistíte, že vám něco připomíná. Něco kouzelného z vašeho dětství. Stal se totiž předlohou pro zámek v Disneyho pohádce Kráska a zvíře.

Zámek Chambord

Zámek Chambord

Nalákali jsme vás? Dovolená či jen menší výlet k okolí Loiry sice neslibuje adrenalin a spoustu akce, zato vás ale uchvátí krása zdejších zámků, ba i katedrál, parků a muzeí. Na každém kroku tu na vás bude dýchat francouzská historie, ať už se vydáte po stopách pohádkáře Charlese Perraulta nebo Johanky z Arku. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně rovinatý kraj, můžete si svou cestu užít i na kole!

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín