Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zažijte čarovný advent v Drážďanech

Advent v Drážďanech

Advent v Drážďanech

Veselé koledy, svařené víno, vánoční ozdoby všude, kam se ohlédnete. To je kouzlo tradičních vánočních trhů, které se každoročně konají po celé Evropě. K těm nejkrásnějším patří adventní trhy v Drážďanech, doprovázené bohatým programem a hojně navštěvovanými slavnostmi. Přijďte si i vy užít jedinečnou atmosféru a ochutnat proslulou obří štolu.

Adventní trhy v Drážďanech

Drážďanský Striezelmarkt, nejstarší německý vánoční trh, bude letos probíhat od 28. listopadu do 24. prosince. Jedná se o hlavní drážďanský trh, jehož návštěvu byste v žádném případě neměli vynechat. Čekají na vás nejen působivá světélka, vůně svařeného vína a pečených jablek či vánoční hudba linoucí se po městě. U příležitosti zahájení se bude (stejně jako každý rok) konat bohoslužba v kostele Kreuzkirche na náměstí Altmarkt. Hudebně ji doprovodí chlapecký pěvecký sbor Dresdner Kreuzchor, takže o působivé zážitky rozhodně nebude nouze. V kostele je místo pro 3000 hostů a vstup je zdarma. Slavnostní zahájení trhu bude následně pokračovat přímo na pódiu zmíněného náměstí, a to v 16 hodin. Jednu ze stěžejních atrakcí Striezelmarktu, která se každoročně stává terčem fotografů, představuje 14,61 m vysoká krušnohorská stupňová pyramida.

Vánoční krušnohorská pyramida

Vánoční krušnohorská pyramida

Takzvaný štrýcl (Striezel), jenž dal celému trhu jméno, byl oblíbeným místním adventním pečivem již ve středověku a předchůdcem dnešní pravé drážďanské štoly Dresdner Christstollen.

Kromě Striezelmarktu nabízí město ještě deset dalších trhů. Vydejte se od hlavního nádraží přes Prager Straße ke kostelu Frauenkirche a odtud dále k trhu Augustusmarkt. Tento druhý největší vánoční trh v Drážďanech na pravém břehu Labe ve čtvrti Neustadt se rozprostírá mezi Zlatým jezdcem a náměstím Gomondai-Platz. Zajímavostí je modrý strom v jeho středu, jenž spolu s osvětlenými pagodami dodává trhu unikátní vzhled. Zaujme také kulinářská nabídka zahrnující tradiční i moderní pouliční pokrmy saské a mezinárodní kuchyně.

Ať už se rozhodnete vyrazit kamkoliv, všude si vychutnáte romantickou atmosféru předvánočního času. Pokud máte rádi Vánoce, budete milovat i krásné barokní Drážďany. Jedenáct zcela odlišných trhů leží přímo u vašich nohou, od tradičního přes veselý středověký až po „après-ski“ Hüttenzauber.

Vánoční Drážďany

Vánoční Drážďany © Sylvio Dittrich

Festival štoly

Tradiční drážďanská štola je tady v současnosti natolik populární, že je jí věnována i speciální Štolová slavnost, letos probíhající v sobotu 8. prosince. Při zahájení Striezelmarktu ve středu 28. listopadu nakrojí představitelé města vánoční štolu, předzvěst zmíněné slavnosti, při níž se pak bude na náměstí Altmarkt krájet již několikatunová obří štola. Ta se prezentuje v rámci slavnostního průvodu, nejočekávanější události Striezelmarktu.

Štolová slavnost v Drážďanech

Štolová slavnost v Drážďanech © Michael Schmidt

Štolová slavnost začíná na ulici Taschenberg, kde bude již od 10 hodin probíhat program na pódiu. Za účasti dvorního šaška Frölicha nastane na jevišti slavnostní show související s historií štoly. Následný historický průvod s několikatunovou štolou, taženou čtyřspřežím, doprovází zástupci cechů a tradičních řemesel. Všichni společně se kolem jedenácté vydají na přibližně hodinovou cestu okolo Rezidenčního zámku a kostela Frauenkirche směrem na Striezelmarkt, kde bude štola po nakrojení rozprodána návštěvníkům trhu. Zhruba půlkilový kousek stojí asi 5 €. Zdejší pekaři věnují část výdělku na charitativní účely a podporu vzdělání mladých pekařek a pekařů. Na pódiu náměstí Altmarkt bude i český tlumočník, aby divákům zprostředkoval průběh slavnosti a uvítací proslov.

Obří štola

Obří štola © 2017 Michael Schmidt

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín