Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znáte Španělsko? 10 zajímavých faktů o jedné z nejnavštěvovanějších zemí Evropy

Costa Brava, Španělsko

Costa Brava, Španělsko

Oblíbená destinace patří dlouhá léta ke stálicím na seznamu nejnavštěvovanějších evropských destinací. Nejen slunce, přívětiví lidé a fantastické pláže přitahují na Iberský poloostrov tisíce turistů ročně. Navštívili jste několikrát Španělsko, pobývali v hotelech na Mallorce, viděli Barcelonu či prožili dovolenou ve slunné Andalusii? Pak jste pravděpodobně pravými znalci země. I když následující řádky vás mohou lehce vyvést z omylu...

1. Denní režim

Noční ulice Barcelony

Noční ulice Barcelony

Ve Španělsku je podáván oběd ve 14 hodin, večeře často až po 21 hodině. Důvodem jsou vysoké teploty, které přes poledne v zemi panují a s nimi spojená siesta, která čas jednotlivých chodů posouvá. Španělé ožívají až od pozdního odpoledne, kdy spalující sluneční paprsky ztrácejí na síle. Aktivní, čilí a veselí jsou pak do pozdních nočních hodin.

Mrkněte na nabídku zájezdů do Španělska

2. Koření

Španělská jídla nejsou tak pikantní, jak se mnozí domnívají. Prakticky jedinými kořeněným pokrmem, který se ve Španělsku těší velké oblibě, jsou tzv. „patatas bravas" neboli divoké brambory podávané s velmi kořeněnou omáčkou.

3. Nejrychlejší jazyk světa

Španělé jsou velmi temperamentní národ

Španělé jsou velmi temperamentní národ

Španělština je nejrychlejším jazykem na světě. Žádný jiný národ nemluví tak rychle, jako právě Španělé. Nebuďte proto překvapeni, když i přes znalost španělštiny nebudete všemu rozumět. Snažit se porozumět temperamentním hitům, které v sezóně znějí celým Španělskem, ať už z pláží, ulic či diskoték, je pak skutečná lingvistická výzva.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

4. Pozdravy

Víte, jak se zdraví Španělé? Pokud se potkají dobří přátelé, vymění si polibek střídavě na levou a pravou tvář. Ostatní se zdraví tak, jak je to běžné i u nás, tedy vzájemným podáním ruky.

5. Tradiční paella

Paella marisco

Paella marisco

Tradiční španělský pokrm paella z regionu Valencie se běžně připravuje z kuřecího a králičího masa. Většina turistů Španělska se však setkala s variantou s mušlemi a rybami, známou jako „paella marisco". Společnými ingrediencemi obou pokrmů jsou rýže, olivový olej a šafrán, který dodává pokrmu typickou žlutou barvu.

Co neminout na Mallorce? 10 + 1 ověřených tipů

Čtěte také:

Co neminout na Mallorce? 10 + 1 ověřených tipů

6. Pivo

Nejoblíbenějším pivem ve Španělsku je značka Mahou-San Miguel. Španělé pijí pivo spíše před jídlem, čepuje se do malých sklenic o objemu 2,5dl nebo naopak do litrové lahve. S klasickým půllitrem se tu nesetkáte. Plechovkové pivo je dostupné v obvyklých velikostech, tedy 0,33l a 0,5l.

7. Potravinové bitvy

La Tomatina

La Tomatina flydime

Španělé se přímo vyžívají v potravinových bitvách, které jsou v této zemí tradicí. K nejznámějším patří festivaly „La Tomatina" a „Batalla de Vino". Jak již názvy napovídají, jedná se o bitvy, ve kterých hrají hlavní roli rajčata a víno. Zatímco během největší rajčatové bitvy na světě v posledním srpnovém týdnu jde o to, zasáhnout co nejvíce festivalových nadšenců kvanty přezrálých rajčat, účastníci vinařské bitvy ve vinařské oblasti Rioja se zase hromadně polévají vínem.

Objevujte s námi Španělsko

8. Silvestr

Ve Španělsku mají zajímavou silvestrovskou tradici, která praví, že kdo sní o silvestrovské půlnoci s každým úderem věžních hodin jednu kuličku hroznového vína, bude mít v následujícím roce štěstí. Další dávku štěstí si zajistí, když si na Nový rok oblékne červené spodní prádlo.

Tenerife: Ostrov tisíce zážitků

Čtěte také:

Tenerife: Ostrov tisíce zážitků

9. Nedochvilnost

Španělé jsou známí svojí nedochvilností. Zpoždění až 30 minut je v toleranci a nikdo se nad ním příliš nepozastavuje.

10. Mizející pláže

Pláž Cala Gat, Mallorca

Pláž Cala Gat, Mallorca

Většina turistů si chce ze Španělska přivézt nějaký ten suvenýr na památku. Kromě různých upomínkových předmětů si téměř každý odveze i malou hrst jemného plážového písku, takový malý kousíček pláže až domů. Tímto způsobem zmizí z Mallorky každoročně přibližně 82 tun písku. Překvapivé, že?

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín