Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tenerife: Ostrov tisíce zážitků

O Kanárských ostrovech se říká, že každý z ostrovů je zcela unikátním světem se specifickou krajinou i kulturou. Tenerife je ostrovem tisíce zážitků. Můžete se zatoulat do nádherné přírody, nakupovat na pestrých trzích, vychutnávat sluneční paprsky na pláži, šplhat na nejvyšší horu Španělska, oddávat se golfové partii, procházet se křivolakými uličkami starých měst, anebo se s rodinou bavit v zábavním parku. Tenerife je zkrátka místo, kde si každý splní svoje představy o ideální dovolené.

S rozlohou 2 034 km2 je Tenerife největším ostrovem z celého Kanárského souostroví. Přestože první zmínky o ostrově pocházejí už z dob starého Egypta, úplného objevení se Tenerife dočkalo až na konci 15. století, kdy připluli Španělé. Dnes jsou tak Guančové, jak se původním obyvatelům ostrova říká, už jen menšinovou skupinou. Populace Tenerife dnes čítá více než 900 000 obyvatel, čímž si Tenerife kromě rozlohy vysloužilo další prvenství mezi Kanárskými ostrovy – jedná se o ostrov s nejvyšším počtem obyvatel. Hlavním městem ostrova i celých Kanárských ostrovů je Santa Cruz de Tenerife.

Nechte se okouzlit Tenerife

Dovolenkový ráj pro každého

Přírodní bazén na Tenerife

Přírodní bazén na Tenerife

Často se o tomto ostrově říká, že je „nejuniverzálnější“ z celého souostroví – plážoví nadšenci mohou celou dovolenou strávit na překrásných plážích, milovníci historie prozkoumávat architekturu starých měst a vyznavači aktivní dovolené se zase mohou ponořit do zdejší přírody a vychutnávat si nádherná panoramata. Ať už se řadíte ke kterémukoli druhu turistů, na Tenerife máte záruku, že si svou dovolenou užijete plnými doušky.

Dračí strom v Icod de los Vinos

Dračí strom v Icod de los Vinos

Podobně jako na ostatních z Kanárských ostrovů, i na Tenerife je výjimečně příznivé klima, které z ostrova činí oblíbenou destinaci po celý rok. Díky průměrným teplotám kolem 22° C v zimě a 28° C v létě sem ročně zavítá až 5 milionů turistů. Výborná infrastruktura a vybavenost resortů už se pak jen stará o to, aby mohli být návštěvníci ostrova maximálně spokojeni.

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Čtěte také:

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Resorty, letoviska a pláže

Pláž El Duque na Costa Adeje

Pláž El Duque na Costa Adeje

Podél 296 km dlouhého pobřeží na vás čeká mnoho skvěle vybavených resortů, které nadchnou všechny ty, kteří touží po odpočinkové dovolené na slunečním lehátku s koktejlem v ruce, stejně jako nadšence do vodních sportů. Z těch nejznámějších letovisek můžeme jmenovat například Puerto de la Cruz, Puerto de Santiago, Costa Adeje nebo Playa Paraiso. Každá z těchto destinací se může pyšnit krásnými plážemi, skvěle vybavenými hotely, nabídkou všemožného sportovního vyžití i nočního života – stačí si vybrat podle vlastních preferencí.

Vyrazte na Kanáry

Sopečná krajina Pico del Teide

Národní park Pico del Teide

Národní park Pico del Teide

Kdo by však na Tenerife jezdil jen za mořem, ten by se značně ochudil. Vnitrozemí ostrova totiž ukrývá obrovské poklady, které by si nikdo neměl nechat ujít. Kromě nádherných městeček a přírodních zajímavostí je to především národní park Pico del Teide. Jedná se o pozoruhodnou sopečnou krajinu, jejímž středobodem je monumentální stejnojmenná sopka. Se svojí výškou 3 718 metrů je nejenom nejvyšší horou Kanárských ostrovů a celého Španělska, ale současně je také třetí nejvyšší sopkou na světě.

7 nejkrásnějších míst na Tenerife

Čtěte také:

7 nejkrásnějších míst na Tenerife

Gurmánské speciality

Ochutnejte plody moře na Tenerife

Ochutnejte plody moře na Tenerife

Dovolená na Tenerife by nebyla úplná bez ochutnávky specialit místní kuchyně. Milovníci ryb a mořských plodů budou na Tenerife jako v ráji – jídelní lístky místních restaurací jsou jimi doslova plné. Kromě běžných receptů vyzkoušejte třeba caldereta de pesado (dušená ryba v rajčatové omáčce) nebo sancocho Canario (nasolená ryba s bramborami a pečivem). Když celou večeři zakončíte skleničkou lokálního medového rumu ron miel, nebude už vaší kouzelné dovolené nic chybět!

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19 

10.05.2021 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín