Emiráty ruší pro ČR a další státy EU turistická víza

Spojené arabské emiráty ruší od 22. března vízovou povinnost pro Čechy a občany dalších 12 zemí Evropské unie. Informovalo o tom na svých internetových stránkách české velvyslanectví v Abú Zabí s odvoláním na oznámení ministerstva zahraničí SAE a ČTK to potvrdila i mluvčí české diplomacie Johana Grohová. České cestovní kanceláře si od zrušení vízové povinnosti do SAE slibují zvýšení zájmu o tuto blízkovýchodní zemi mezi českými turisty. Aerolinky SmartWings již oznámily navýšení počtu letů do Dubaje.

Krok Abú Zabí následoval poté, co Evropský parlament v únoru schválil návrh zrušení víz pro občany SAE do schengenského prostoru EU. Rozhodnutí evropských poslanců ale musí ještě potvrdit Evropská komise a členské státy, upozornila Grohová. Žádné další země v programu na zrušení víz momentálně nejsou.

Do Spojených arabských emirátů budou od 22. března moci pouze s pasem nově cestovat občané ČR, Polska, Slovenska, Slovinska, Litvy, Maďarska, Lotyšska, Estonska, Malty, Kypru, Chorvatska, Rumunska a Bulharska.

Letecká společnost SmartWings od září v reakci na zrušení víz navýší počet letů do Dubaje ze dvou na tři týdně. Aerolinky Emirates rozhodnutí uvítaly. "Tento krok usnadní cestování do země a především významně zvýší pohodlí našich pasažérů," uvedla firma s tím, že věří, že změna vízové politiky ještě více podnítí poptávku pro cestách do Dubaje.

Podle cestovní agentury Invia.cz se cena víz do SAE u českých cestovních kanceláří pohybovala od 1690 do 1990 korun. "Skončí také čekání na vyřízení víza. Kvůli nutnosti vyřídit vízum bylo totiž možné objednat zájezd nejpozději tři pracovní dny před odletem. Navíc ve Spojených arabských emirátech připadá víkend na čtvrtek a pátek, s čímž bylo nutné rovněž počítat a vyřizování víz se tím prodlužovalo," dodal Michal Tůma z Invia.cz.

Ročně vycestuje do SAE asi 50.000 českých turistů, 20.000 z nich jsou transferoví cestující, kteří přes Dubaj pokračují v cestě. Polovina z 30.000 turistů pak do země cestuje s cestovní kanceláří.

Celý článek: Emiráty ruší pro ČR a další státy EU turistická víza

 

Publikováno: 05.03.2014