Znáte trendy v cestách za lyžováním?

O lyžařské zájezdy projevují vyznavači zimních sportů zájem již od září, kdy se na pultech cestovních kanceláří objeví katalogy s příslušnou nabídkou. Nejinak tomu bylo i letos, přestože si lyžaři za cesty do Alp připlatí.
Podle informací ČTK se totiž katalogové ceny zájezdů meziročně zvýšily asi o osm až deset procent. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je důvodem oslabení koruny vůči euru a inflace v alpských zemích. „Pokud srovnáme kurz ČNB v létě 2013 a letos, pak došlo k oslabení kurzu koruny o osm procent, což cestovní kanceláře promítly do cen zájezdů. Navíc zahraniční ubytovatelé každoročně zvýší ceny o inflaci,“ uvádí Kateřina Petříčková, tajemnice asociace. Pro české turisty tak došlo ke zdražení ubytování v zahraničí, skipasů i dopravy. Naproti tomu ceny zimních pobytů v tuzemsku se meziročně příliš nezvýšily, a dá se tedy očekávat, že české hory přilákají více lyžařů než v loňské sezoně. Samozřejmě za předpokladu příznivých sněhových podmínek.

Ale zpět k cenám. Například v Rakousku činila meziroční míra inflace v červenci 1,7 procenta, když pro srovnání v České republice byla 0,6 procenta. „Podle katalogových cen to vypadá celkově na mírné zdražení, hlavně díky nabídce větších cestovních kanceláří, u kterých je patrné zdražení asi o deset procent. Menší cestovní kanceláře drží stejné ceny,“ dodává Michal Tůma z cestovní agentury Invia.cz. Cestovní kanceláře se navíc podobně jako v případě letní dovolené snaží i lyžaře motivovat k včasnému nákupu pomocí slev. Ty letos dosahovaly od pěti do patnácti procent z katalogových cen.

Celý článek: Znáte trendy v cestách za lyžováním?

outgoing.icot.cz

Publikováno: 03.12.2014