Očima expertů: Dovolená v Řecku – strach nechte doma, sbalte prachy

Je dovolená v krachující zemi riskantní, nebo spíš bude klid a volnější pláže k tomu? Hrozí nějaké komplikace, a pokud ano, jak se na ně připravit? Ptáme se odborníků.


Michal Tůma
marketingový ředitel portálu Invia.cz

Řecko dlouhodobě představuje nejoblíbenější destinaci Čechů, kteří na dovolenou cestují s cestovními kancelářemi. Obliba dovolené na řeckých ostrovech neklesá ani v závislosti na finanční situaci země. Právě příjmy z turismu jsou pro Řecko klíčové. Jak vláda, tak i samotní hoteliéři se proto snaží, aby se finanční situace země turistů nedotkla. Lidé se proto návštěvy Řecka nemusí bát.

Češi své zájezdy do Řecka neruší. Ze strany klientů registrujeme pouze zvýšené množství dotazů. Lidé se ptají zejména na to, jak bude možné v Řecku platit po případném bankrotu, jakou si mají vzít měnu, a jak v místě fungují bankomaty.

Turistům doporučujeme vzít si na dovolenou do Řecka dostatečnou hotovost v eurech. Výše hotovosti samozřejmě záleží na individuálních potřebách cestovatele. Většinou však mají turisté zaplacenou stravu all inclusive a postačí jim peníze na drobné výdaje, jako jsou suvenýry či zmrzlina. Obecně pro rodinu doporučujeme mít k dispozici minimálně hotovost 50 eur na den. Pokud však plánují absolvovat na dovolené i výlety nebo vstupy na památky či vodní atrakce, je třeba počítat i s těmito náklady. U některých prodejců je možné nákup uhradit i kartou, ale neplatí to ve všech obchodech či restauracích. Řecko ujišťuje, že omezení finančních transakcí se nedotkne kreditních karet a debetních karet vydaných v zahraničí.

 

Celý článek: Očima expertů: Dovolená v Řecku – strach nechte doma, sbalte prachy

penize.cz

Publikováno: 03.07.2015