Češi a cestovatelské trendy v roce 2017

...

Hledání nových šampionů

Ztráta mnoha tradičních turistických destinací, jako je Turecko, Egypt nebo Tunis, nutí cestovní kanceláře hledat nové a bezpečnější cíle pro české turisty. Mezi ně se zařadila například jihoamerická Kolumbie. Cestovky lákají především na rozmanitost této země od písečných pláží přes historická města až po vysoké hory. Ve srovnání se Severní a Střední Amerikou zde navíc panují příznivější ceny. „Pokud se turisté nechtějí v zemi zdržet déle než 90 dní, vízum potřebovat nebudou. Předložit však musejí pas s platností minimálně šest měsíců. Úředník může požadovat také předložení zpáteční letenky nebo prokázání, že má turista dostatek finančních prostředků na pobyt v zemi,“ říká Michal Tůma z cestovní agentury Invia, která je jedničkou na českém trhu v oblasti prodeje dovolené přes internet.

Mezi další země, kam se cestovní kanceláře snaží přilákat více českých turistů, patří také Finsko nebo ostrov Dominika v Karibiku. Mezi nové cíle by se mohla zařadit i Etiopie. „Letecké společnosti v roce 2017 posilují spoje do Etiopie, cestování do země je tak mnohem pohodlnější a kratší. Let z Prahy může trvat pouze 12 hodin. Též v rámci země lze pak snadno využít místních krátkých přeletů,“ dodává Michal Tůma.

I když mezinárodní terorismus posledních let souvisí především s radikalizací obyvatel z arabských zemí, přesto se některé destinace z této oblasti těší rostoucímu zájmu turistů. Patří mezi ně například Omán, země s vyhlášenými trhy s kořením, parfémy nebo šperky.

Výrazně roste také zájem o dovolenou ve Spojených arabských emirátech, který byl loni dvakrát větší než v roce 2015. „Spojené arabské emiráty jsou populární zejména kvůli cenové dostupnosti, prvotřídním službám a kvalitním možnostem koupání. Od září navíc dochází k posílení přímých letů do Dubaje. Zájemci se tak na dovolenou dopraví z Prahy a nově i z Ostravy, a to za několik hodin,“ doplňuje Michal Tůma. Jedním z možných důvodů vyšší oblíbenosti destinací je také to, že zájezdy zlevnily. Dovolené do Spojených arabských emirátů byly loni v průměru o 800 korun na osobu levnější než rok předtím.

Loňský nedostatek bezpečných destinací během hlavní sezony mění také návyky turistů. Výrazně například roste zájem o včasné rezervace dovolených. Od říjnového spuštění prodeje si letní dovolenou do poloviny ledna koupilo o 82 procent více osob než loni ve stejném období.

First minute zájezdy volí nejčastěji rodiny s dětmi nebo lidé, kteří potřebují dovolenou dopředu naplánovat. Mezi nejpopulárnější destinace tak tradičně patří Řecko, jež tvoří 28procentní podíl na prodeji všech zájezdů, následované Bulharskem a Chorvatskem,“ popisuje Michal Tůma. Pětici nejpopulárnějších destinací poté doplňuje Itálie a Španělsko.

Doma nejlépe

Zatímco snahy o hledání náhrady za opuštěné zahraniční destinace se potkávají s větším či menším úspěchem, jednoznačným vítězem v souboji o přilákání českých turistů jsou tuzemské lokality. Z trendu domácích dovolených těží památky, ale i další cíle tuzemských turistů.

Zatímco domácí turistika loni podle cestovních kanceláří zvýšila objem o 15 až 20 procent, zahraniční zájezdy o přibližně stejné procento poklesly. Některé cestovní kanceláře přitom zaznamenaly výrazně razantnější zvýšení zájmu o tuzemské dovolené. Například Invia loni v porovnání s rokem 2015 prodala o 40 procent domácích zájezdů víc.

...

Celý článek: Češi a cestovatelské trendy v roce 2017

businessinfo.cz

Publikováno: 20.02.2017