Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 důvodů, proč vás Keňa vezme za srdce

Pokud vaše cestovatelské srdce prahne po kousku světa, kde vás společností poctí nejen srdeční domorodci, ale i divoká fauna napříč atlasem zvířat, pak rozhodně čtěte dál. Na téhle dovolené zažijete nejen dokonalý odpočinek na nedotčené pláži, ale také dobrodružství na safari či šplhaní po horských hřebenech. Vydejte se do východní Afriky a nechte se okouzlit krásou Keni.

 1. Safari v národních parcích

Jen těžko byste hledali na zemi místo, kde můžete pozorovat tolik druhů zvířat v jejich přirozeném prostředí. Nechte se zlákat voláním divočiny a vydejte se na safari do jednoho z místních národních parků. Představte si rozlehlou krajinu zalitou měkkým ranním světlem, kde se potulují žirafy, antilopy, buvoli, zebry a hroši. A pokud budete trpěliví, dost možná spatříte i číhající predátory...

V národním parku Amboseli se vám při troše štěstí naskytne neopakovatelná podívaná: stáda slonů procházející se na travnatých pláních a na pozadí Kilimandžáro, nejvyšší horský masiv Afriky. V národním parku Nairobi, který leží nedaleko stejnojmenného hlavního města, pořídíte netradiční fotky, třeba elegantní žirafy s kulisou moderních mrakodrapů. 

Zájezdy do Keni

2. Velká migrace a velké kočky

Národní park Masai Mara nabízí ideální podmínky pro pozorování velkých koček. Kromě toho tu můžete zažít během pozdního léta ojedinělou podívanou: putující stáda pakoňů a zeber při každoroční velké migraci. Věřte, že tomuto zážitku se jen tak něco nevyrovná. Celý cyklus začíná už na jaře: tisíce nově narozených mláďat do léta sílí a po skončení období dešťů se vydávají rychlým pohybem na sever k řece Mara. Po pláních hřmí dupot kopyt, nad obzorem se vznáší oblak prachu. Z něj se vynořují četná stáda pakoňů a pohybující se bíločerná vlna naznačuje přítomnost zeber. Váš průvodce vás pravděpodobně zavede na speciální vyhlídkové místo, odkud budete mít hlavní dění kolem řeky, kde se zvířata houfují, jako na dlani. V červenci a srpnu tu pakoni svádějí boj s krokodýly ve snaze přebrodit řeku a dostat se k nekonečným zeleným pastvinám. Když všechnu zeleň spasou, pomalu se vrací zase na jih.

3. Na lovu velké pětky

Metou každého výletu na safari je setkání s takzvanou velkou pětkou, do které patří slon, nosorožec, lev, levhart a buvol. Spatřit je není samozřejmostí, budete potřebovat špetku štěstí a také pomoc zkušených průvodců. Štěstí naproti můžete vyrazit do národním parku Tsavo West. Potkat slona nebo buvola není v africké krajině nic neobvyklého, na lva na lovu natrefíte nejčastěji v noci nebo k ránu. Zahlédnout nosorožce nebo levharta je však celkem vzácnost, nehoufují se totiž ve smečkách, ale krajinou se toulají osamoceně. O to větším zážitkem bude, pokud se vám podaří nějakého z těchto vzácných krasavců ulovit fotoaparátem. Proto si k návštěvě parku vyhraďte dostatek času a zůstaňte tu ideálně několik dní, vaše šance se tím znásobí.

Africká divočina ve stínu Kilimandžára aneb 7 důvodů, proč vyrazit do Tanzanie

Čtěte také:

Africká divočina ve stínu Kilimandžára aneb 7 důvodů, proč vyrazit do Tanzanie

4. Záplava plameňáků

Lesnatou krajinou, mokřinami, mezi skalisky i otevřenou savanou se můžete projíždět v národním parku Lake Nakuru. Hlavní lákadlo, velké mělké jezero Nakuru, je domovem mnoha druhů ptáků. Co však nelze ani při největší snaze přehlédnout, je záplava růžové v podobě tisíců plameňáků. A pokud se vám podaří uvidět je při vzletu, budete mít daleko lepší podívanou, než při přepínání kanálů National Geographic. Také jezero Bogoria nabízí těmto růžovým opeřencům ideální podmínky – slanou vodu, mělčiny a velké množství řas. Čarokrásné jezero vulkanického původu je zařazeno na seznam přírodních památek UNESCO. 

5. Kempování s žirafami

I když v Keni najdete spoustu špičkově vybavených hotelových resortů, rozhodně se vyplatí vyzkoušet kouzlo místního kempování. Nepředstavujte si ale mačkání se v titěrném stanu na nepohodlné karimatce. Zdejší kempy jsou na skvělé úrovni a poskytnou vám veškeré pohodlí. Můžete si vybrat z ubytování v  několika kategoriích – luxusní hotelové pokoje přímo v kempu, lodgie či pohodlně zařízené stany. Většina resortů má přímý výhled do široké krajiny a nedaleká decentně nasvícená napajedla vám večer, či nad ránem, nabídnou nevšední podívanou přímo z postele. Svět zvířat budete mít tedy na dosah ruky a zároveń budete v naprostém bezpečí. Areál je obehnán elektrickým ohradníkem a střežen hlídači. Mimochodem, máme pro vás skvělý tip: Co byste řekli na to, nechat se probouzet žirafami? Pokud vás tato představa láká, určitě navštivte Giraffe Center, protože blíž už se k těmto dlouhokrkým kráskám asi nikdy nedostanete. Můžete je krmit, nebo se ubytovat v místním guest house, kde vám žirafy občas nakouknou do postele oknem. 

Dovolená v Keni

6. Výstup na Kilimandžáro

Patříte k milovníkům vysokohorské turistiky a toužíte vystoupat až k nebesům, odkud budete mít celý africký kontinent jako na dlani? Pak právě pro vás je jako stvořený zážitek v podobě výstupu na nejvyšší africkou horu Kilimandžáro při hranici s Tanzánií. Výstup je nejlepší spojit s návštěvou parku Amboseli, který bude nejen zdrojem poznání africké přírody, ale i ideálním startovacím táborem všech horalů.

Pokud se vydáte na vrcholek Mount Kenya, vyhaslé sopky a druhého největšího bodu Afriky, budete svědkem geografického zázraku. Ačkoli se tyčí pouhých 16 km od rovníku, jeho povrch je pokryt ledovcem, který kontrastuje se svahy plnými zeleně a společně tak vytváří jednu z nejkrásnějších scenérií v celé zemi. Na úpatí hory se rozkládá národní park, který svou nadmořskou výškou vyniká zajímavým reliéfem, po kterém skáčou antilopy a pochodují stáda slonů. Skalnaté výběžky tu plynule přechází v deštný prales, který horu v některých částech obrůstá. Nechce se vám obouvat pohorky a drát se do výšek po svých? Nasedněte do koše létacího balónu v Masai Mara a užijte si netradiční pohled na prohánějící se stáda zvířat uprostřed zeleně. K oblakům můžete vzlétnout i helikoptérou v poušti Chalbi, kde na vlastní oči uvidíte krásy obřích pouštních dun

7. Tančení s Masaji

Jedním z nejstarších a nejvýraznějších domorodých etnik, na kterých můžete při putování po Keni narazit, je kmen Masajů. Jejich pověst nespoutaných bojovníků a vůle zachovat si původní způsob života jsou v dnešním moderním světě obdivuhodné. Nenechte si ujít návštěvu masajské vesnice a poznejte, jak vypadá jejich svět. Místní vás překvapí svou pohostinností, provedou vás svými skromným obydlím a předvedou taneční a hudební vystoupení podle starých tradic. Dost možná vás tak svým pozitivním nábojem strhnou ke společnému tanci. Od místních dětí očekávejte nejedno objetí a pamatujte, že je potěšíte zásobou bonbonů.

Kde dávají lemuři dobrou noc aneb 9 důvodů, proč vyrazit na Madagaskar

Čtěte také:

Kde dávají lemuři dobrou noc aneb 9 důvodů, proč vyrazit na Madagaskar

8. Pláže a podmořský svět

Keňské pobřeží a přilehlé ostrovy vám dávají ideální příležitost dopřát dokonalý odpočinek. Užijte si sladké nicnedělání, prohřejte kosti na bělostném písku a nechte se houpat na vlnách Indického oceánu. Až navštívíte pobřežní město Mombasa, dýchne na vás kouzlo historie i exotického koření. Ve Watamu zase objevíte krásu malebných zátok. Pobřeží i malebné ostrůvky jako Funzi, Lamu nebo Mandy nabízí mnoho vyžití a na své si přijdou hlavně podmořští průzkumníci nebo milovníci hlubinného rybolovu. Nasaďte šnorchl a kochejte se krásami korálových zahrad protkaných stovkami druhů mořských živočichů. 

9. Kouzlo keňské kuchyně

I když je keňská kuchyně skromná, rozhodně není nezajímavá. Kontrasty celé země se totiž proromítají i v této oblasti. Najdete tu výběr luxusních restaurací a nepřeberných druhů exotických jídel, na druhé straně uprostřed afrického venkova poznáte, jaké dobroty se dají vykouzlit ze zdánlivě obyčejných surovin. Typickým pokrmem domorodců je kukuřičná kaše ugali, kterou můžete ochutnat jako přílohu k rožněnému skopovému, hovězímu nebo kozímu masu přímo z ohně. Oblibě se tu těší i pokrmy z kuřecího masa. Určitě ochutnejte kuku chomu, neboli pečené kuře podávané s chlebovou plackou chapati. Pokud během svých cest budete hledat něco rychlého, chutného a typicky místního, objednejte si u stánku sambusu – smaženou kapsu naplněnou masem a zeleninou. Hrdlo svlažte typickým kořeněným čajem (chai), který místní připravují z čajových lístků, cukru a mléka. Za zkoušku stojí i lokální pivo Pombe, které kvasí z banánů, prosa, cukru a bylinek. I když je v našich končinách keňská káva považována za jednu z nejlepších, její popíjení se v Keni příliš neuchytilo, můžete si ji však čerstvou dovézt domů jako voňavý poklad z cest.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

10. Suvenýry s duší

Pokud si z dovolené rádi přivezete originální kousek, bude pro vás Keňa opravdový suvenýrový ráj. Představte si místo, kde je možné sehnat vše možné i nemožné a vy nevíte, co si koupit dříve. Takový je The Maasai Market, obrovské tržiště v samém srdci Nairobi. Vybírat můžete mezi šperky, oblečením, keramickými nádobami, pestými látkami, tradičními ozdobami. Vše v dobré kvalitě za přijatelné ceny, které si tu místními prodavači usmlouváte. Pěkným suvenýrem jsou i ručně vyřezávané výrobky, které pořídíte v masajských vesnicích. Každý kus je originál, do kterého místní otiskli svou duši a koupí značnou měrou přispějete na jejich lepší živobytí.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín