Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

6 důvodů pro návštěvu Srí Lanky

Sigiriya - symbol Srí Lanky

Sigiriya - symbol Srí Lanky

Zlaté pláže, vlnící se oceán, mlhavé hory, velryby, majestátní minulost a vřelé úsměvy, to vše a mnohem více vás čeká na Srí Lance. Hledáte poklidnou dovolenou na sluncem zalité pláži? Chcete pozorovat volně žijící slony nebo třeba velryby? Prahnete po adrenalinu a toužíte si vyzkoušet dobrodružné sporty? Pak je Srí Lanka ideální destinací právě pro vás! A pokud ještě váháte, následujících šest důvodů vás k návštěvě ostrova ve tvaru slzy bezesporu přesvědčí.

1. Nekonečná rozmanitost

Čajovníkové plantáže

Čajovníkové plantáže

Srí Lanka zasluhuje obdiv pro svou rozmanitost v každém aspektu života. Těšit se můžete na krásné pláže, laguny, mokřady, řeky i džungle. Ve středu ostrova se tyčí hory pokryté sedmi typy lesa. A samozřejmě tu najdete také šťavnaté pláně, čajové plantáže a ohromující vodopády. Rozhodně se tedy budete mít na co dívat.

Vyberte si zájezd na Srí Lanku

2. Nejmilejší obyvatelé

Rybář na Srí Lance

Rybář na Srí Lance

Srí Lanka je multietnická, multináboženská a multikulturní společnost. Hlavní etnické skupiny jsou sinhálské a tamilské, původně z indického subkontinentu. Pak jsou zde muslimové, kteří se usadili na ostrově od doby, kdy se stal starobylým centrem obchodu. Podobně byli k ostrovu přitahováni také Malajsijci a Číňané. Existují tu i další komunity. Bez ohledu na jejich společenskou situaci mají obyvatelé Srí Lanky přátelskou povahu, jež se odráží v přetrvávajícím usměvavém obličeji a dychtivosti, s níž pomáhají neznalým návštěvníkům.

Podzimní dovolená: 6 důvodů, proč vyrazit do Spojených arabských emirátů právě teď

Čtěte také:

Podzimní dovolená: 6 důvodů, proč vyrazit do Spojených arabských emirátů právě teď

3. Kulturní dědictví

Starověké město Polonnaruwa

Starověké město Polonnaruwa

Kulturní bohatství Srí Lanky uznává i organizace UNESCO, která na svůj seznam chráněných památek zahrnula šest místních architektonických pamětihodností a dvě přírodní památky. Jedná se o starověké město Polonnaruwa, starověké město Sigiriya, svaté město Anuradhapura, svaté město Kandy, staré město Galle a jeho opevnění, zlatý chrám Dambulla, lesní rezervaci Sinharaja a oblast centrální vysočiny.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

4. Zábavné aktivity 

Vyzkoušejte některý z vodních sportů

Vyzkoušejte některý z vodních sportů

Dlouhé pobřeží Srí Lanky je ideálním místem pro windsurfing, vodní lyžování, surfování, plachtění, potápění, šnorchlování i plavby lodí. Srí Lanka je plná vodních ploch. Milovníci kajaků a kánoí se mohou těšit na množství řek, lagun a zavlažovacích jezer. Dvěma zvlášť populárními místy jsou v tomto případě řeky Kalu Ganga a Kelani Ganga. Různorodá krajina, divoká zvěř a archeologická naleziště vybízí k pěší turistice. Naučné stezky zahrnují deštný prales Sinharaja, národní park Horton Plains, pohoří Knuckles a přírodní rezervaci Hakgala Strict Nature Reserve. Zkrátka nepřijdou ani zájemci o paragliding, horolezectví, průzkum jeskyní a jízdu na horském kole.

6 důvodů, proč navštívit Dominikánskou republiku

Čtěte také:

6 důvodů, proč navštívit Dominikánskou republiku

5. Barevné festivaly

Festival Kandy Esala Perahera

Festival Kandy Esala Perahera

Pestrobarevné svátky na Srí Lance se týkají buddhistického, hinduistického, muslimského i křesťanského náboženství. Zdejší festivaly nicméně připomínají také vlídnost místních obyvatel a jejich smysl pro zpěv i rituály. Nejvíce turisticky orientovaným festivalem je Kandy Esala Perahera, konající se v Kandy během deseti dnů od pozdního července do začátku srpna. Vrcholí v noci zvané Esala Poya. Perahera znamená „průvod“, a to je také přesně to, co se odehrává v noci – kouzelný průvod bubeníků, tanečníků, akrobatů a slonů. Mezi hinduistické festivaly patří Vel v Kolombu.

Objevujte s námi Srí Lanku

6. Ajurvédské lázně

Ájurvéda na Srí Lance

Ájurvéda na Srí Lance

Srí Lanka byla vždy místem, které osvěžovalo nejen tělo, ale i mysl a ducha. Nejpopulárnější metodu obnovy a omlazení unavených těl i duší přinášela po tisíce let Ajurvéda, nejstarší medicínský systém světa, doslova umění života. Programy sestávají z řady rostlinných léčiv i různých druhů lázní a masáží spolu s očistnými a revitalizačními technikami, jako je jóga, meditace a speciální diety.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín