Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

6 důvodů, proč navštívit Dominikánskou republiku

Pláž v Dominikánské republice

Pláž v Dominikánské republice

Dominikánská republika je rájem dovolených. Dlouhé bělostné pláže, pestrobarevné rybky, fotografie rozesmátých rodinek ve stínu palem a blankytně modré moře. Čeká vás tu ale mnohem víc. Takže i když vás omrzí kýčovitá nádhera zdejších pláží, máte stále co objevovat.

Panenská příroda v národních parcích

Národní park Los Haitises

Národní park Los Haitises

Příroda v Dominikánské republice je nesmírně pestrá a nabízí nespočet zajímavých míst. Je těžké vybrat ty nejkrásnější. Já jsem byla okouzlena zejména přírodní rezervací Damajagua (v blízkosti Puerto Plata) ve které je uprostřed džungle jedinečná soustava 27 vodopádů padajících z výšky 11 metrů do hlubokých tůni a jezírek. Odvážnější návštěvníci využívají skalní římsy k odvážným skokům do vody. Mě stačila osvěžující koupel s nádherným výhledem na okolní přírodu plnou vzácných endemických druhů plazů, hmyzu i rostlin. Národní park Los Haitises je domovem všech druhů zvířat i rostlin žijících v Dominikáně. Vidět ve volné přírodě varany, kapustňáky, leguány, plameňáky a pestrobarevné papoušky byl jeden z mých splněných snů. I zdejší květena je hodna obdivu. Mangrovníkové pralesy jsou domovem 300 druhů orchidejí a mnoha dalších druhů unikátních druhů rostlin. Vápencové jeskyně ukrývají vzácné nástěnné malby indiánského kmene Tain. Milovníci horských velikánů by neměli vynechat hornatou oblast Jarabacoa. Hora Pico Duarte (3175 m.n.m.) je nejvyšším vrcholem Karibiku a její zdolání vyžaduje vynikající fyzickou kondici. Velmi oblíbené jsou také vyjížďky na koních po březích divoké řeky Jimenoa, paragliding nebo rafting.

Zájezdy do Dominikánské republiky

Zajímavá kultura

Dominikánská republika - místní žena

Dominikánská republika - místní žena Mstyslav Chernov

Nedílnou součástí dominikánské kultury jsou bujaré karnevaly, plné zpěvu a tance. Vášnivý tanec Merengue je pro dominikánce stejně přirozený jako chůze. Tančí ho na ulicích se stejným zaujetím malé děti i důchodci. Podmanivé rytmy znějí v různých obměnách v obchodech na ulicích i plážích. Oblíbenou kratochvíli jsou také kontroverzní kohoutí zápasy, které jsou součástí lidových tradic a dodnes přitahují velké množství diváků.

Letoviska Dominikánské republiky: Najděte si svůj kousek ráje v Karibiku

Čtěte také:

Letoviska Dominikánské republiky: Najděte si svůj kousek ráje v Karibiku

Pozorování velryb

Pozorování velryb v Dominikánské republice

Pozorování velryb v Dominikánské republice

Jako velká milovnice zvířat jsem nemohla vynechat velkou atrakci, kterou je pozorování velryb hrbatých neboli keporkaků. Ti připlouvají v zimních měsících do oblasti poloostrova Samaná (severozápadní pobřeží Dominikánské republiky). Zdejší teplé vody jsou ideální k páření. Samice zde také přivádí na svět mláďata. V období od 15. února do 15. března se místní agentury předhánějí v co nejzajímavějších nabídkách lodních výletů za těmito majestátními savci. Velryba vydrží pod vodou bez nádechu déle než půl hodiny a tak je vysoká pravděpodobnost, že se během dvouhodinové plavby někde v blízkosti vynoří. Minuty tichého čekání jsou po zásluze odměněny a po chvíli se nad hladinou objevuje obří ocasní ploutev doprovázená prudkým vyfouknutím a následným vodotryskem. Zprvu jsem měla z té obrovské hory masa trochu strach, ale po chvíli už jsem spolu s ostatními čekala až se vynoří černá hlava posetá bradavicemi. Plni dojmů jsme zakončili vyjížďku na nádherném ostrůvku Baccardi, kde i ten nejhorší fotograf pořídí překrásné záběry. Tady je i to nebe tak nějak krásnější.

Užijte si exotiku

Altos de Chavon

Altos de Chavon

Altos de Chavon

Toto jedinečné městečko je často nazýváno rájem všech umělců. V krásné přírodě nad řekou Río de Chavón byla v roce 1976 vystavěna věrná kopie tradičních koloniálních vesniček ze 16. století (stavba stála 40 miliónů USD). Malebné křivolaké uličky se stylovými obchůdky, restauracemi, galeriemi a především monumentálním kostelem sv. Stanislava (postavený z korálových útesů) vytváří neopakovatelnou atmosféru, která byla využita v mnoha filmech. Milovníci historie by neměli vynechat návštěvu Muzea archeologie s mnoha vzácnými sbírkami (indiánské artefakty nalezené v korytě řeky Rio de Chavón).

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Jedinečný rum a vynikající kuchyně

Tradiční výroba doutníků v Dominikánské rep.

Tradiční výroba doutníků v Dominikánské rep.

Dominikánská kuchyně je zajímavým mixem kuchyní španělské, indické i mezinárodní. K největším lahůdkám patří různé druhy ryb, mořské plody (garnáti, krevety, humři), skvělé čerstvé ovoce i zelenina – vše výborně kořeněné. Národní jídlo La Bandera (dušené kuřecí maso ve fazolové omáčce s rýží) mi k srdci příliš nepřirostlo. Masožravci ocení vynikající steaky a já jsem neodolala super sladkým dezertům, které dělají výbornou reklamu místním cukrovým plantážím. Naprostou povinností je ochutnávka bílého rumu a nespočtu koktejlů z něj namíchaných. Dominikánci se také rádi chlubí svými doutníky, které co do kvality drtivě poráží ty kubánské.

Perly Karibiku: 7 nejkrásnějších pláží Dominikánské republiky

Čtěte také:

Perly Karibiku: 7 nejkrásnějších pláží Dominikánské republiky

... a nakonec ty nejkrásnější pláže na světě

Ostrov Saona

Ostrov Saona

Každý kdo navštívil tento krásný kout naší planety mi jistě dá za pravdu, že zdejší pláže najdou konkurenci jen velmi stěží. Bělostná Bayahibe lemovaná palmami, obchůdky a bary. Divoké El Caletón a Cabarete - bašta surfařů. Catalina Beach, unikátní písečná kosa vystupující z vln. Sen každého potápěče Isla Catalina i všechny barvy modré na ostrůvku Isla Saona, zhmotňují mé představy o ráji na zemi.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín