Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

7 méně známých řeckých ostrovů, které vás okouzlí

Tradiční řecká vesnička, Skiathos

Tradiční řecká vesnička, Skiathos

Sníte o prosluněné dovolené, která vám přinese pestré kulturní zážitky, vítaný odpočinek na nádherné pláži i spoustu sportovního vyžití? Jak toho ale dosáhnout, když všechna známá místa jsou neustále plná turistů a navíc už jste většinu z nich navštívili? Inu, zkuste třeba méně známé řecké ostrovy, kde jste určitě ještě nebyli!

1. Ithaka

Ithaka v Jónském moři byla podle Homéra sídlem krále Odyssea, a je tak pravděpodobně nejznámější z našeho seznamu méně známých řeckých ostrovů. Leží při severovýchodním pobřeží Kefalonie. Hlavním městem je Vathy, kde můžete zhlédnout sochy a památníky věnované Odysseovi a jeho manželce Penelopé, Homérovi i Poseidonovi. Najdete tam také archeologické muzeum s expozicí vykopávek a folklórní muzeum. Po stranách přístavu jsou patrné pozůstatky opevnění z 16. století.

Ithaka

Ithaka

2. Kalymnos

Kalymnos patří spolu s ostrovy Pserimos, Telendos a dalšími ke společenství Dimos v regionu Jižní Egeis. Je čtvrtým největším z Dodekanéských ostrovů a leží mezi ostrovy Kos a Leros. Dlouhodobou slávu mu zajistily mořské houby, které si odsud můžete odnést jako suvenýr. V hlavním městě Pothia nezapomeňte navštívit muzeum a ve starobylém městě Chorio zase hrad Kastro Chrysocheiras. Milovníci pohybu ocení značené turistické cesty, možnost sportovního lezení a potápění.

Kalymnos

Kalymnos

3. Kythira

Kythira (též Kythéra) náleží k Jónskému souostroví a leží poblíž mysu Maleas na jihovýchodě Peloponésu. Pobřeží lemují hezké písečné pláže. Mnohé jsou bohužel kvůli strmým útesům přístupné pouze z moře. To bývá občas hodně bouřlivé, navíc se v oblasti vyskytují častá zemětřesení. Podle pověsti se právě na Kythiře narodila bohyně Afrodita, čehož využil francouzský malíř Jean-Antoine Watteau při tvorbě obrazu Nalodění na Kythéru.

Kythira

Kythira

4. Limnos

Limnos se nalézá v severní části Egejského moře, mezi poloostrovem Athos a pevninou Malé Asie. V průvodcích se o něm mnoho nedočtete, jelikož zdejší krajina nevyhlíží příliš lákavě a domy i kostely volají po opravě. Přesto působí procházka starými uličkami hlavního města Myrina romanticky a umožní vám objevit spoustu obchodů, příjemných taveren i výtečných rybích restaurací. Nad Myrinou leží někdejší chrámové město Kastro. Zájemci o historii ocení kostel Zoodochos Pigis.

Limnos svůj sopečný původ nezapře

Limnos svůj sopečný původ nezapře

5. Naxos

Naxos je největším ostrovem Kyklad a častým cílem turistů, ačkoli jich sem nejezdí tolik jako na okolní ostrovy Mykonos, Paros či Santorini. Rozhodně zde ale najdou vše, co mohou potřebovat, od atraktivního hlavního města s benátským hradem přes krásné písečné pláže po skvělé podmínky pro pěší turistiku. Pláž Agios Georgios je díky mělké vodě jednou z nejlepších rodinných pláží na Kykladách. K oblíbeným patří také Agios Prokopios a Plaka, za níž začíná jediná nudistická pláž na ostrově.

Portara na ostrově Naxos

Portara na ostrově Naxos

6. Skiathos

Svěží zelený Skiathos leží 15 km severovýchodně od ostrova Evia a je součástí skupiny zvané Severní Sporady. Na jeho pobřeží naleznete ty nejhezčí pláže z celého Řecka. Patrně nejznámější je Koukounariés s kouzelně bílým pískem. Návštěvníci sem přijíždějí ale nejen kvůli nim, nýbrž i za nočním životem. Uličky hlavního města, jemuž ostrované říkají Chora, doslova překypují bary a diskotékami, v nichž se tančí až do rána.

Skiathos

Skiathos

7. Skopelos

Skopelos leží nedaleko od ostrova Skiathos a patří i k téže skupině – Sporady. Je v něm ovšem výrazně méně turistického ruchu, přestože má přitažlivou krajinu a řadu lákavých pláží. Ty nejpěknější, ať už písečné či oblázkové, najdete na západním a jižním pobřeží. Ostrov zaujme i množstvím křesťanských památek. Nachází se tady na 350 kapliček, klášterů a kostelů. Většina je sice uzavřená, ale i tak stojí za pohled. Jenom malebné hlavní město jich má přes sto.

Skopelos

Skopelos

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín