Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

7 zajímavostí, které jste o Kanárských ostrovech pravděpodobně nevěděli

Mléčná dráha na Kanárech

Mléčná dráha na Kanárech Shutterstock

Víte, jak získaly Kanárské ostrovy své jméno? Uhodnete, který z nich je domovem vánoční hvězdy? Tušíte, kde najdte nejdelší stín světa nebo co znamená v jazyce původních obyvatel Tenerife? Následující řádky vám prozradí hned několik zajímavostí, které jste o turisty milovaném atlantickém souostroví pravděpodobně netušili.

Pisklavá La Gomera

Alojera, La Gomera

Alojera, La Gomera Shutterstock

S trochou nadsázky by se dalo říci, že na druhý nejmenší z Kanárských ostrovů mohou bez obav z jazykové bariéry vyrazit i turisté, jimž nebyl do vínku dán talent na cizí jazyky. Místo obtížné španělské gramatiky vám bude stačit pískání. Ostrované si tu před tisíci lety vytvořili vlastní originální pisklavý jazyk. Širokými údolími i členitým horským terénem se tak dodnes rozléhají zvuky, které rozšifrují jen šťastlivci, jejichž domovem je panensky krásný, sluncem zalitý ostrov La Gomera.

Vyberte si zájezd na Kanáry

Zasněžené Tenerife

Pico del Teide, Tenerife

Pico del Teide, Tenerife Shutterstock

I na ostrově věčného jara vás může překvapit sníh. Rozhodně ale nemusíte mít strach ze zasněžených plážových lehátek. Sněhová pokrývka zdobí jen vrcholek třetí nejvyšší sopky světa – Pico de Teide (3 718 m n. m.), jež zabírá více než polovinu rozlohy ostrova. Při východu slunce vrhá hora stín až do vzdálenosti 200 km (nejdelší stín na světě). Byla to právě sněhová pokrývka, která dala jméno celému ostrovu. Tenerife znamená v jazyce původních obyvatel ostrova zasněžený.

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Čtěte také:

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Ekologické El Hierro

Roque Bonanza, El Hierro

Roque Bonanza, El Hierro Shutterstock

Abyste dokázali velké věci, není třeba být obrem! Přesvědčí vás o tom trpasličí ostrov El Hierro. Panensky krásnou přírodu nejmenšího z obydlených Kanárských ostrovů si vzala pod svá ochranná křídla organizace UNESCO. Procházky romantickou krajinou zamlžených hor, sahajících více než 1000 m n. m., potápění do barevného podmořského království i vynikající ostrovní kuchyni si tu můžete vychutnat v ekologickém módu – většinu energie, potřebnou pro fungování ostrova tu získávají z přírodních zdrojů. Síla slunce, vody a větru tak má na ostrově cenu zlata.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Vánoční Lanzarote

Západ slunce na pláži Papagayo

Západ slunce na pláži Papagayo Shutterstock

Mystická sopečná krajina, kaktusy na plážích, projížďky na velbloudech i domov nedílné součásti našich vánočních svátků – červeně zářící vánoční hvězdy. Na Lanzarote kromě přírodních krás můžete okusit i krmi vpravdě pekelnou. V restauraci El Diablo, ležící na území národního parku Timanfaya, vám usměvaví kuchaři připraví lahodné špízy na grilu, rozžhaveném na teplotu 400 °C díky žáru sálajícímu z podzemního vulkánu.

Nejteplejší z Kanárských ostrovů: Proč si zamilujete Fuerteventuru

Čtěte také:

Nejteplejší z Kanárských ostrovů: Proč si zamilujete Fuerteventuru

Tulení Gran Canaria

Park Tamadaba, Gran Canaria

Park Tamadaba, Gran Canaria Shutterstock

Mohlo by se zdát, že jméno celému prosluněnému souostroví poskytli pestrobarevní kanárkové. Trpěliví pozorovatelé tu mohou v mohutných korunách stromů spatřit vzácné modré kanárské pěnkavy, nenápadné lindušky, divoké kanárky i kriticky ohrožené strakapoudy velké. Skutečnými původci názvu ostrovů však byli tuleni, žijící na ostrově Gran Canaria. Dávní Římané je nazývali mořští psi. Latinský výraz pro psa - canaria - tak dal název místům, která celoročně vábí tisíce turistů, lačnících po dramatické sopečné krajině, výborném vínu, medově sladkém ovoci, pohodové atmosféře, slaném mořském vzduchu i odpočinku na prosluněných plážích.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín