Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

8 exotických destinací, kde se v létě nemusíte bát dešťů

Exotická dovolená v létě

Exotická dovolená v létě

Exotické dovolené si většina z nás spojuje s obdobím okolo Vánoc či brzkým jarem. Najdou se však i takové destinace, které si můžete vychutnat i během letních prázdnin, bez obav z monzunových dešťů či hurikánů. Pojďme se podívat do míst, kde léto nikdy nekončí.

1. Bali

Nejlepší počasí pro dovolenou na tomto nádherném indonéském ostrově je od konce března do konce listopadu. Právě období sucha je pro poznávání této mírumilovné země ideální. Balijská příroda je nádherná. Nabízí vysoké hory, sopky, svažitá rýžová políčka, malebné mořské pobřeží i moře překypující životem. Nezapomeňte navštívit některý z mnoha hinduistických chrámových komplexů nebo tradiční trhy. Balijci milují oslavy a byla by škoda nezúčastnit se některé z nich. Můžete se pokochat pohledem na pestrobarevně oděné tanečníky a pochutnat si na některé z pochoutek místní kuchyně. Pokud milujete surfování, pak si nenechte ujít návštěvu letoviska Kuta. Zdejší vlny jsou výzvou i pro ty nejzkušenější borce. Na Bali se ale jezdí především relaxovat, tady zkrátka neznají slovo spěch.

Letní dovolená na Bali

Letní dovolená na Bali

2. Vietnam

Vietnam - to je nádherná příroda a naprosto odlišná kultura. Takové bývají první dojmy většiny cestovatelů. Letoviska Nha Trang či Phu Quoc vás ohromí nádhernými bělostnými plážemi i průzračně čistým mořem. A na své si tady přijdou i milovníci nakupování či nočního života. Rušný Saigon vás ohromí množstvím památek i nabídkou exotických pokrmů na místních trzích. Severní Vietnam se pyšní rozlehlými horskými oblastmi, ve kterých žijí etnické menšiny, dodržující dávné tradice. Přírodní bohatství Vietnamu nejlépe poznáte během návštěvy některého z národních parků. K těm nejproslulejším patří Hoang Lien Son. Z nadmořské výšky 3000 metrů si prohlédnete rýžová políčka, dunící vodopády, bambusové lesy a s trochou štěstí spatříte i některé z ohrožených obojživelníků či plazů.

Letní dovolená ve Vietnamu

Letní dovolená ve Vietnamu

3. Zanzibar

Východně od pobřeží Tanzanie se nachází Zanzibar – vycházející turistická hvězda. Malebný ostrov, ležící v Indickém oceánu, voní kořením a exotickými květinami. Svou návštěvu můžete odstartovat v hlavním městě Zanzibar Town, jehož domky byly údajně postaveny ze schránek korálů. Díky své jedinečnosti si Kamenné město vysloužilo zápis na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tím hlavním magnetem jsou však bělostné zanzibarské pláže, tyrkysově zbarvené moře i panenská příroda. Během procházky některým z národních parků můžete spatřit třeba vzácnou guarézu červenou, opici žijící jen na Zanzibaru.

Letní dovolená na Zanzibaru

Letní dovolená na Zanzibaru

4. Severní Thajsko

Severní Thajskochrámy, obrovské sochy Budhy, džungle a vodopády. Tak by se dal ve zkratce charakterizovat sever Thajska. Zní to jako ideální kombinace pro aktivní dovolenou. Přibalte si do kufru kromě plavek i pevné boty a podnikněte výšlapy k horským pramenům, hlubokým stržím či zapadlým vesničkám, kde vám úsměvy místních obyvatel dají zapomenout na starosti všedních dní. Výdobytky civilizace si užijete v Chiang Mai. Moderní město vám učaruje množstvím historických chrámů, moderních budov i omamně vonícím tržištěm.

Letní dovolená v Thajsku

Letní dovolená v Thajsku

5. Seychely

Spokojíte se jen s tím nejlepším? Pak obětujte 15 hodin svého času a navštivte Seychely. Delší dobu letu vám vykompenzují liduprázdné pláže s obřími žulovými balvany, hejna pestrobarevných rybek i služby na té nejvyšší úrovni. Jako Robinsoni se můžete cítit během procházky hustým tropickým pralesem. Na severozápadním pobřeží ostrova Praslin se nachází mistrovské golfové hřiště, které se řadí mezi 10 nejkrásnějších resortů světa. Možná právě tady najdete svůj ráj na zemi.

Letní dovolená na Seychelách

Letní dovolená na Seychelách

6. Spojené Arabské Emiráty

Fascinuje vás moderní architektura a nemáte rádi dlouhé lety? Pak by vaší pozornosti neměly uniknout Spojené Arabské Emiráty. Těšte se na krásné pláže, nablýskané výlohy obchodů i čarokrásný podmořský svět. A nemusíte zůstávat jen v Dubaji. Emirát Fujairah, omývaný vlnami Indického oceánu, vás okouzlí nejen bohatou podmořskou faunou a flórou, ale i horami protkanými vodopády a jezírky. V emirátu Ras al Khaimah se můžete projet na velbloudech, zahrát si na některém z vyhlášených golfových hřišť nebo okusit taje místní kuchyně.

Letní dovolená v Emirátech

Letní dovolená v Emirátech

7. Srí Lanka

Ostrov zasvěcený čaji můžete navštívit i o letních prázdninách. Zaměřte se však spíše na jeho severovýchodní část, vyhnete se tak vydatným monzunovým dešťům. Můžete se projít po rozlehlých čajových plantážích, vykoupat se na plážích, lemovaných deštnými pralesy nebo navštívit některý z národních parků. Jedním z nejproslulejších je Minneriya, ve kterém můžete pozorovat početná stáda divokých slonů indických. Do bližšího kontaktu se slony se dostanete během návštěvy sloního sirotčince v Pinnawale. Ochočeného tlustokožce tady můžete nakrmit, podrbat a za mírný poplatek se vydat na krátkou procházku na jeho hřbetě. Srí Lanka se pyšní i nádhernými zlatavými plážemi. Nejkrásnější jsou v oblasti Nilaveli, Passikudah a Kalkudah.

Letní dovolená na Srí Lance

Letní dovolená na Srí Lance

8. Maledivy

Rajské ostrůvky rozeseté v Indickém oceánu splňují vše co od exotiky očekáváte. Krásné pláže lemují vzrostlé palmy, moře je průzračně čisté, příjemně teplé a plné života. Teplota vzduchu i vody tady v průběhu léta neklesá pod 27ºC. Vítaným zpestřením relaxační dovolené jsou vyjížďky po okolních ostrůvcích. Oblíbenou kratochvílí je i rybolov, vodní sporty či potápění. Zajímavým protipólem zasněných ostrůvků je hlavní město Male. Metropole s obrovskou hustotou obyvatelstva vás na první pohled zaujme množstvím moderních budov, vůní rybích trhů i krásnými památkami. K těm nejkrásnějším patří nejstarší mešita v zemi Malé Friday Mosque či impozantní Grand FridayMosque, která pojme až 5 000 věřících.

Letni dovolená na Maledivách

Letni dovolená na Maledivách

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín