Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agroturistika vám dokonale dobije baterky

Agroturistika vám dobije baterky

Agroturistika vám dobije baterky

Chtěli byste dopřát svým dětem zážitky jako vystřižené z Babičky Boženy Němcové? Toužíte vidět své ratolesti běhat bosé v trávě, usnout na kamnech, natrhat si plný džbánek ostružin, pohrát si s koťátkem a ráno posnídat čerstvě nadojené mléko? Nebo vás jen vyčerpává zběsilé tempo dnešní doby a toužíte po chvilce klidu, strávené uprostřed přírody? Vyzkoušejte si aktivní dovolenou na farmě.

Velkou výhodou agroturistiky je její velká rozmanitost. Dovolenou tak můžete strávit v horách, ve vilce s výhledem na vinici, v chatce u jezera či typické zemědělské usedlosti. Po vydatné snídani vás čeká poznávání okolí na kole nebo pěšky, rybaření, jízda na koni nebo třeba sběr lesních plodů. 

Vzhůru do pohádky: 7 českých hradů a zámků, které znáte z televize

Čtěte také:

Vzhůru do pohádky: 7 českých hradů a zámků, které znáte z televize

Síť ubytovacích zařízení je v evropských zemích poměrně hustá a stále se rozrůstá. Velmi dlouhou tradici má agroturistika v Rakousku, Německu, Bulharsku, Španělsku, Slovensku či Itálii. Pojďme si představit některé ze zajímavých agroturistických lokalit.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Itálie, Toskánsko

Itálie, Toskánsko

Itálie, Toskánsko

Říká se, že tu pravou Itálii poznáte právě na venkově. Poklidné životní tempo v zapadlých vesničkách, nádherná příroda, kamenné domky i rozkvetlé zahrádky se stromky obsypanými úrodou. Téměř v každé vesnici v okolí města Siena se můžete ubytovat v rustikálním stavení, obklopeném lesy. Ty modernější nabízejí svým hostům i soukromý bazén či vířivku pod širým nebem. Tou největší relaxací je pohodová rodinná atmosféra nad sklenkou vynikajícího Chianti. Nezapomeňte podniknout výlet do některého z krásných toskánských měst. Byla by škoda nenavštívit Florincii, Sienu či Pisu.

Zamilujte si Toskánsko

Rakousko, Salcbursko

Rakousko, Salcbursko

Rakousko, Salcbursko

Kouzelná horská příroda spolu s pověstnou rakouskou pohostinností tvoří ideální podhoubí pro růst desítek statků, obklopených pastvinami. Právě tady si nejlépe vychutnáte čerstvě upečený chléb s domácím máslem nebo špekové knedlíky. Nejmenší agroturisté se mohou pomazlit s telátkem či jehňátkem nebo jen pozorovat rodiče při práci na farmě. Nebojte se, k práci vás nikdo nutit nebude. V zimních měsících můžete spojit pobyt na statku s lyžováním na všudypřítomných svazích. Zimní krajinu si vychutnáte během jízdy na saních tažených koňmi, během vycházky na sněžnicích či poněkud neobvyklém trekingu s lamami. Farmáři vymýšlejí pro své vzácné hosty i řadu romantických programů. K těm nejtypičtějším patří noční procházky s hořícími pochodněmi.

Odpočiňte si v Rakousku

Španělsko, Andalusie

Španělsko, Andalusie

Španělsko, Andalusie

Tento okouzlující kout země, ležící na jihu Španělska je plný krásných míst. Najdete tu nespočet hradů, nádherných pláží, kostelů i soutěsky ve kterých se vám zatají dech. Své neopakovatelné kouzlo mají i citlivě zrekonstruované farmy z 18. století. Stylově zařízené pokoje s dobovým nábytkem mají obvykle výhled do zahrádky nebo na dvorek s holubníkem a drůbeží. V zahrádce si můžete odpočinout ve stínu palmy nebo pomáhat se sklizní citrusů. Příjemným bonusem je blízkost moře, které je dokonale čisté. Ani v Andalusii byste neměli zapomenou navštívit její nejkrásnější zákoutí. Osobité kouzlo má město kostelů Antequera, soutěska El Chorro či perla Andalusie Cordoba. 

Užijte si dovolenou v Andalusii

Slovensko, Tatry

Slovensko, Tatry

Slovensko, Tatry

Ani naši sousedé nezaspali dobu a zbudovali poměrně hustou síť salaší a farem nabízejících ubytování. Co může být lepšího než vyhlédnout ráno z okna a vidět zasněžené štíty hor. Společně s bačou a jeho psem zkusíte dovést stádo ovcí na pastvinu a třeba vám prozradí i tajemství výroby ovčího sýra. Vybavte se pohorkami a podnikněte výšlap do hor. Zkuste se zastavit a podívat se na svět z výšky. Získáte potřebný nadhled a novou energii do života.

Relaxujte v Tatrách

Jižní Čechy

Česká republika, jižní Čechy

Česká republika, jižní Čechy

Krajina plná rybníků a lesů, rámovaná Šumavskými hvozdy - kde jinde by měla vzkvétat agroturistika, než právě tady? Vybírat můžete mezi ubytováním ve zrekonstruovaném mlýně, na koňském statku nebo rustikální šumavské farmě. Na jedné z farem můžete nerušeně pozorovat jeleny, daňky a muflony, pasoucí se v nedaleké oboře. Další z farem nabízí rybaření v soukromém rybníku. Svůj úlovek si můžete třeba ugrilovat k večeři. Chvíle lenošení můžete prostřídat s výlety po okolí. Malé princezny ocení výlet na zámek Hluboká a srdce malých i velkých kluků zaplesá během prohlídky Jihočeského zemědělského muzea v Týně nad Vltavou. Pokochají se dětským koutkem s traktory, prolezou si slámové bludiště nebo se mohou zúčastnit některého ze zážitkových řemeslných programů. Ukažte dětem všechny krásy naší země. A že jich není málo.

Objevte kouzlo jihočeských farem

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín