Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzhůru do pohádky: 7 českých hradů a zámků, které znáte z televize

Jste milovníky pohádek stejně jako my? Vydejte se objevovat české hrady a zámky, jejichž interiéry i exteriéry se objevují nejen v českých filmech. Už je nemusíte obdivovat jen v televizi, tak vzhůru do pohádky!

Zlatovláska v Jihočeském kraji

Poblíž Jindřichova Hradce leží zámek Červená Lhota, kde se natáčela Zlatovláska. Každý z nás má jistě v živé paměti červený zámek uprostřed jezera, kde plnil Jiřík úkoly, aby získal pro svého krále vysněnou princeznu. Zámek pochází ze 14. století, původně měl však bílou barvu, načerveno ho natřeli až v 17. století. Ohledně původu barvy zámku se traduje spousta legend, jedna z nich vypráví o tom, jak zámeckou paní unesl sám ďábel. 

V severní části Jihočeského kraje se nachází Zámek Blatná, v jehož exteriérech se natáčela Šíleně smutná princezna. V pohádce si zahrál zámecký rybník, do něhož spadl princ Václav z vrby (která roste u Bojnického zámku na Slovensku). Flimovou roli mělo i zámecké nádvoří, kde stála nosítka s uspaným princem. První historická zmínka nejzachovalejšího vodního panského sídla pochází ze 13. století. Zámek patří mezi stavebně-historicky nejhodnotnější a architektonicky nejvýznamnější v České republice.

Vyberte si dovolenou v Česku

Lorenc a Ferenc v Libereckém kraji 

Nedaleko Jablonné v Podještědí se nachází zámek Lemberk, na kterém vznikla novodobá pohádka Tajemství staré bambitky, ve které úřadovali rádci Lorenc a Ferenc. Zámek ale propůjčil své interiéry a exteriéry filmařům mnohokrát, objevil se ve filmu Čert ví proč, jeho mobiliář hrál i v oblíbených snímcích Císařův pekař a Pekařův císař. Zámek vznikl přestavbou hradu v 16. století. Po rekonstrukci byl znovu otevřen veřejnosti až roku 1992.

Vydejte se na cestu kolem světa po České republice

Čtěte také:

Vydejte se na cestu kolem světa po České republice

Středočeský kraj, Princ a večernice

V okrese Rakovník odpočívá Krakovec, zřícenina gotického hradu přestavěného na renesanční zámek. Mohli jsme ho vidět v pohádce Princ a Večernice, kdy princ Velen bojoval s Mrakomorem. Mimo jiné se tam také natáčely scény z filmu Ať žijí duchové. Hrad byl založen ve 14. století a byl také posledním útočištěm mistra Jana Husa.

Ve městě Dobříš se nachází stejnojmenný rokokový zámek Dobříš, na kterém se natáčela velmi oblíbená pohádka Princezna ze mlejna I. a II. Na zámku bydlel zlomyslný knížepán se sluhou Jeanem. Stavba pochází z druhé poloviny 18. století. Po konfiskaci Československým státem byl zámek v roce 1998 navrácen zpět rodině Mansfeldů.

Objevujte s námi krásy naší vlasti

Jihomoravský kraj skrývá Nesmrtelnou tetu

Nedaleko Vranovské přehrady je na skále postaven zámek Vranov nad Dyjí. Původně byl vybudovaný jako jeden z prvků obranné soustavy země při jižní hranici. Po roce 1665 byla zahájena přestavba na barokní zámek. K areálu patří nádherná kaple Nejsvětější trojice.  Filmaři objevili zámek v roce 1993, kdy se stal nesmrtelným v pohádce Nesmrtelná teta.

Moravské Toskánsko vám učaruje!

Čtěte také:

Moravské Toskánsko vám učaruje!

Čertova nevěsta ve Zlínském kraji

Několik málo kilometrů od Uherského Hradiště leží kouzelný barokní zámek Buchlovice. A není divu, že je často filmaři využíván. Mimo jiné se tam natáčela například Čertova nevěsta režiséra Zdeňka Trošky. Kromě zámku můžete navštívit také barokní zahradu a anglický park, řazený mezi nejkrásnější zahrady v České republice. Stavba samotného komplexu byla zahájena těsně před rokem 1700 a postupně byl přestavěn na reprezentativní sídlo. Nedaleko se nachází i hrad Buchlov, kde se natáčela pohádka O statečném kováři.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín