Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydejte se na cestu kolem světa po České republice

Velká Amerika, Česko

Velká Amerika, Česko Shutterstock
 

Nemusíte cestovat za hranice, abyste mohli navštívit zajímavé lokality nesoucí světové názvy. Prozkoumejte třeba Českou Kanadu, region rybníků a lesů, nebo České Švýcarsko, krajinu skalních měst, roklí a bludišť. Za návštěvu stojí také drsná a o to víc přitažlivá Česká Sibiř, lomy Velká a Malá Amerika či zvlněná krajina Moravského Toskánska.

Toulky Českou Kanadou

Česká Kanada

Česká Kanada Shutterstock

Česká Kanada je rozsáhlá romantická krajina lesů a rybníků s nižšími teplotami a spíše sychravým podnebím. Oblast dostala exotický název od novináře Jaroslava Arnošta Trpáka jímž toužil propagovat svůj rodný kraj – Jindřichohradecko. Vyhledávaná turistická destinace se rozkládá mezi městy Slavonice, Dačice, Kunžak, Nová Bystřice a Jindřichův Hradec. Právě historické centrum Slavonic se mezi návštěvníky těší velké oblibě, neméně populární jsou kamenné útvary v lesích kolem Valtínova nebo pomník Járy Cimrmana u obce Kaproun. Jednu z nejvýraznějších dominant kraje představuje zřícenina Landštejna. K návštěvě doporučujeme i nový dačický zámek, přitahující pozornost zelenkavou barvou, nebo zámek v Jindřichově Hradci. 

Vyberte si dovolenou v Česku

Výprava na Českou Sibiř

Česká Sibiř, Votice

Česká Sibiř, Votice Shutterstock

Pokud rádi trávíte čas v přírodě, je pro vás kopcovitá krajina překypující lesy, pastvinami a rybníky správným místem pro dovolenou. Rozprostírá se ve Středočeském kraji a zasahuje do Jihočeského. Vymezuje se městy Vlašim, Benešov, Sedlčany, Sedlec-Prčice a Tábor. Zdejší zimy bývají delší a drsnější než jinde ve vnitrozemí, odtud pramení pojmenování zpopularizované spisovatelem Janem Herbenem. Na své si přijdou milovníci pěších výletů a cyklistiky, kteří se mohou prostřednictvím atraktivních stezek dostat např. k zámku Vrchotovy Janovice nebo do půvabné vesnice Ounuz, v níž se natáčely pohádky Pyšná princezna a Honza málem králem. 

Nejkrásnější přírodní místa v České republice

Čtěte také:

Nejkrásnější přírodní místa v České republice

Procházka Českým Švýcarskem

Pravčická brána, České Švýcarsko

Pravčická brána, České Švýcarsko Shutterstock

Národní park České Švýcarsko v okrese Děčín v Ústeckém kraji je domovem vzácných zvířat a pozoruhodných rostlin. Jméno mu dali švýcarští malíři Adrian Zingg a Anton Graff, jimž krajina podél Labe připomínala domovinu. Užijte si výlet do pohádkové říše borových lesů a hlubokých údolí, z nichž vystupují majestátní skalní věže, brány, rokle i celá skalní města a labyrinty. Z Hřenska vede několik stezek do okolních roklí, část cesty propojuje bludiště skal, tunelů a lávek. Některé úseky se dají prozkoumat pouze na člunech. Romantika těchto míst s křišťálovou vodou a pískovcovými stěnami vám bude připadat neodolatelná. Symbolem parku je monumentální Pravčická brána, největší skalní oblouk v Evropě, k němuž vedou dvě stezky pro pěší.

Objevujte s námi krásy naší vlasti

Dobrodružství v Americe a Mexiku

lom Velká Amerika

lom Velká Amerika Shutterstock

Jámové vápencové lomy v Českém krasu, propojené podzemními štolami, se souhrnně nazývají Amerika. K nejznámějším patří Velká a Malá Amerika, případně Mexiko. Nacházejí se u obce Mořina, nedaleko Karlštejna. Jejich označení vzešla převážně z trampského prostředí. Největším ze skupiny místních lomů je Velká Amerika, impozantní kaňon, v němž se natáčely české filmy Limonádový Joe, Malá mořská víla nebo Micimutr. Přístup přímo do lomu není povolen, přesto návštěvníci využívají tamní jezero ke koupání. Místo se nicméně turistickému zájmu přizpůsobilo, u východního konce leží parkoviště a podél severního okraje vede pěší trasa s vyhlídkovými plošinami. Po žluté značce se z Mořiny dostanete k Malé Americe i Mexiku.

Moravské Toskánsko vám učaruje!

Čtěte také:

Moravské Toskánsko vám učaruje!

Výlet k Moravskému Toskánsku

Moravské Toskánsko

Moravské Toskánsko Shutterstock

Pod jihoevropským přízviskem se skrývá malebná oblast v jižní části Moravy a jeden z nejkrásnějších regionů Česka, nápadně se podobající italskému Toskánsku. Leží v okrese Hodonín nedaleko Kyjova. Nejhezčí výhledy na širá zelená pole a zvlněné kopce nabízí okolí vesnic Šardice, Karlín na Moravě či Svatobořice. Zajímavá místa najdete také poblíž Čejkovic, Želetic, Stavěšic, Velkých Bílovic, Věteřova, Čejče, Hovoran, Strážovic a Archlebova. Pokud se rádi kocháte svěží krajinou a s oblibou ji fotografujete, Moravské Toskánsko vás rozhodně nezklame.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín