Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asijský street food v kostce aneb Pravidla pouličního stravování pro gurmány

Asijské speciality

Asijské speciality Shutterstock

Obecně se vyplatí používat selský rozum, ovšem i ten je na některé zvyky a tradice krátký. Abyste se v mumraji pouličního občerstvení lépe vyznali, máme pro vás pár tipů a postřehů z Turecka, Thajska, Vietnamu, Japonska a Číny. 

Turecké potěšení a zázrak jménem kečup

Turecká pochoutka nohutlu pilav

Turecká pochoutka nohutlu pilav Shutterstock

V Turecku rozhodně neodmítejte kečup ani jiná ochucovadla doporučená místními obyvateli. Věřte, že vědí, co dělají. Třeba až budete poprvé pojídat populární turecké pouliční jídlo nohutlu pilav. Vlhká rýže posetá cizrnou se podává v malé plastové misce s kuřecím masem. Přidává se černý pepř a případně ještě nakládané papriky. A také kečup. Někteří ho na svém oblíbeném jídle odmítají, ale když si potom dají říct, zjistí, o jak lahodnou kombinaci přišli.

Vyberte si z naší nabídky zájezdů do Turecka

Thajská polévka s rýží a vejce na mnoho způsobů

Thajská polévka tom yum koong

Thajská polévka tom yum koong Shutterstock

Pokud se chcete v Bangkoku vyvarovat společenskému faux pas, pak nedávejte nohy na vedlejší židli. Mimochodem, dózy na stolech neobsahují olej ani ocet. Najdete v nich cukr, rybí omáčku, ocet a chilli. Než začnete s dochucováním, doporučujeme jídlo nejdřív ochutnat. A pravidla týkající se místních pouličních pokrmů?
Za prvé: Populární thajské polévky tom yum se konzumují s rýží.
Za druhé: Smažená vejce se běžně servírují v podstatě ke všemu (doporučujeme ochutnat pad kra pao neboli kuřecí s bazalkou a také moo tod kratiem alias vepřové maso na česneku s rýží.
Za třetí: Vejce si můžete objednat na jakýkoliv způsob, my milujeme omeletu po thajsku kai jeaw

Země zaslíbené vegetariánům a veganům

Čtěte také:

Země zaslíbené vegetariánům a veganům

Vietnam bez jídelního lístku, zato s úsměvem

Vietnamský streetfood

Vietnamský streetfood Shutterstock

Ve Vietnamu je třeba mít na paměti dvě základní pravidla pouličního stravování:
1. Nežádejte o jídelní lístek, prodejci se tu obvykle specializují na jednu věc. Nespěchejte a podívejte se, jaké ingredience pokrm obsahuje. Pokud vás zaujme jeho vzhled, posaďte se, usmějte se a objednejte si.
2. Nenimrejte se v tom! Prodejci si vydělávají na živobytí v závislosti na množství zákazníků. Takže se najezte a uvolněte místo jiným. 

Vyberte si z naší nabídky Last Minute zájezdů do Vietnamu

Vyprázdněné talíře a tření hůlek v Japonsku

Pouliční pokrmy v Japonsku

Pouliční pokrmy v Japonsku Shutterstock

Zahraniční turisté v kjótské čtvrti Fushimi nevědomky porušují místní zvyky tím, že konzumují jídlo přímo na místě. Zdejší obyvatelé si totiž raději berou baštu s sebou. Pokud vás někdo bude hostit, dejte si pozor, abyste snědli vše, co vám bylo předloženo, hlavně rýži! Pokud talíř nevyprázdníte, bude to považováno za hrubé. A vyvarujte se tření dřevěných jídelních hůlek. Pouze hůlky nevalné kvality je nutné otírat o sebe, aby se zbavily třísek. A vy rozhodně nechcete svému hostiteli naznačit, že používá kvalitní kuchyňské pomůcky.

Ochutnejte Tokio, hlavní město gurmánů!

Čtěte také:

Ochutnejte Tokio, hlavní město gurmánů!

Čína s množstvím osobitých specialit

Čínské knedlíčky baozi

Čínské knedlíčky baozi Shutterstock

Čína je obrovskou zemí s množstvím různých regionálních kuchyní. Každá lokalita tu má vlastní speciality. Ve městě Čcheng-tu např. můžete ochutnat dan hong gao, palačinky plněné sezamem a cukrem nebo okurkami. Záleží ovšem nejen na regionu, ale také na denní době. Plněné housky baozi se v Čcheng-tu podávají k snídani. Nedávejte si je po obědě, to už budou pár hodin staré a znovu zahřáté v mikrovlnné troubě. A i když to může znít rozporuplně, nejezte někde jen proto, že je tam narváno. Spíše vyhledávejte místa s velkým, ale rozmanitým davem, který bude zahrnovat jak mladé, tak staré hosty.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín