Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Autem do Bulharska

Autem do Bulharska

Autem do Bulharska

Bulharsko je rok od roku čím dál více v kurzu. Ty tam jsou doby, kdy do této země jezdili jen prominenti, dnešní Bulharsko je přístupné naprosto všem. Cestovní kanceláře nabízejí stovky lákavých, převážně leteckých zájezdů a nutno dodat, že spokojení klienti se do této, pro nás cenově poměrně přijatelné země často a rádi vracejí. Nenapadlo vás udělat to letos jinak a pohodlí letadla vyměnit za cestování vlastním autem? Bláznovství? Kdepak, cestování vlastní dopravou je sice náročné jak na přípravu, tak na samotnou realizaci, nicméně dobrodružství, které po cestě můžete zažít, vám žádná letecká společnost nezajistí.

Příprava na cestu autem do Bulharska

V prvé řadě je nutné zvážit, zda se na takto dlouhou a náročnou cestu vůbec cítíte. Něco jiného jsou plány, něco jiného pak realita, která nezřídka bývá prvotním plánům na hony vzdálená. Počítejte také s tím, že i přes spolehlivou navigaci a mapu možná párkrát zabloudíte. Na různé obchvaty a uzavírky vás ani sebelepší navigace nepřipraví.

Na co nesmíte zapomenout

Základem pro úspěšné absolvování vaší dlouhé cesty je automobil v perfektním technickém stavu, dále spolehlivá navigace, ale i stará, dobrá, papírová mapa, potřebné doklady, větší finanční hotovost, a to nejen na dovolenou samotnou, ale i na náklady, které vás čekají po cestě - na naftu či benzín, dálniční poplatky na Slovensku, v Maďarsku a v Bulharsku, poplatky za průjezd Srbskem a samozřejmě nějaké to mýtné.

Nepodceňte přípravu

Nepodceňte přípravu

Nejlepší trasa do Bulharska

Z České republiky vedou do Bulharska dvě cesty. Záleží na vás, pro kterou se rozhodnete, která bude z místa vašeho bydliště výhodnější.

Cesta přes Srbsko je po všech směrech komfortnější, neboť většinou pojedete po dálnici, bezpečnější, kratší, na druhou stranu ale poměrně jednotvárná a tím pádem nudná. Jediným předvídatelným zádrhelem mohou být kontroly na hranicích, protože Srbsko prozatím není členem EU. I tak byste ale zvolením této trasy měli ušetřit cca 4 hodiny času.

Druhá trasa, tentokrát přes Rumunsko, je delší, ne tak pohodlná a bezpečná, neboť kvalita silnic je mnohdy tristní, ale zase máte neopakovatelnou příležitost vidět kus krásného kraje, kterým se Rumunsko pyšní. Zdali dáte přednost cestě pohodlnější nebo více dobrodružné je čistě na vás. Jisté je, že obě vás k vytyčenému cíli dříve či později dovedou.

Rumunská příroda

Rumunská příroda

Jak dlouho cesta autem do Bulharska trvá?

Bez jediné pauzy byste dosáhli cíle za cca 24 hodin, což ale není v lidských silách. Nejlepším řešením je rozdělit si cestu na několik částí, klidně i několik dní, obzvláště, cestujete-li s dětmi. Nejen, že nebude tak jednotvárná a úmorná, ale navíc budete mít příležitost poznat krásná místa a města jako třeba Budapešť při průjezdu Maďarskem či Sofii téměř v cíli vaší výpravy. Když už vážíte tak dlouhou a po všech směrech náročnou cestu, měli byste z ní vytěžit maximum. Zážitky a poznatky z ní vám pak budou velkou odměnou.

Katedrála v centru Sofie

Katedrála v centru Sofie

Náklady na cestu autem do Bulharska

Při plně obsazeném autě vás náklady na dopravu vyjdou o něco dráž než autobusem, ale zase levněji než letadlem, nicméně záleží na aktuální ceně pohonných hmot a výši mýtného, připočítat musíte také poplatky za dálniční známky. V potaz musíte vzít i průměrnou spotřebu paliva, která se liší v závislosti na typu auta.

Ceny dálničních známek pro rok 2018 (pro vozidla do 3,5t):

Česká republika: desetidenní – 310 Kč, měsíční – 440 Kč

Slovensko: desetidenní – 10 EUR, měsíční – 14 EUR

Maďarsko: desetidenní – 2 975 HUF, měsíční – 4 780 HUF

Rumunsko: týdenní – 3 EUR, měsíční – 7 EUR,

Bulharsko: týdenní – 8 EUR, měsíční – 15 EUR

Srbsko klasické dálniční známky nemá, platí se mýtné, a to buď hotově, nebo platební kartou.

Mýtná brána

Mýtná brána

Co vás čeká na bulharských silnicích?

Jak u nás, tak bohužel i v Bulharsku a asi i všude ve světě číhá na silnicích a dálnicích mnoho nebezpečí. Velkou pozornost věnujte ostatním účastníkům silničního provozu. Bulharští řidiči často nedodržují předpisy, překračují povolenou rychlost, nedodržují bezpečnou vzdálenost, řidičům kamionů je pak lepší se vyhnout úplně, protože jsou mnohdy bezohlední. Je třeba od nich udržovat větší odstup.

Cesta vlastním vozem má, i přes svoji nespornou náročnost a drobná úskalí, mnoho výhod. Díky svojí nezávislosti poznáte i místa, která byste s organizovanou dopravou neměli šanci spatřit a svoji dovolenou tak obohatíte o celou řadu nezapomenutelných zážitků.

Jeskyně Devetaki v Bulharsku

Jeskyně Devetaki v Bulharsku

Tak šťastnou cestu!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín