Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulharsko, jak ho neznáte

Aneb kam se vrtnout v Bulharsku, když vás omrzí pláže a ta nejprofláknutější místa jste už viděli. Přijměte pozvání do míst, která jsou úžasně fotogenická. Navíc vás určitě potěší, že se tu nebudete muset prodírat davy turistů. A jako bonus můžete dávat přátelům hádat, kde že jste to byli na dovolené...

1. Levandulová pole

Levandulová pole v Údolí růží

Levandulová pole v Údolí růží

Za voňavými fialovými lány levandule už se nemusíte trmácet až do Provence. Stačí se během toulek Bulharskem zastavit v Údolí růží, kde na začátku července začíná sklizeň této voňavé bylinky. Fialové květy jsou následně odvezeny do palírny, kde jsou z nich získávány vysoce ceněné vonné silice. Pro milovníky květin a vůní je tato 200 kilometrová zajížďka ze Sofie téměř povinností!

Vyberte si zájezd do Bulharska

2. Ďáblův most

Ďáblův most

Ďáblův most

Jedním z míst, které vám v Bulharsku patrně vyrazí dech, je nepochybně Ďáblův most. Tento kamenný most, klenoucí se nad řekou Arda v jednom z údolí Východních Rodop je opravdu jedinečný. 11,5 metrů vysoká stavba se třemi oblouky se odráží v temných vodách řeky a nabízí tak výjimečnou podívanou. Most postavili v letech 1515–1518 osmanští Turci, kterým sloužil jako důležitá obchodní trasa. Po právu je zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

3. Rilská jezera

Sedm Rilských jezer

Sedm Rilských jezer

Návštěva pohoří Rila se sedmi jezery ledovcového původu potěší nejednoho dobrodruha. Méně zdatní turisté mohou využít lanovku a nechat se dovézt téměř až k prvnímu z jezer. Já doporučuji překonat lenost a absolvovat celý výstup pěšky. Okolní příroda je skutečně nádherná. V nadmořské výšce 2 100–2 500 metrů se před vámi otevře překrásná vyhlídka na temně modrou hladinu jezer, která dostala svá jména podle polohy nebo věcí, které připomínají – Dolní, Slza, Dvojčata, Ledvina, Rybí, Trojlístek, Oko. Ideálním obdobím pro návštěvu je červenec či srpen (jezera jsou obvykle pokryta ledem od října do června).

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže?

Čtěte také:

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže?

4. Římské divadlo v Plovdivu

Amfiteátr v Plovdivu

Amfiteátr v Plovdivu

I naprostému kulturnímu barbarovi by neměla uniknout návštěva obdivuhodně zachovalého antického divadla, postaveného ve 2. století císařem Trianem. Až se budete rozhlížet, zkuste si představit atmosféru, když se tu už kdysi sešlo šest tisíc diváků. V současnosti je památka stále využívána ke kulturním vystoupením. Zažít tady Verdiho operu musí dostat úplně nový rozměr...

5. Jeskyně Devetaki

Jeskyně Devetaki

Jeskyně Devetaki

Jako v pohádkové krajině si budete připadat při návštěvě jeskyní Devataki, které jsou zvláštní hlavně díky obrovským otvorům ve stropě připomínajícím oči. Obrovským skalním útvarem vede pohodlná stezka, a když budete mít štěstí, tak zahlédnete i obří kolonii netopýrů.

Vaše dovolená v Bulharsku

6. Skalní kostely v Ivanovu

Skalní kostely v Ivanovu

Skalní kostely v Ivanovu

Rozsáhlý areál kostelíků a kapliček umně vytesaných do skály najdete na severovýchodě Bulharska, v blízkosti města Ruse. Už od 12. století si tu vykopávali svá obydlí potulní mniši a poutníci. Obdivuhodně dochované malby přímo v jeskyních dokazují výjimečné nadání umělců spadajících pod tarnovskou malířskou školu. Jedná se o vrchol bulharského náboženského malířství. Pětikilometrové údolí se 300 jeskyněmi je součástí světového kulturního dědictví UNESCO.

7. Pyramidy v Melniku

Melnické pyramidy

Melnické pyramidy

Nedaleko městečka Melnik je k vidění zajímavý přírodní úkaz. Na území 17 km2 se rozprostírá snová krajina s pískovcovými útvary ve tvaru pyramid. Několik stovek pyramid je rozeseto na zalesněných svazích i v roklích. Příjemným zpestřením výletu může být návštěva některého z vinných sklípků a ochutnávka vyhlášeného melnického vína.

Objevte 10 překrásných malých ostrovů v Chorvatsku

Čtěte také:

Objevte 10 překrásných malých ostrovů v Chorvatsku

8. Městečko Koprivštica

Suvenýry z Koprivštice

Suvenýry z Koprivštice

A na konec trochu folklóru. Uprostřed lesů, jen 110 kilometrů do Sofie, se skrývá opravdový unikát: městečko s kouzelnou atmosférou, kde na vás dýchne minulost. Malebné domky porostlé břečťanem si zachovávají historický ráz. Pečlivě upravené zahrádky plné květin a kamenné mosty přes řeku Topolnica vás přenesou zpátky do minulosti. Místní ženy se věnují tkaní ozdobných dek a šatů. Vrcholem romantiky jsou projížďky na koních, které nabízí místní ochotní farmáři.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín