Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Benátky v ohrožení: Město gondol se topí v záplavách turistů

Benátky, Itálie

Benátky, Itálie Shutterstock

V poslední době jste pravděpodobně zaznamenali nemálo rozruchu okolo tohoto krásného města. Neustávající příval neukázněných turistů (denně až 60 000), problémy s obrovskými výletními loděmi a protesty místních. Není tedy divu, že starosta usiluje o to, aby bylo město zařazeno na seznam ohrožených památek UNESCO.

Politik tak chce docílit zmírnění toku turistů a odklonění výletních lodí od centra. V nejbližší době se bude zvyšovat poplatek za vstup do historické části (2,5–10 euro) a bez rezervace se pravděpodobně do města těžko dostanete, počet návštěvníků, kteří tu nejsou ubytovaní, bude totiž omezený.

Nečekejte! Vyberte si z naší nabídky zájezdů do Benátek

Benátské kanály a gondoly

Kánály a gondoly v Benátkách

Kánály a gondoly v Benátkách Shutterstock

Pod názvem Benátky, se prakticky všem vybaví vodní kanály namísto ulic a všudypřítomné gondoly. Samotné gondoliéry poznáte tak, že mají pruhované tričko a černé kalhoty. Víte, že se povolání gondoliérů dědí z otce na syna a historie těchto ručně vyráběných lodí sahá až do roku 697? Nejvíc gondol uvidíte na hlavním kanálu Canal Grande, který je dlouhý čtyři kilometry. Právě zde probíhá každoročně slavnost Regata Storica (každou první neděli v září). Těšit se můžete na historické gondoly vyzdobené vlajkami a pestrobarevnými květy.

Zapomeňte na Benátky a Koloseum: 7 míst v Itálii, která musíte vidět

Čtěte také:

Zapomeňte na Benátky a Koloseum: 7 míst v Itálii, která musíte vidět

Nejzajímavější atrakce 

Ponte di Rialto, Benátky

Ponte di Rialto, Benátky Shutterstock

První místo, kam vás kroky zavedou, bude patrně náměstí sv. Marka, které je dějištěm mnoha slavností a výchozím bodem k poznání starého města. Neměli byste se vyhnout ani návštěvě baziliky sv. Marka, která je postavena v jedinečném byzantském stylu, či alespoň vystoupat na zvonici sv. Marka, kde budete mít Benátky jako na dlani.

Pak se vydejte na Ponte di Rialto (most zlatníků). Je jedním ze čtyř mostů, který spojuje břehy přes Canal Grande. Je známý hlavně tím, že ho po obou stranách lemují zajímavé obchůdky.

Od mostu můžete odbočit ke Ca' d'Oro (Zlatý dům). Své jméno získal díky tomu, že jeho honosná fasáda bývala zdobena zlatem. Dnes se zde nachází muzeum a galerie.

Nedaleko mostu najdete místní tržnici Mercato di Rialto. Kromě čerstvých ryb tam seženete různá koření, ovoce, zeleninu, pravé italské těstoviny i zajímavé suvenýry. V okolí se podél Canalu Grande nachází i několik restaurací, kde se královsky pohostíte za příznivé ceny.

Pokud jste si prošli celé staré město za náměstím sv. Marka, naproti němu přes kanál můžete navštívit další slavnou památku: kostel Santa Maria della Salute. Jeho stavba začala po velké morové epidemii roku 1631. Kostel je zasvěcen Panně Marii, která je ochránkyní a patronkou města.

Vstupte do švýcarského nebe: Panoramatické vlaky vás dostanou!

Čtěte také:

Vstupte do švýcarského nebe: Panoramatické vlaky vás dostanou!

Pláže v Benátkách

Pláže v Benátkách

Pláže v Benátkách Shutterstock

Až budete mít dost pamětihodností, dopřejte si také zasloužený odpočinek. Koupání přímo v Benátkách je zakázáno, ale stačí popojet na nedaleký ostrůvek Lido, kde se můžete rozplácnout na soukromé placené, nebo veřejné pláži, kde ale chybí zázemí (sprchy, toalety či občerstvení). Všechny pláže mají pozvolný vstup do moře.

Pokud se do Benátek chystáte na víc dní, zkuste si zajistit Venezia Unica Card. Díky této kartě získáte slevy na vstupy do památek či na hromadnou dopravu (Vaporetta, autobusy,..).

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín