Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zapomeňte na Benátky a Koloseum: 7 míst v Itálii, která musíte vidět

7 míst v Itálii, která musíte vidět

7 míst v Itálii, která musíte vidět Shutterstock

Důvodů, proč navštívit Itálii, jsou desítky. Kdo si jednou tuto zemi zamiloval, už na ni nikdy nedá dopustit. Božská gastronomie, historické památky, móda, majestátní hory i průzračné moře láká každoročně davy turistů. Tato země nabízí bezpočet malebných míst a za dobrodružstvím se sem vyplatí vracet.

Vždyť kousek země ve tvaru kozačky inspiroval stovky malířů, básníků, spisovatelů i architektů. Máme pro vás několik tipů na lokace, které byste rozhodně neměli vynechat... 

Dva nejmenší státy na světě

Vatikán z ptačí perspektivy

Vatikán z ptačí perspektivy Shutterstock

V Itálii se nachází hned dva nejmenší státy na světě. Prvním z nich je Vatikán, který je součástí Říma. Tato oáza klidu je domovem nejslavnějších památek světa, mimo jiné jsou to Bazilika sv. Petra, Sixtinská kaple nebo vatikánská muzea.

Strážná věž San Marina

Strážná věž San Marina Shutterstock

Druhým je San Marino, nacházející se nedaleko Rimini. Je pravděpodobně nejstarší stále existující republikou na světě a řadí se mezi nejbohatší státy. Velmi ceněné jsou například sanmarinské poštovní známky.

Mrkněte na nabídku zájezdů do Itálie

Cinque Terre

Městečka ve skalách, Cinque Terre

Městečka ve skalách, Cinque Terre Shutterstock

Pět kouzelných vesnic postavených ve skalách v oblasti Liguriena je zapsáno na seznamu UNESCO. Cinque Terre je oblíbeným cílem turistů i milovníků trekkingu. Skalnaté ligurské pobřeží nebylo v minulosti vhodným místem pro život, lidé se ale museli přizpůsobit. Vystavěli tedy své domky ve srázech, každý měl jinou barvu a každý byl postaven v jiné výšce. Odlišné barvy mají právě rybářské domy a to proto, aby rybáři poznali svá obydlí už z dálky. Konkrétně se jedná o městečka Manarola, Monterosso al Mare, Corniglia, Riomaggiore a Vernazza.

Putování za italskými lahůdkami

Čtěte také:

Putování za italskými lahůdkami

Pompeje a Vesuv

Výšlap na Vesuv rozhodně stojí za to

Výšlap na Vesuv rozhodně stojí za to Shutterstock

Nad Neapolí se tyčí vulkán Vesuv. Láká všechny dobrodruhy, kteří mají odvahu vystoupat na stále činnou sopku a nahlédnout do jejího kráteru. Cestu budete muset absolvovat pešky, při posledním výbuchu v roce 1944 byla zničena lanovka, výhled do okolí za tu námahu ale rozhodně stojí. A když už tam budete, doporučujeme navštívit Pompeje, město pohřbené v popelu. Stalo se tomu v roce 79 n. l., kdy Vesuv řádil ostošest a zahalil město šestimetrovým nánosem sopečného materiálu. I přes tuto tragédii má místo jedinečnou atmosféru a díky tomu je zapsáno i na seznamu UNESCO. 

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Ostrov Ischia

Pohádková Ischia

Pohádková Ischia Shutterstock

Jezdíte do termálů jen na Slovensko či do Maďarska? Zkuste tentokrát Itálii, kde na vás čeká celý termální ostrov. Ischia se pyšní hned několika NEJ – nejslavnější, největší a nejkrásnější ostrov Neapolského zálivu. Termálním parkům vévodí Poseidonovy zahrady, kde najdete 22 bazénu s minerální vodou, nicméně na ostrově jich je dalších pět. Ostrov sice vyniká především svými lázněmi, nepřijdete ale ani o koupání v moři, několik historických památek a okouzlující přírodní scenérie.

Šťastná sedma: Nejkrásnější letoviska severní Itálie

Čtěte také:

Šťastná sedma: Nejkrásnější letoviska severní Itálie

Cascata delle Marmore

Mramorové vodopády, Itálie

Mramorové vodopády, Itálie Shutterstock

Jedná se o nejstarší a nejvyšší (165 m) umělé vodopády na světě. V roce 271 př. n. l. je vytvořili Římané přesměrováním řeky Velino do Nery. Podél vodopádů vede stezka, která turistům umožňuje vidět je v celé své kráse. Vodopádům se říká mramorové kvůli přítomnému uhličitanu vápenatému, který tvoří zářivé bílé krystaly na skalní stěně. Tato úchvatná scenérie se nachází nedaleko města Terni v Umbrii.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín