Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putování za italskými lahůdkami

Putování za italskými lahůdkami

Putování za italskými lahůdkami

Také mají ve vaší domácí knihovně svá čestná místa tlusté kuchařské knihy? A pojmy jako osso buco či vitello tonnato patří do vašeho běžného slovníku? Pak možná, podobně jako já, volíte místa své dovolené především podle jejich věhlasu na pomyslné gastronomické mapě světa. Přijměte pozvání na cestu do míst, která jsou domovem těch nejvyhlášenějších italských pochoutek. 

Lampredotto ve Florencii

Florencie

Florencie

Začít můžeme třeba v prosluněné Florencii, která bývá pro svůj historický půvab nazývána perlou renesance. Malebným hlavním městem Toskánska protéká řeka Arno, kterou protíná celá řada mostů. Ve středověku byla Florencie důležitým střediskem obchodu i umění. Právem se jí přezdívalo Athény středověku. Ty nejkrásnější městské památky vznikaly až v 15. a 16. století, kdy byl u moci slavný rod Medicejských. Mezi roky 1865 a 1870 byla Florenci hlavním městem Italského království. Od roku 1982 je historické centrum města zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Lampredotto

Lampredotto

Místní obyvatelé mají k cizincům lehce rezervovaný přístup, ale stejně jako většina Italů je potěší každá konverzace, týkající se dobrého jídla. A že ho tady mají dostatek. K pilířům místní kuchyně patří čerstvá zelenina, doprovázená kvalitními těstovinami, parmskou šunkou a panenským olivovým olejem. Při vaření se zde klade důraz na čerstvost. A tak můžete ochutnat delikátní Lampredotto připravené z pomalu vařené sleziny. Vychutnat si ho můžete i na vyhlášených florentských trzích, kde vám jej naservírují v sendviči. Byl by hřích neochutnat některé z toskánských vín. Tím nejslavnějším je bezpochyby Chianti. V ulicích Florencie narazíte na malé prodejní stánky zvané vinaino, ve kterých si můžete dát sklenku vína přímo na ulici. Pod horkým toskánským sluncem vám přijde vhod i lahodná zmrzlina ve které se obvykle nešetří smetanou ani ovocem. Zkuste navštívit třeba Gelaterii Santa Trinita, kde myslí i na vegany.

Vydejte se s námi do Itálie

Parmezán v Parmě

Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano

Jen 191 kilometrů na sever od Florencie leží jedno z gurmánsky nejproslulejších měst světa. Parma. Právě ve zdejších lesích hledají speciálně vycvičená prasátka lahodné lanýže. Jejich aroma, vzdáleně připomínající plísňový sýr, nelze nahradit ničím jiným. Vzácný bílý lanýž skvěle souzní s nejrůznějšími druhy omelet či mušlemi sv. Jakuba. Doma je tady také parmská šunka, známá již od dob antického Říma či vynikající parmezán Parmigiano Reggiano. Toho si místní cení natolik, že mu vystavěli i muzeum ve kterém se dozvíte vše o jeho historii. Vyrábí se z čerstvého kravského mléka a vyžaduje velmi dlouhou dobu zrání. Ty nejlepší bochníky zrají až 4 roky. Před zráním se na obvod bochníku vypálí nápis Parmigiano Reggiano s datem výroby.

Parma

Parma

Po dobrém obědě či večeři se nezapomeňte projít křivolakými městskými uličkami. Na každém kroku zde narazíte na krásné památky. K těm nejcharakterističtějším patří Baptisérium. Elegantní osmiúhelníková stavba z narůžovělého mramoru je postavena v pozdně románském stylu. Prohlédněte si bohatě zdobené průčelí se sloupy, sochami i kroucenými reliéfy. Interiér vás nadchne množstvím soch i krásných obrazů.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Ochutnávka vín ve Veroně

Verona

Verona

Další zastávkou na vaší labužnické cestě bude Verona. Město zamilovaných. A láska jak známo prochází žaludkem. Velkým zážitkem je už 230 kilometrů dlouhá cesta, lemovaná vinicemi, lesy i políčky. Mnohé z místních farem prodávají své produkty přímo u silnice, tak se nezapomeňte zastavit na ochutnávku. Verona samotná je nádherné historické město, které zůstává ve stínu slavnějších Benátek. Nejlépe si město vychutnáte třeba během posezení v kavárně na náměstí Piazza Delle Erba, které je obklopeno nejkrásnějšími veronskými měšťanskými domy z 13.–17. století.

Vinice v okolí Verony

Vinice v okolí Verony

Oblast Benátska je známá všem milovníkům dobrého vína. Právě odtud pochází proslulá vína značky Soave či Chardonnay. Velkým zážitkem je program připravený speciálně pro vás. Vinná stezka vedoucí do sklípků, rodinných vinařství i vyhlášených restaurací je splněným snem každého gurmána.

Šťastná sedma: Nejkrásnější letoviska severní Itálie

Čtěte také:

Šťastná sedma: Nejkrásnější letoviska severní Itálie

Ryby u Lago di Garda

Sirmione u Lago di Garda

Sirmione u Lago di Garda

Možná se už cítíte zmoženi dlouhým cestováním a vaše tělesná schránka volá po troše odpočinku. Zkuste si udělat zastávku u pohádkově krásného jezera Lago di Garda. Město Sirmione se nachází na čtyřkilometrovém poloostrově na jihu jezera. Je proslulé nejen svými jedinečnými historickými památkami z nichž nejimpozantnější je hrad Castello Scaligero, ale také léčivými prameny. Díky vodě bohaté na síru, jód a hořčík mohly vzniknout termální lázně přímo na břehu jezera.

Ochutnejte třeba okouna

Ochutnejte třeba okouna

Večer se město rozsvítí tisíci světel, lákajících návštěvníky do pizzerií, stylových restaurací i nočních klubů. Navštivte některou z místních rybích restaurací. Právě čerstvé sladkovodní ryby jsou zdejší specialitou. Nejčastěji bývá na jídelníčku okoun (pesce persico), který vyniká jemným bílým masem. Příznivé klima v okolí jezera přeje pěstování vína, oliv i citrusů.

Vydejte se s námi na Lago di Garda

... a dál už je to na vás

Benátky

Benátky

Cíle dalších cest jsou teď už jen na vás. Můžete si vychutnat silnou kávu na náměstí Svatého Marka v Benátkách nebo se zakousnout do voňavé pizzy v některém z moderních čtvrtí Milána. Stesk po domově vám pomůže zahnat cotoletta alla milanese – milánská telecí kotleta, vzdáleně připomínající náš řízek. Vaší pozornosti by určitě neměli uniknout ani skvělé pohankové koláče zvané torta saraceno, jemná panna cotta či všeobecně známé tiramisu.

Špek z Bolzana

Špek z Bolzana

Mou oblíbenou kulinářskou zastávkou je Bolzano, ležící v údolí obklopeném horami i ovocnými sady. Zdejší recepty kombinují to nejlepší z rakouské i italské kuchyně. Běžně tady narazíte na špekové knedlíky, liškové ravioly s máslem nebo pivní guláš. V okolních horských statcích si můžete na podzim pochutnat na pečených kaštanech, štrůdlu nebo horké čokoládě. Každý den kromě neděle se na náměstí Piazza delll Erbe konají trhy, které jsou splněným snem každého vegetariána. Šťavnaté hrozny vinné révy, broskve, fíky, jablka, hrušky i brusinky tu rozehrávají svou sladkou symfonii za doprovodu lilků, cuket a fazolek. Zkrátka nepřijdou ani masožravci. Bolzano je proslulé svým špekem na kterém je více masa než tuku. Děti potěšíte třeba návštěvou výborně zásobeného obchůdku Chocolat Moschen.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín