Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bodamské jezero je skvělým místem pro dovolenou po celý rok

Ostrov Lindau na Bodamském jezeře

Ostrov Lindau na Bodamském jezeře

Bodamské jezero leží na hranicích Rakouska, Německa a Švýcarska a patří k největším i nejstarším jezerům Alp. Přímo na něm lze nalézt tři ostrovy: Mainau, Reichenau a Lindau. V bezprostředním okolí se pak nachází řada význačných měst, jejichž návštěvu byste si neměli nechat ujít, např. Konstanz neboli Kostnice, místo úzce spjaté s osobou mistra Jana Husa.

Počasí a teplota vody v Bodamském jezeře

Region Bodamského jezera má mírné zimy a chladnější léta. I za horkého počasí vane studený větřík, vlhkost vzduchu však může způsobovat dusno. Ve městě Bregenz prší asi tak dvakrát častěji než v Kostnici, poněvadž tamní hory dosahují až k jezeru. Západní část Bodamského jezera je relativně suchá. Příjemná teplota vody se od května do října pohybuje mezi 16 a 23 °C.

Bodamské jezero

Bodamské jezero

Bodamské jezero na kole

Jaro přichází k Bodamskému jezeru začátkem března. Krásný je tu však i stabilní podzim, a to až do konce listopadu. Díky pěknému počasí si tak mohou milovníci cyklistiky vychutnávat stezky v okolí neobyčejně dlouho.

Bodamské jezero na kole

Bodamské jezero na kole

Oblíbená cyklistická trasa kolem Bodamského jezera je dlouhá asi 260 km a vede přes Německo, Rakousko i Švýcarsko. Táhne se zpravidla blízko břehu přes různé obce a města. Nejsou na ní tedy zdlouhavé úseky vedoucí pouze přírodou, což může být dobrá zpráva pro ty, kdo touží také poznávat místní kulturu. Cestou budete potkávat jednu pamětihodnost za druhou a kromě toho si můžete odpočinout v některé z mnoha kaváren či pivních zahrádek. Už proto je dobré naplánovat si kratší denní etapy.

Meersburg, Německo

Meersburg, Německo

Většina cyklistické cesty má velmi dobrý asfaltový povrch. Až na pár menších omezení je vhodná i pro inline skating, pro nějž najdete na švýcarské straně dokonce samostatné stezky. V tamních obcích jsou také krátké úseky, kdy cyklistická stezka vede na odděleném pásu podél silnice. Vůbec nejnepříjemnějším bodem cesty je pětikilometrová část mezi městy Fischbach a Friedrichshafen, vedoucí kolem frekventované silnice.

Cyklostezky kolem Bodamského jezera

Cyklostezky kolem Bodamského jezera

Protože je stezka celkově poměrně rovinatá, je vhodná i pro méně zdatné cyklisty a děti. Speciálně upravené kolo nebudete potřebovat. Dejte si ale pozor na nejednotné značení. Ve větších městech, jako je například Kostnice, není vždy jednoduché cestu najít, proto mějte raději po ruce plánek města.

Zajímavosti kolem Bodamského jezera

Bodamské jezero a jeho okolí jsou perfektními místy pro strávení dovolené, protože mají vždycky co nabídnout. Zabavíte se tu po celý rok. V létě si můžete užívat pohody na místních plážích, koupat se a relaxovat. Jaro a podzim jsou ideálními obdobími pro prohlídku soukromého květinového ostrova nebo horolezectví. V zimě si zase užijete parádní lyžovačku v alpských střediscích. Vedle všech těchto radovánek vám Bodamské jezero nabízí i řadu památek, muzeí a dalších zábavných aktivit.

Květinový ostrov Mainau

Květinový ostrov Mainau

Můžete například navštívit ostrov Mainau a jeho malou zoologickou zahradu, kterou ocení hlavně vaše děti. V Kostnici se zaměřte na münster (biskupskou katedrálu), budovu radnice Konzilsgebäude, Husův kámen a také na jeho dům, v němž sídlí muzeum. Lindau se pak pyšní historickými domy, pěkným centrem a bývalým majákem ze 13. století Mangturm. Ostrov Reichenau v sobě zase ukrývá hned tři románské kláštery. Zájemci o archeologii ocení skanzen Unteruhldingen. Touhu po kultuře pomůže naplnit také hrad Meersburg, kostel v Birnau nebo muzeum vzducholodí Zeppelin ve Friedrichshafenu.

Hrad Meersburg

Hrad Meersburg

Pokud upřednostňujete pobyt v přírodě, vyjeďte si lanovkou z města Bregenz na vrch Pfänder. V tamní přírodní rezervaci se konají přehlídky dravých ptáků. A jestli toužíte spatřit největší evropský vodopád Rheinfall bei Schaffhausen, hledejte ho ve Švýcarsku.

Rheinfall bei Schaffhausen

Rheinfall bei Schaffhausen

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín