Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká vás dovolená v Bulharsku? Tímto vás bulharská kuchyně oslní!

Bulharská kuchyně

Bulharská kuchyně Shutterstock

Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska, můžete se kromě pláží a moře těšit i na výbornou kuchyni. Bulharské jídlo je pověstné bohatými chutěmi, nápaditými kombinacemi i surovinami. V kombinaci se srdečnou povahou a pověstnou bulharskou pohostinností je stolování v Bulharsku opravdovou radostí.

Často se tady setkáte s čerstvou zeleninou, výbornými sýry i jogurty. Velmi oblíbené jsou také pokrmy z masa, a to především z masa vepřového, kuřecího a jehněčího. A samozřejmě nechybí ani rybí speciality. Pojďte se s námi podívat na seznam nejoblíbenějších bulharských jídel, ať víte, na co se máte těšit!

Keftě a kebabče

Keftě

Keftě Shutterstock

Podobně jako jinde na Balkáně, i v Bulharsku jsou velmi oblíbené pochoutky z mletého masa. Oválné keftě a podlouhlé kebabče jsou karbanátky z mletého hovězího, vepřového nebo jehněčího masa smíchaného se směsí specifického koření. Po ogrilování se jedí nejčastěji s pita chlebem.

Vyberte si zájezd do Bulharska

Šopský salát

Šopský salát

Šopský salát Shutterstock

Přestože tento zeleninový salát podává téměř každá česká restaurace, za původ šopského salátu můžeme vděčit právě Bulharsku. Dle originálního receptu se má skládat z rajčat, okurek, pečených či čerstvých paprik, jarní cibulky a především z porce strouhaného bulharského sýra Sirene navrch.

Sarmi

Sarmi

Sarmi Shutterstock

Oblíbeným bulharským jídlem je také sarmi. Pod tímto názvem se skrývají vinné či kapustové listy plněné směsí z rýže a masa nebo zeleniny. Sarmi je rovněž součástí bulharské vánoční tabule – při této příležitosti se kapustové listy plní rýží a sýrem.

Nejkrásnější pláže Bulharska

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Bulharska

Tarator

Tarator

Tarator Shutterstock

Studená polévka z bílého bulharského jogurtu, strouhaných okurek, česneku, kopru a někdy i vlašských ořechů je ideálním osvěžením během horkých dnů. Pokud vám tarator až nápadně připomíná řecké tzatziki, nejste sami. Co na tom, že o původ receptu se oba národy stále přetahují, podstatné je, že tyto svěží pochoutky potěší naše chuťové buňky.

Banica

Banica

Banica Shutterstock

Jedním ze symbolů bulharské kuchyně je i tato slaná pochoutka, kterou všichni Bulhaři milují. A nejen oni! Připravuje se z tenkého filo těsta, které se plní například sýrem Sirene, zelím, špenátem, dýní nebo mletým masem.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Bulharská musaka

Bulharská musaka

Bulharská musaka Shutterstock

Dalším jídlem v Bulharsku, které nezapře míšení kultur na Balkánu, je musaka. Základem bulharské musaky jsou brambory s mletým vepřovým masem, rajčaty a cibulí, pokryté vrstvou bílého bulharského jogurtu.

Škembe čorba

Škembe čorba

Škembe čorba Shutterstock

Milovaná, nebo nenáviděná – škembe čorba, neboli dršťková polévka – se podává teplá i studená. Hutná polévka může hravě nahradit i hlavní chod. Bulhaři ji používají také jako skvělý vyprošťovák po prohýřené noci.

Vaše dovolená v Bulharsku

Bulharské plněné papriky

Bulharské plněné papriky

Bulharské plněné papriky Shutterstock

Plněné papriky patří mezi nejoblíbenější pokrmy v Bulharsku. Podobně jako u nás, i tady se papriky plní rýží a mletým masem. Podávají se k nim různé druhy omáček. Specialitou vánoční večeře jsou tzv. bjurek papriky, které jsou smažené a plněné sýrem Sirene.

Bob čorba

Bob čorba

Bob čorba Shutterstock

Hustá fazolová polévka, zvaná bob čorba, je dalším z typických bulharských jídel. Vaří se z několika druhů fazolí, rajčat, cibule, mrkve a saturejky nebo máty. Pro plnější chuť jsou někdy do polévky přidávány kousky vepřového masa.

Lokumki

Lokumki

Lokumki Shutterstock

Jedním z nejlepších bulharských dezertů jsou nepochybně – co do chuti i originality – tzv. lokumki. Hlavní přísadou je sladkost zvaná Lokum, což jsou barevné ochucené kostky ze škrobu a cukru želatinové konzistence. Když se tyto kostky zapečou v jemném těstě a obalí ve vrstvě moučkového cukru, vznikne nezapomenutelný dezert.

22.07.2020 Leona Tomšů

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín