Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chalkidiki: Modro-zelená láska na celý život

Poloostrov Kassandra, Chalkidiki

Poloostrov Kassandra, Chalkidiki Shutterstock

Divoká příroda, zlatavé pláže, fascinující antické památky, tajemný mnišský stát, blankytně modré vody Egejského moře, zapomenuté vesničky, i letoviska, kde to žije. Chalkidiki má vše, co si jen dokážete představit pod pojmem pohodová dovolená v Řecku. A ještě něco navíc. Pokud máte rádi řecké báje, pak vězte, že charakteristický tvar dal poloostrovu samotný bůh moří Poseidon. Poloostrovy Kassandra, Athos a Sithonia symbolizují mocný Poseidonův trojzubec. Toužíte-li po skutečně originální dovolené, pak je Chalkidiki přesně tím, co hledáte. Každé z letovisek vám učaruje svým osobitým kouzlem a přesvědčí vás o tom, že žádný den nemusí být všední.

Chanioti

Letovisko Chanioti, Chalkidiki

Letovisko Chanioti, Chalkidiki Shutterstock

Nemůžete se rozhodnout, zda strávit dny zaslouženého volna v letovisku, kde vás bude ukolébávat jen šumění moře, nebo si užít pravou řeckou horečku letních nocí? Malebné přímořské městečko Chanioti na jihovýchodní části poloostrova Kassandra vám nabídne čistokrevnou řeckou idylku. Vzduch prosycený vůní borovic, nádherné písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, jako stvořené pro nejmenší cestovatele, romantické západy slunce, stylové taverny i možnost půjčit si kolo nebo skútr a nechat se unášet krásou zdejší krajiny. Chanioti vás rozhodně nezklame!

Dovolená na Chalkidiki

Kriopigi

Pláž v Kriopigi, Chalkidiki

Pláž v Kriopigi, Chalkidiki Shutterstock

Potrpíte si na skutečně krásné pláže? Ta v letovisku Kriopigi vám učaruje nejen zlatavým pískem a blankytně modrým mořem, ale i bezchybným servisem a dostatkem místa pro každého vyznavače vodních radovánek. Pod Modrou vlajkou, udělovanou za čistotu pláží i kvalitu služeb, si můžete vyzkoušet některý z mnoha vodních sportů, vypilovat svůj plavecký styl nebo se jen nechat hýčkat všudypřítomnou krásou i výhledem na sousední poloostrov Sithonia. Osobité kozulo nechybí ani městečku s křivolakými uličkami, příjemnými tavernami i několika bary, ve kterých se s příchodem večera rozproudí pravá řecká zábava. Příjemné osvěžení uprostřed řeckého léta si užijete, pokud se vydáte k fontáně, ze které vytéká ledově chladný pramen, který dal oblíbenému letovisku jméno.

Polychrono

Promenáda v Polychrono, Chalkidiki

Promenáda v Polychrono, Chalkidiki Shutterstock

Jedno z klidnějších letovisek s ospalou atmosférou je prosyceno řeckou pohostinností. Nepotřebujete-li na dovolené nutně bujarou společnost a ke štěstí vám stačí skvělé jídlo, promenáda s obchůdky a tavernami, sluncem prohřáté moře, svěží vůně jehličí, nohy zabořené v písku a masáž jemnými oblázky, pak jste tady správě.

Blankytně modré moře, léčivé bahno a řecká pohostinnost: Kefalonii si zamilujete!

Čtěte také:

Blankytně modré moře, léčivé bahno a řecká pohostinnost: Kefalonii si zamilujete!

Pefkochori

Letovisko Pefkochori, Chalkidiki

Letovisko Pefkochori, Chalkidiki Shutterstock

Do největšího letoviska poloostrova Kassandra míří každoročně množství turistů, kteří se nechali zlákat obrázky neodolatelně krásných pláží, půvabných hotelů i všudypřítomné zeleně. Na 2,5 kilometru dlouhé pláži pokryté bílým pískem s jemnými oblázky na ně čeká nejen neodolatelně čisté moře, ale i široká nabídka vodních sportů v čele s populárními paddle boardy. Čilou atmosféru přímořského letoviska obstará dlouhá plážová promenáda a zpět do klidu vás vrátí pohled na ten nejkrásnější západ slunce. Ideálním cílem výletu, ležícím jen 2 km od letoviska, je okouzlující oblázková pláž Glarokavos, na které vám Egejské moře ukáže svou nejdokonalejší tvář. Pro děti je tu k dispozici malý aquapark Crazyland Water Park. A pro jejich rodiče sklenka dobře vychlazené Retsiny.

Sarti

Letovisko Sarti, Chalkidiki

Letovisko Sarti, Chalkidiki Shutterstock

Jihovýchod poloostrova Sithonia se může pyšnit panenskou přírodou, dramaticky vyhlížejícími bílými skalisky i mořem, jež vás uhrane svou modří. Do letoviska Sarti s oblibou míří milovníci potápění, kterým je tu k dispozici kvalitní potápěčský klub. Na 4 kilometry dlouhé pláži se zaručeně nebudete tísnit. Rodiny s malými dětmi uvítají dobře vybavená hřiště. Po západu slunce můžete vyrazit na romantickou procházku po pláži nebo si zajít na sklenku skvělého vína a vyrazit za zábavou. 

Zájezdy na Chalkidiki

Stagia

Socha Aristotela, Stagia

Socha Aristotela, Stagia Shutterstock

Horská vesnička nabízí nejen autentickou řeckou atmosféru, ale také zajímavou exkurzi do dávné minulosti. V tematickém Aristotelově parku si zábavnou formou oživíte školní znalosti dějepisu. Na počest slavného rodáka tu byl zbudován areál, ve kterém si pod širým nebem vyzkoušíte nástroje, na jejichž vzniku se Aristoteles podílel. Sluneční hodiny, kompas, teleskop i hranol vytvářející duhu možná zažehne ve vašich ratolestech lásku k fyzice. Cestou si nenechte ujít letovisko Olympiada se slavným archeologickým nalezištěm.

Athos

Dionýsův klášter, Athos

Dionýsův klášter, Athos Shutterstock

Na poloostrově Athos se ve skalách skrývá autonomní mnišská republika. Světově nejvýznamnější místo pravoslavné církve, kam je ženám vstup přísně zakázán, tak většina turistů spatří jen z paluby výletní lodi. Podmínky pro vstup jsou velmi přísné a zahraniční turisté musí o povolení k návštěvě žádat s půlročním předstihem. Každý den jich sem smí vstoupit maximálně 10. Za zdmi dvaceti klášterů tu trvale žije na 2 000 mnichů, kteří mají jen minimální styk s vnějším světem. Kvůli hluboce duchovní atmosféře, jedinečné byzantské architektuře i asketickému způsobu života mnichů je místo zapsáno na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Užijte si Řecko na talíři aneb Dovolená prochází žaludkem

Čtěte také:

Užijte si Řecko na talíři aneb Dovolená prochází žaludkem

Neos Marmaras

Přístav v Neos Marmaras

Přístav v Neos Marmaras Shutterstock

Za většími nákupy i živější atmosférou si na Chalkidiki vyrazte do města Neos Marmaras, ležícího na poloostrově Sithonia. Přivítá vás půvabným přístavem a potěší inspirativní atmosférou. Právě sem míří místní obyvatelé na nákupy. Najdete tu množství obchodů, živý trh, banky, bankomaty, lékárny, množství restaurací, kaváren, barů i taveren, ale také půvabné kostely, stánky se suvenýry i příjemnou pláž.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín