Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blankytně modré moře, léčivé bahno a řecká pohostinnost: Kefalonii si zamilujete!

Kefalonii si zamilujete

Kefalonii si zamilujete Shutterstock

Víte, že existuje pohádkově krásný ostrov, na kterém žijí kozy se zlatými zuby, moře má nebesky modrou barvu, pláže pokrývá léčivé bahno a ani o letních prázdninách se tu netísní davy turistů?

Kefalonie, největší z Iónských ostrovů, je i v hlavní sezóně příjemně ospalá. Nemusíte nutně nahlížet do úst místních koz, abyste spatřili oslnivou krásu ostrova, který vstal jako Fénix z popela a stopy po ničivém zemětřesení z roku 1953 byste tu dnes hledali jen stěží. 

Objevte Kefalonii všemi smysly

Blankytně modré moře, pláže s oblázky, sopečným pískem i léčivým bahnem a všudypřítomná řecká pohostinnost. Propadnout kouzlu plážového ráje není těžké. Pláže ale nejsou zdaleka jejím trumfem Kefalonie. Těmi to teprve začíná. Relativně malá rozloha ostrova může klamat. Ač se to nezdá, zdejších 770 kilometrů čtverečních působí díky klikatým silničkám a kopcovitému terénu mnohem rozsáhleji. Rozhodně stojí za to půjčit si auto a udělat si výlet po místních krásách.

Povinný výšlap

Hora Ainos, Kefalonie, Řecko

Hora Ainos, Kefalonie, Řecko Shutterstock

Pokud se chcete i na dovolené věnovat turistice, pak byste neměli vynechat návštěvu zdejšího národního parku, jehož součástí je i hora Ainos, tyčící se do výšky 1628 m. n. m. Cesta k vrcholu vede zalesněným terénem. Odměnou za výšlap vám bude nádherný výhled na sousední Zakynthos i rodiště bájného Odyssea, ostrov Ithaka.

Kam se vydat o letní dovolené? Na nejlepší řecké ostrovy!

Čtěte také:

Kam se vydat o letní dovolené? Na nejlepší řecké ostrovy!

Perfektní moment 

Malebné městečko Assos

Malebné městečko Assos Shutterstock

Pro dokonalou fotografii se můžete vydat do městečka Assos. Malé domky s barevnými okenicemi, všudypřítomné květiny, kamenné schody i ruiny starého hradu jsou možná až kýčovitě krásné, ale rozhodně stojí za návštěvu.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Léčivé bahno 

Pláž Xi s léčivým bahnem, Kefalonie

Pláž Xi s léčivým bahnem, Kefalonie Shutterstock

Severovýchod ostrova ukrývá trumf v podobě pláže Xi. Zdejší skaliska skrývají tajemství, jež snadno odhalíte při pohledu na ostatní návštěvníky. Velmi pravděpodobně budou pomazáni bahnem. Právě díky ložiskům léčivého jílu, hojně využívaného v kosmetickém průmyslu, červenému písku a průzračně čistému moři patří zdejší pláž k nejoblíbenějším na ostrově. Nezapomeňte se zastavit v některé z místních taveren na zaručeně čerstvou grilovanou rybu a sklenku skvělého vína odrůdy Robola. Suché bílé víno vás dokonale osvěží, přiměje zpomalit a opájet se všudypřítomnou nádherou.

Vyberte si zájezd do Kefalonie

Z jeskyně na pláž

Jeskyně Melissani, Kefalonie

Jeskyně Melissani, Kefalonie Shutterstock

Zázračně omlazeni můžete zamířit za dalším dobrodružstvím. Jen hodinu jízdy od letiště se nachází slavná jeskyně Melissani s propadlým stropem a kouzelná zátoka Karavomilos s oblázkovou pláží Antisamos. Na té si užijí vodní radovánky i rodiny s malými dětmi. Potěší je pozvolný vstup do moře, plážový servis i zábava v podobě pozorování pestrobarevných rybek. Největší a nejznámější pláží na ostrově je oblázková Myrtos, obklopená zelenými kopci.

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže? 2. část

Čtěte také:

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže? 2. část

Městské radovánky

Saint Theodore Lantern, Argostoli

Saint Theodore Lantern, Argostoli Shutterstock

Pokud by se vám zastesklo po civilizaci, pak naplánujte výlet do hlavního města Argostoli, které je domovem pro většinu z třiceti tisíc obyvatel ostrova. Metropole je plná skvělých restaurací, barů a taveren, barevných tržnic, nechybí krásné pláže a dokonce ani vinice. Rušný noční život tu ale nečekejte, za tím byste se museli vydat na sousední ostrov Zakynthos.

Nejširší nabídka zájezdů do Řecka

Zlaté kozy

Báječný kozí život v Kefalonii

Báječný kozí život v Kefalonii Shutterstock

Kefalonie je výjimečná právě svou poklidnou atmosférou. Cesta na sever ostrova vás zavede o několik desítek let zpátky. Malá ručně obdělávaná políčka, staré budovy a louky vonící šalvějí, tymiánem a mátou vás přimějí zastavit a nechat se omámit pocitem naprosté svobody. A jak vlastně přišly místní kozy a ovce ke zlatým zubům? Fešácké zabarvení chrupu místních přežvýkavců mají na svědomí ostrovní byliny. Ty obsahují minerály způsobující obarvení zubní skloviny.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín