Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chuť Madagaskaru aneb Lahůdky z ostrova lemurů

Západ slunce na Madagaskaru

Západ slunce na Madagaskaru Shutterstock

Největší africký ostrov, jehož břehy omývá Indický oceán, je bez nadsázky ztělesněním exotického ráje a snem všech, kteří prahnou po pohádkové přírodě. Na Madagaskaru žijí v deštných pralesích stovky unikátních druhů zvířat, v čele s lemury, chameleóny, žábami či ještěrkami. Odpočinout si můžete nejen na plážích s bělostným pískem, ale třeba ve stínu majestátných baobabů nebo při pozorování skalních měst a jezírek v pískovcových masivech. Celým ostrovem se nese vůně květu ylang – ylang, pačuli, vanilky, kakaa nebo citrónové trávy. Voňavý africký klenot je centrem pěstování právě těchto rostlin, jež najdou využití nejen v gastronomii, ale také jako hlavní složky při výrobě parfémů.

Milovníci rýže

Malgašská žena

Malgašská žena Shutterstock

Punc nefalšované exotiky na vás dýchne i při setkání s přívětivými domorodci, kteří zásadně nikam nespěchají, stále dodržují prastaré kulturní zvyky a rádi se oddávají tanci v rytmu afrických bubnů. Základní surovinou, bez které by zdejší kuchyně nemohla existovat, je rýže. Malgaši jí sní ke každému jídlu opravdu kopec, ale nepohrdnou ani luštěninami, masem, rybami, ovocem a exotickou zeleninou. Na ostrově zpravidla nakoupíte jen na tržnicích, protože klasických kamenných obchodů je tu jako šafránu. Právě na trhu, nebo v místních bistrech nazývaných hotely gasy, najdete výtečnou a skutečně autentickou malgašskou gastronomii. A co na Madagaskaru určitě ochutnat?

Zájezdy na Madagaskar

Kitoza

Kitoza

Kitoza Shutterstock

Pokud vám chutná ochucené sušené maso, které v tuzemsku koupíte v obchodech pod názvem jerky, pak pro vás Kitoza bude to pravé ořechové. Maso, zpravidla vepřové, se nakrájí na tenké proužky, obalí ve směsi koření a poté se celý den a noc suší nad uhlíkovým grilem. Výsledek jsou křupavé vyuzené kousky, které vám v ústech rozehrají symfonii plnou exotických dálek s příchutí kouře. Domorodci si na Kitoze často pochutnávají už ráno v kombinaci s kukuřičnou kaší.

Sambusa

Sambusa

Sambusa Shutterstock

Plněné taštičky, které se na Madagaskar dostaly z Indie, jsou tak dobré, že rychle dobyly Asii i celou východní Afriku. Původní indickou verzi zvanou samosa ocení hlavně vegetariáni, protože v ní žádné maso nenajdete. Naopak ty, které jsou oblíbené na ostrově lemurů, v sobě většinou ukrývají mleté hovězí, či vepřové a štědrou dávku římského kmínu, kardamonu, rajčat a česnekeku. To vše se zabalí do listového těsta do tvaru trojhránků a smaží na oleji. Jsou úžasné čerstvé, ale i odleželé do druhého dne, kdy se všechny chutě náležitě propojí.

Nejvoňavější dovolenou zažijete v letovisku Nosy Be na Madagaskaru

Čtěte také:

Nejvoňavější dovolenou zažijete v letovisku Nosy Be na Madagaskaru

Ravitoto

Ravitoto s rýží

Ravitoto s rýží Shutterstock

Národní jídlo, které milují všichni napříč ostrovem, se skládá z maniokových listů, které se utlučou v hmoždíři a spojí se směsí kořeněného vepřového masa. Celá zelenkavá hmota vám barvou a konzistencí může na první pohled připomínat nepopulární špenát ze školní jídelny, ale už po prvním ochutnání pochopíte, proč na něj Malgaši nedají dopustit. V hotely gasy vám k Ravitoto naservírují i horu rýže, takže jedna porce nasytí i dva nebo tři hladové strávníky.

Dovolená na Madagaskaru

Kida amin'ny voanio

Kida amin'ny voanio

Kida amin'ny voanio Shutterstock

K tomu abyste na Madagaskaru dostali dezert, po kterém se budete olizovat až za ušima, stačí pár ingrediencí. Banán, kokosové mléko, třtinový cukr, kardamon, skořice, hřebíček s trochou vanilky, špetka trpělivosti a na světě je Kida amin'ny voanio. V překladu je opravdu jen tím, čím je, tedy banánem v kokosovém mléce. Celá směs se pár minut povaří na mírném plameni a podává se ještě horká, zpravidla k snídani. Vsaďte se, že pokud jí ráno na svých toulkách ostrovem ochutnáte i vy, budete v paměti těžko lovit příjemnější start dne.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

15.09.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín