Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co můžete vidět a zažít na dovolené v Side?

Side z ptačí perspektivy

Side z ptačí perspektivy

Trávíte dovolenou v Side a opalování na pláži vás už začalo nudit? Žádný strach, nabízí se spousta zajímavých činností a atraktivních míst k prozkoumání. Město antického původu patří koneckonců k nejvýznamnějším nalezištím Turecka. Prohlédněte si zachované zříceniny z římského období, ruiny antických lázní či křesťanské baziliky z byzantského období. V Side se nudit rozhodně nebudete...

Chrámy Apollóna a Athény

Apollónův chrám v Side

Apollónův chrám v Side

Na špičce poloostrova Side najdete pozůstatky dvou hlavních chrámů starého města, věnovaných Athéně a Apollónovi. Jsou poněkud nekompletní, ale nabízejí malebné výhledy na Středozemní moře a ve večerních hodinách, když se ruiny rozsvítí, mívají obzvlášť kouzelnou atmosféru.

Vydejte se s námi do Turecka 

Amfiteátr

Amfiteátr v Side

Amfiteátr v Side

Mezi nejvýznamnější památky Side náleží i vcelku dobře zachovaný amfiteátr z 2. století. Jde o jediný amfiteátr ve východním Středomoří, jehož hlediště nebylo vyhloubeno ve svahu, nýbrž vystavěno do výšky z kamene. Zdejší divadlo bylo největší ve starověké Pamfýlii a mohlo pojmout 15 000 diváků ve 49 řadách sedadel. Ačkoli se několik podpěrných oblouků zhroutilo a snížila se část hlediště, je to stále pozoruhodný přežívající příklad římské architektonické dovednosti. Nenechte si ujít podrobnější prohlídku jevištních stěn se zachovanými reliéfy.

10 nejkrásnějších pláží Turecka

Čtěte také:

10 nejkrásnějších pláží Turecka

Agora

Agora v Side

Agora v Side

Hned za divadlem je agora (tržnice římské doby), která byla původně obklopena kolonádami plnými obchodů. Vedle ní se pak nacházejí zbytky kruhového chrámu Týché, zasvěceného bohyni štěstí. Předpokládá se, že původně dvoupatrová budova na východní straně impozantního římského komplexu sloužila jako knihovna. Budete-li od agory pokračovat směrem na východ ke starodávným městským hradbám, dorazíte k rozsáhlým zříceninám byzantského biskupského paláce a křtitelnici. Raně křesťanské stavby pocházejí z období od 5. do 10. století.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Muzeum Side

Exponát v muzeu v Side

Exponát v muzeu v Side

Muzeum Side je možná malé, ale nabízí půvabnou a okouzlující kolekci, která rozhodně stojí za zhlédnutí. To se dá říci i o samotné budově. Muzeum pro své účely využívá městské lázně z 5. století. Vystavuje zde exponáty tvořené vesměs nádhernými detailními řeckými a helénskými sochami nalezenými na různých místech Side a okolí. Muzeum představuje dobrou odpočinkovou přestávku po prozkoumání nedalekých pozůstatků divadla a agory.

Které turecké letovisko splní vaše dovolenkové sny?

Čtěte také:

Které turecké letovisko splní vaše dovolenkové sny?

Seleucia

Seleucia

Seleucia

Pozůstatky města Seleucia (části starověké Pamfýlie) leží 15 km severně od Side a 1 km nad vesnicí Bucak Seyler, k níž se lze ze Side dostat přes vodopády Manavgat. Zříceniny jsou obklopené borovým lesem, což dává místu kouzlo zvláštního ztraceného prostředí. Z historie města je toho známo jen málo. Archeologové stále diskutují o jeho přesné identitě. Někteří naznačují, že to ani není Seleucia, ale spíše město Lyrba. Výkopy zde během 70. let objevily velký lázeňský komplex; zachovalou agoru se sklady, kolonádami a řadou obchodů; byzantský kostel a odeon s mozaikou Orfea.

9 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Turecka

Čtěte také:

9 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Turecka

Vodopády Manavgat

Vodopády Manavgat

Vodopády Manavgat

Manavgat je okresní město ležící asi 75 km východně od Antalye. Protéká jím stejnojmenná řeka, která tam tvoří dva nízké vodopády, Velký (Büyük şelale) a Malý (Küçük şelale, spíše jen peřeje). Krásná svěží oblast 13 km severovýchodně od Side je nesmírně oblíbená místními rodinami i turisty, zejména o slunečných víkendech. Přijďte si sem i vy udělat piknik a zaposlouchat se do dramatického řevu vody.

Zájezdy do Turecka 

Kaňon Köprülü

Köprülü Canyon

Köprülü Canyon

Zalesněný kaňon a národní park v Manavgatu se starobylým kamenným mostem láká k lovu pstruhů a raftingu na divoké vodě. Vlastně je pravděpodobně nejpopulárnější oblastí pro rafting v zemi a pravým tureckým rájem, ideálním pro pěší turistiku, průzkum starobylých zřícenin či jen příjemné vychutnávání dramatické středomořské scenerie. Park se rozkládá v horách 49 km severovýchodně od Antalye.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín