Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co neminout v Kataru aneb Nejzajímavější atrakce nenápadného emirátu

Dauhá, Katar

Dauhá, Katar Shutterstock

Jestli jste v dětství měli rádi příběhy o princezně Šeherezádě, tak vězte, že existuje země, ve které se budete cítit jako v pohádce z Tisíce a jedné noci.  Malý emirát na východě Arabského poloostrova vás nadchne svými kontrasty – můžete si tu vychutnat ruch velkoměsta, nekonečnost pouště, šumění moře, či jen tak spočinout ve stínu mangrovového lesa. Tenhle kousíček země, dlouhý asi jen 190 km je prostě plný překvapení, která stojí za to vidět a zažít.

Čirý luxus v Dauhá

Dauhá, Katar

Dauhá, Katar Shutterstock

Katar je díky zásobám ropy jednou z nejbohatších zemí světa a luxus je zde patrný i při toulkách hlavním městem. Hned po příjezdu vás možná začne bolet za krkem z neustálého pohledu směrem k oblakům – v Dauhá se totiž vedle sebe tyčí jeden supermoderní mrakodrap vedle druhého. Přímo v centru města pak naleznete pláž se zlatým pískem a průzračnou vodou. Pokud po se vám po koupání v moři zachce objevit trochu arabské historie, určitě se zastavte v Muzeu islámského umění. Můžete tu na ploše 260 000 metrů čtverečních prožít posledních 1000 let historie arabského poloostrova. Závan minulosti na vás dýchne i při nákupech na tradičním tržišti Souq Waqif a když mu dáte přednost před klimatizovanými nákupními centry, odmění vás orientální vůní vodních dýmek a nepřeberným množstvím stánků s arabským jídlem a suvenýry. Až se setmí, povečeřejte v některé ze střešních restaurací všudypřítomných výškových budov. Možná se vám nebude tajit dech jen z výhledu, ale i ze zdejší gastronomie – najdete tu stopy katarské, filipínské, nepálské, čínské, americké, mexické nebo malajské kuchyně. Pokud však budete chtít zapít lahodný pokrm sklenkou něčeho ostřejšího, máte smůlu. Konzumace alkoholu na veřejnosti je zakázána. Navzdory tomu se v Dauhá dočkáte rušného nočního života s vidinou toho, že půjdete spát s čistou hlavou.

Zájezdy do Kataru

Vnitrozemní moře Khawr al Udayd

Khawr al Udayd, Katar

Khawr al Udayd, Katar Shutterstock

Tahle přírodní rarita je zapsána na seznamu UNESCO a v posledních letech láká čím dál více zvídavých návštěvníků. Jedná se o rozhlehlou vnitrozemskou lagunu zásobovanou vodami Perského zálivu. Okolo se rozprostírá jen čistá panenská příroda s vlastním ekosystémem a při troše štěstí tu potkáte některé z mnoha vzácných zvířat, jako jsou želvy, gazely, či dungoni. Všude kolem se vlní obří písečné duny, které vytváří nenapodobitelnou magickou atmosféru.

TOP 9 nejlepších restaurací v Dubaji: Opojení pro všechny vaše smysly

Čtěte také:

TOP 9 nejlepších restaurací v Dubaji: Opojení pro všechny vaše smysly

Poušť kam jen oko dohlédne

Poušť, Katar

Poušť, Katar Shutterstock

Na většině území emirátu se rozprostírá poušť. A jestli chcete zakusit trochu dobrodružství, pronajměte si průvodce a pozorujte západ slunce uprostřed písečných dun ze hřbetu velblouda. Pro ty, kteří mají raději vůni benzínu a zvuk motoru bude skvělý zážitek projet tuto obří pláň křížem krážem na čtyřkolce. Uprostřed pustiny je možné poznat tvrdý život beduínů v jejich původních osadách nebo se cítit jako hrdina z pohádky o Aladinovi v troskách budov opuštěných měst.

Dovolená v Kataru

Zekreet a Film City

Film City, Katar

Film City, Katar Shutterstock

Při svých toulkách Katarem si nenechte ujít tuhle opuštěnou vesnici z přelomu 18. a 19. století, kde jsou na každém rohu patrné pozůstatky původní arabské architektury. V okolí vísky se navíc nachází zajímavé skalní útvary a tahle fotogenická kopcovitá krajina je naprostým protipólem rozhlehlé pouště ve zbytku Kataru. Snadno se vám tu stane, že narazíte na volně žijící pštrosy či přímorožce, ale mějte na paměti, že i když jsou tihle krasavci zvyklí na turistický ruch, mají stále dost daleko do přítulných domácích mazlíčků. V Zekreetu určitě nezapomeňte ani na tzv. Film city – repliku pouštní pevnosti, určenou pro potřeby filmařů, ve které se točí mnoho filmů a seriálů, které jsou populární hlavně na Arabském poloostrově.

Vyzkoušejte nejnovější dubajské atrakce pro celou rodinu

Čtěte také:

Vyzkoušejte nejnovější dubajské atrakce pro celou rodinu

Ráj pro malé dobrodruhy

Gondolania, Katar

Gondolania, Katar Shutterstock

Možností, co s vašimi ratolestmi dělat v Kataru je bezpočet. Pokud milujete koně, vydejte se do obřího hřebčína a závodiště Al Shaqab a potěšte se pohledem na krásné arabské plnokrevníky. Unavit dobrodruhy plné energie se vám určitě podaří i v Aqua Park Quatar plném adrenalinových skluzavek a tobogánů. A jestli ještě nebudou mít dost, vezměte je do Gondolanie – obřího zábavního parku, kde za jeden den procestujete celý svět. Můžete se třeba projet lodí v kulisách benátských kanálů, užít si ledové kluziště, dinopark, horskou dráhu, ruské kolo, strašidelný zámek a mnoho dalšího.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

 

11.11.2022 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín