Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co si při návštěvě Thajska nesmíte nechat ujít? Těchto 7 chrámů!

Co si nenechat ujít při návštěvě Thajska

Co si nenechat ujít při návštěvě Thajska Shutterstock

V Thajsku je přes 40 000 buddhistických chrámů, valná většina se dodnes aktivně používá. Chrámy hrají důležitou roli v každodenním životě obyvatel. Turisté je navštěvují nejen pro jejich duchovní a společenský význam, ale i proto, že patří mezi nejkrásnější struktury, jaké tu lze spatřit.

Wat Rong Khun: Bílý chrám

Wat Rong Khun: Bílý chrám v Thajsku

Wat Rong Khun: Bílý chrám v Thajsku Shutterstock

Obdivuhodný Bílý chrám stojí na severu Thajska ve městě Chiang Rai a je jedním z nejfotografovanějších a nejuznávanějších chrámů v zemi. Aby ne, když vypadá, jako z pohádky. Do jeho omítky byly vloženy kousky skla, aby se třpytily na slunci a vzbuzovaly úžas. Bělost chrámu symbolizuje Buddhovu čistotu a sklo jeho moudrost. Na konci 20. století byla zahájena přestavba. Po dokončení bude mít chrám 9 samostatných budov, včetně umělecké galerie a ubytovny pro pracující mnichy.

Zamilujte se do Thajska: Vyberte si z naší nabídky zájezdů

Wat Suthat: Chrám obří houpačky

Wat Suthat: Chrám obří houpačky

Wat Suthat: Chrám obří houpačky Shutterstock

Wat Suthat v Bangkoku patří k nejstarším chrámům ve městě. Nachází se v těsné blízkosti Velkého paláce. Proslul především obrovskou rudou houpačkou, která stojí u vchodu. Interiér je rovněž působivý, ostatně tam sedí velká zlatá socha Buddhy, ústřední bod místnosti. Na nádvoří kláštera najdete 156 obrazů Buddhy a na freskách v hlavní kapli zase 24 předchozích inkarnací Buddhy. Čtyři vstupní brány zdobí složité ručně vyřezávané vzory.

Wat Pho: Chrám ležícího Buddhy

Wat Pho: Chrám ležícího Buddhy

Wat Pho: Chrám ležícího Buddhy Shutterstock

Tento chrám by měl navštívit každý, kdo se vydá na výlet do Bangkoku. Jde koneckonců o jeden z největších chrámů a domov slavného monstrózního ležícího Buddhy. Pozlacená socha je dlouhá 46 metrů a na jejích nohách se vyjímá 108 ilustrací symbolizujících akce, které Buddhovi pomohly na cestě k osvícení. V chrámu sídlí také masážní škola (v Thajsku je mimochodem považována za nejlepší). 

Nejkrásnější pláže v Thajsku

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže v Thajsku

Wat Arun: Chrám úsvitu

Wat Arun: Chrám úsvitu

Wat Arun: Chrám úsvitu Shutterstock

Wat Arun se řadí mezi nejznámější buddhistické chrámy v Thajsku. Sedí na břehu řeky Chao Phraya a je architektonickým znázorněním hory Meru, středu světa v buddhistické kosmologii. Věž zdobená čínským porcelánem a barevným sklem dosahuje výšky přes 70 metrů. Detailní nástěnné malby a zlatý obraz Buddhy jsou jen některé z věcí, které stojí za obdiv. Chrám poskytuje skvělý výhled na řeku a památky.

Wat Benchamabophit: Mramorový chrám

Wat Benchamabophit: Mramorový chrám

Wat Benchamabophit: Mramorový chrám Shutterstock

Bangkok nabízí spoustu nádherných chrámů a Wat Benchamabophit patří k nejkrásnějším. Název byl inspirován jeho bílým mramorem, který byl dovezen z Itálie. Návštěvníky vítají před vchodem čtyři impozantní mramorové sloupy. Samotný chrám sestává spíše z různých malých budov než z jedné centrální buddhistické stúpy. Zajímavé jsou také evropské vlivy, například vitráže.

Objevte všechny krásy Thajska: Mrkněte na nejširší nabídku zájezdů

Wat Phra Kaew: Chrám smaragdového Buddhy

Chrám Wat Phra Kaew v Thajsku

Chrám Wat Phra Kaew v Thajsku Shutterstock

Pravděpodobně nejslavnějším chrámem Thajska je Wat Phra Kaew v Bangkoku, domov smaragdového Buddhy vyřezaného z jediného bloku nefritu. Sezónní výměna jeho pláště se pokládá za významný rituál, který může provádět pouze král. Wat Phra Kaew sídlí v komplexu Velkého paláce. Ten zahrnuje přes 100 budov, včetně oficiálního sídla králů. V chrámu nežijí žádní mniši, zato zde stojí řada pagod a soch.

Wat Traimit: Chrám zlatého Buddhy

Wat Traimit: Chrám zlatého Buddhy

Wat Traimit: Chrám zlatého Buddhy Shutterstock

Wat Traimit proslul tím, že v něm sídlí největší jednolitá zlatá socha sedícího Buddhy. Váží pět a půl tuny. Předpokládá se, že vznikla mezi 13. a 14. stoletím. Aby se ukryla její skutečná hodnota před útočícími armádami, byla socha téměř 200 let pokryta barevným sklem a štukem. Odhalit zlato se podařilo vlastně náhodou až v roce 1955. V chrámu je dnes vystavena slavná socha i část štukatury, která ji dříve skrývala.

8 thajských dezertů, které musíte vyzkoušet

Čtěte také:

8 thajských dezertů, které musíte vyzkoušet

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín