Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dachsteinský ledovec - nejbližší lyžování na ledovci

Ledovec Dachstein

Ledovec Dachstein

Jestli si chcete zalyžovat na ledovci, ten Dachsteinský je od České republiky nejblíže. Co do velikosti se sice nemůže s ostatními ledovcovými oblastmi příliš srovnávat, věřte ale, že má jiné přednosti.

Co nabízí Dachsteinský ledovec?

Zdejší lyžařskou oblast lze využívat celoročně. V nadmořské výšce 2700 m se lyžařům otevírá krásný zimní svět s čerstvým vzduchem a působivými výhledy. Vedle upravených sjezdovek jsou pro návštěvníky připravené i další zajímavé atrakce, ovšemže v ceně skipasu, např. dachsteinský visutý most, vyhlídková plošina Sky Walk, takzvané „Schody do nikam“ a Ledový palác.

Schody do nikam, Dachstein

Schody do nikam, Dachstein

Horní stanice Hunerkogel náleží k nejhezčím vyhlídkám ve Východních Alpách, navíc má k dispozici moderní panoramatickou restauraci, v níž se můžete sami obsloužit.

Lyžování na Dachsteinu si užijí jak zkušení jezdci, tak začátečníci. K vytouženému vrcholu vás mohou dovézt tři lyžařské vleky nebo dvousedačková lanovka. Pro zapálené sportovce tady mají dokonce mezinárodní letní tréninkové centrum s udržovanými a značenými běžeckými stopami a snowpark.

Lyžování na Dachsteinském ledovci

Lyžování na Dachsteinském ledovci

Známá lyžařská cesta Dachstein-Überquerung nadchne příznivce ski-touru. Jeden z klasických lyžařských přechodů Alp začíná na Dachsteinském ledovci a končí v hornorakouském Obertraun. Trasa dlouhá 25 km představuje báječný způsob, jak objevovat přírodní bohatství a kulturní krásy této oblasti, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO.

Ramsau na Dachsteinu je místem pro posílení těla, mysli i duše, kde si olympijští nadšenci a světoví mistři doplňují energii, aby mohli dosáhnout špičkového výkonu. Město, nacházející se asi 400 m nad řekou Ennstal, nabízí vyváženou ubytovací strukturu s tříhvězdičkovými a čtyřhvězdičkovými hotely, penziony, apartmány. Kromě toho se lze ubytovat i ve zdejších kempech.

Nádherné horské pastviny na úpatí jižní stěny Dachsteinu potěší mnoha kruhovými procházkami a ohromujícími výhledy. Jsou také ideální jarní lyžařskou oblastí s možností výpravy na plošinu Ramsau a se skvělými podmínkami pro běžkaře.

Dachsteinský visutý most

Dachsteinský visutý most

Ramsau slibuje nejslunečnější lyžařskou oblast v Rakousku, rozmanité sjezdovky a zábavu pro celou rodinu. Na zdejší náhorní plošině a Dachsteinském ledovci je v provozu celkem šestnáct vleků. Ledovec je výchozím bodem vysokohorských turistických i horolezeckých výletů.

Náš tip: Objevte i další jedinečné ledovce

Po lyžování na Dachsteinském ledovci můžete vyrazit za kulturou

Možná byste neustálé lyžování rádi občas zpestřili nějakým kulturním zážitkem. Oblast je naštěstí bohatá na muzea a různé památky. Navštívit můžete třeba Alpinmuseum Austria-hütte, alpské muzeum, které je zároveň nejvyšším štýrským muzeem. Ukazuje geologickou historii mohutného masivu prostřednictvím vzorků hornin, fosilií a výzkumných výsledků. Otevřeno má od 20. května do 12. listopadu 2017 a od 23. prosince 2017 do 7. ledna 2018. Dostanete se sem od Schladmingu přes Ramsau až po stanici Dachstein-Seilbahn, k Austriahütte je to asi 30 minut pěšky.

Pro milovníky hradů je tu Hohenwerfen, bývalá arcibiskupská tvrz z 11. století. Nachází se ve městě Werfen, cca 75 km od Dachsteinu. Při prohlídce lze zhlédnout kapli, mučírnu, ukázky sokolnictví a mnoho dalšího. Jsou tu také tři muzea, věnovaná sokolnictví, historii a architektuře hradu.

Hrad Hohenwerfen

Hrad Hohenwerfen

Trasa k ledovci Dachstein

K lyžařské oblasti na Dachsteinu dojedete ze Schladmingu v údolí Ennstal autobusem či automobilem po horské silnici přes náhorní plošinu Ramsau, která je dlouhá 18 km. Dále pojedete po dachsteinské panoramatické silnici k dolní stanici lanovky Türlwandhütte. Z Brna do rakouského Dachsteinu vám cesta autem zabere přibližně pět a půl hodiny (396 až 427 km), v závislosti na zvolené trase. Po aktuálně nejrychlejší trase z Prahy budete u Dachsteinu asi za pět a čtvrt hodiny (385 km). Na některých trasách se platí mýtné nebo tu probíhají stavební práce.

Dolní stanice lanovky na Dachsteinský ledovec

Dolní stanice lanovky na Dachsteinský ledovec

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín