Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Slovinska k moři

Do Slovinska k moři

Do Slovinska k moři

Půvabné Slovinsko má na svém nevelkém území úplně vše – od vysokých hor přes křišťálově čistá jezera po malebné vesničky či krasové jeskyně. Díky přírodním krásám je považováno za turistickou perlu jižní Evropy. Jen velmi malé procento turistů si tuto zemi vybírá primárně kvůli pobytu u moře. Většina bere Slovinsko spíše jako tranzitní zemi na cestě do Chorvatska. Není to škoda?

I Slovinsko má své moře. Krátké, ale nádherné pobřeží Jadranu, které omývá slovinské pobřeží, měří pouhých cca 43km včetně všech zátok a výběžků. Svojí velikostí se pochopitelně nedá srovnat s rozsáhlým chorvatským pobřežím, což mu však na atraktivitě rozhodně neubírá. Slovinské pobřeží je převážně skalnaté, většinou narazíte na uměle vytvořené vstupy či žebříky vedoucí přímo do moře. Na poloostrově Milje v letovisku Ankaran si ale užijete i pláže písečné.

Vyrazte na dovolenou na Slovinsko!

Cesta k moři do Slovinska

Lublaň, Slovinsko

Lublaň, Slovinsko

Pokud zvolíte cestu autem, pojedete přes Rakousko směrem na Graz a dále na Maribor. Na slovinské pobřeží se dostanete po dálnici A1 přes Lublaň. Výhodou cestování vlastním vozem je možnost zastavit kdykoli a kdekoli se vám zlíbí a poznat tak při své cestě něco z kouzelné slovinské přírody či kulturních a historických památek.

Nejznámější přímořská slovinská letoviska

1. Piran

Piran, Slovinsko

Piran, Slovinsko

Malebné středomořské městečko Piran je považováno za nejkrásnější město na slovinském pobřeží. Město soli, kultury, ale hlavně historie patří k oblíbeným slovinským letoviskům. „Slovinské Benátky“, jak bývá městečko Piran nazýváno, se pyšní mimo jiné pozůstatky středověké zdi či zdobenými stavbami v benátském stylu, které jsou dodnes zachovány ve velmi dobrém stavu. Množství restaurací, taveren i kaváren potěší milovníky slovinské, ale i italské kuchyně, rovněž nabídka skvělých vín je tady více než uspokojivá.

Slovinsko: Malebná země, kterou letos musíte zažít!

Čtěte také:

Slovinsko: Malebná země, kterou letos musíte zažít!

2. Přímořské lázně Portorož

Portorož, Slovinsko

Portorož, Slovinsko

V těsné blízkosti městečka Piran leží přístav Portorož – nejznámější a nejvyhledávanější slovinské přímořské lázně. V poklidném městečku, které však v sezóně značně ožívá, nenajdete téměř žádné historické památky, pouze moderní zástavbu, hotely, ale také taverny, restaurace a obchůdky. Krásná přímořská promenáda, spousta parků plných zeleně a květin, převážně růží či pláž s pozvolným vstupem do moře a celá řada možností sportovního vyžití činí z tohoto letoviska velmi atraktivní místo.

3. Přístavní město Koper

Koper, Slovinsko

Koper, Slovinsko

Typickou středomořskou atmosférou město Koper (italsky Capodistria) přímo dýchá, a to navzdory velké průmyslové zóně, kterou nelze přehlédnout. Nejdůležitější slovinský přístav se vyznačuje dvojjazyčností. Kromě slovinštiny je tu druhým oficiálním jazykem i italština. Město je plné vzácných historických památek, většina z nich se nachází v okolí centrálního náměstí s barokními paláci. Pláže tu nenajdete, za koupáním budete muset vyrazit dále od města.

Mrkněte na zájezdy na Slovinsko

4. Izola

Pobřeží v Izole, Slovinsko

Pobřeží v Izole, Slovinsko

Půvabné městečko propletené sítí křivolakých uliček se pyšní cenným historickým jádrem. V místním muzeu Parenzana si můžete prohlédnout celou řadu vzácných vykopávek. Bezesporu nejnavštěvovanější památkou Izoly je palác Besenghi degli Ughi s modrou fasádou či bohatě zdobený Městský palác.

Tajná místa v Řecku, která musíte vidět

Čtěte také:

Tajná místa v Řecku, která musíte vidět

Turisté míří do Izoly z mnoha důvodů, většina však kvůli moři a překrásným plážím. V Simonově zátoce se dokonce nachází nejlepší pláž na celém slovinském pobřeží. Na plážích je mnoho možností pro sportovní nadšence, na své si přijdou i milovníci nočního života, barů i diskoték je ve městě hned několik.

Proč se vydat k moři právě do Slovinska?

Moon bay, Strunjan, Slovinsko

Moon bay, Strunjan, Slovinsko

Pláže, které nejsou, na rozdíl od těch chorvatských, našlapány českými turisty, dobrá dostupnost z České republiky, malebná přímořská městečka, ale hlavně překrásná slovinská příroda na dosah ruky, to jsou hlavní důvody, proč udělat změnu a namísto obvyklých destinací strávit svoji letní dovolenou u moře právě ve Slovinsku.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín