Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobrodružné Bali: Výšlap na posvátný vulkán Agung

Dřímající sopka Agung je nejvyšší horou na Ba

Dřímající sopka Agung je nejvyšší horou na Ba Shutterstock

Pro místní je Agung odnepaměti posvátnou horou. Tento velikán měří 3142 metrů a báje o něm se tradují mezi obyvateli Bali celé generace. Kromě toho, že zde přebývají duše jejich předků, považují Balijci Agung za střed světa. Na jihozápadním svahu zbudovali chrám Besakih, k němuž poutníci šplhají do výšky 900 metrů nad mořem. 

Exotická túra

Chrám Besakih, Bali

Chrám Besakih, Bali Shutterstock

Na Agung vedou dvě pěší stezky. První začíná u chrámu Besakih, druhá v Pura Pasar Agung na jižním svahu hory, kterou preferuje většina dobrodruhů. Výstup odsud trvá asi 4 hodiny, proto je nutné počítat s celodenní túrou. Stezky nejsou vzájemně propojené a není možné se dostat z jedné na druhou. V chrámu Besakih, odkud startuje náročnější výstup, si můžete najmout vysokohorského průvodce, ale pro fyzicky zdatné a zkušené osoby s orientačním smyslem není doprovod nutný. Trasu je možné rozdělit do dvou dnů, ve dvou třetinách výstupu byl totiž z chrámu Besakih zbudován tábor.  

7 důvodů, proč zvolit dovolenou na Bali

Čtěte také:

7 důvodů, proč zvolit dovolenou na Bali

Podřimující sopka

Brána k vrcholu u chrámu Pura Pasar Agung

Brána k vrcholu u chrámu Pura Pasar Agung Shutterstock

Agung občas dokáže domorodce pěkně vyděsit, jak se tomu stalo v roce 1963. Během několika desítek dní vulkán ukázal svou ničivou sílu. Vytékající láva utvořila 7 kilometrů dlouhou žhavou řeku, kusy horniny létaly až 10 kilometrů daleko a otřesy ničily i celé vesnice. Celkem zahynulo okolo 2000 osob. Láva stékala v těsné blízkosti chrámu Besakih, ale vůbec ho nepoškodila, což místní považují za zázrak a vůli bohů. Od tohoto neštěstí velikán podřimuje, proto je možné vystoupat až k jeho vrcholu a tento výšlap rozhodně stojí za to! 

Recept na vynikající balijské nasi goreng

Čtěte také:

Recept na vynikající balijské nasi goreng

01.03.2019 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín