Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená na Výbornou: Kam tedy vyrazíme?

„Mami, pojedeme letos k moři?“ povykovala do ranního ticha má starší ratolest a definitivně tím ukončila můj dnešní spánek. „Jistě zlatíčko“, pokusila jsem se jí uchlácholit dříve, než spustí zběsilý proud otázek. „A kam?“ Nevyšlo to. „Do Karibiku?“ Pomoc!

Asi nějak takhle začal náš každoroční rodinný maraton, na jehož konci mělo být deset dní plných slunce a pohody. Mé bezdětné kolegyně reagovaly na mou ranní paniku, zdůrazněnou dvěma zcela nedietními koblihami, udiveně zvednutým obočím. Ano, to, co je pro zamilované páry příjemnou kratochvílí se s příchodem rodiny stává gordickým uzlem. A ten je, jak známo, třeba rozetnout.

A tak nebylo hlavním večerním tématem pobízení našeho benjamínka Terezky k jídlu ani konverzace o studijních výsledcích v současné době permanentně znuděné Nikolky. Řešila se letní dovolená. A začali jsme pěkně od podlahy. Nikol měla představu celkem jasnou. Pojede kamsi do Karibiku, kde na ni určitě čeká Orlando Bloom a vezme ji na dlouhou a nekonečnou plavbu. Samozřejmě bez rodičů. Terezka miluje zvířátka, tak by nejraději strávila letní prázdniny v kozím chlívku nebo v moři mezi delfíny. Petr se ani na dovolené neobejde bez WiFi, dobře zásobeného baru a dostupné lékařské péče. Jestli vás překvapil poslední bod na Petrově seznamu přání, pak nejste sami. Můj muž si snaží vždy připravit všechny myslitelné scénáře. A ty zahrnují i šlápnutí na mořského ježka, úpal nebo zápas se žralokem. Mně k naprosté spokojenosti postačí čisté moře, trocha zeleně a dobré jídlo, které nebudu muset vařit já.

Na stole přistála hromádka lesklých katalogů a naše plány začaly dostávat jasnější obrysy. Nikol zaujala má zmínka o Chorvatsku, které je nejen dobře dostupné autem, ale hlavně se tady točil její oblíbený seriál Hra o trůny. Filmovalo se v okolí Splitu a Dubrovníku. A tak se rázem z pevnosti Klis stalo místo, které slavně dobyla princezna Daenerys. A zdejší moře je pověstné svou blankytně modrou barvou.

Dubrovník, Chorvatsko

Dubrovník, Chorvatsko

Já jsem přidala do ohně své želízko v podobě Itálie. Miluji italskou kuchyni, vždy dobře naladěné Italy i dlouhé písčité pláže. S láskou vzpomínám na svou první dovolenou u moře v Rimini. Zdejší zmrzlina, tobogány i čilý noční život by určitě učaroval i našim dítkům. A Italové mají rádi děti. I ty zlobivé.

A došlo i na prohlížení fotografií z předešlých dovolených. Největší úspěch měly ty z dob mého divokého mládí. Nikolka se podivovala nad šířkou mého úsměvu. Pravda, opakování logopedie není ani zdaleka tak zábavné jako taneční exhibice řeckých lidových tanců v zapadlé taverně. Terezka nemohla odtrhnout oči od stáda oslíků spásajících vyprahlou louku. Pro mě je Řecko spjato hlavně s nádhernou přírodou, vůní horských bylin a tím nejlepším medem na světě. S Řeckem mám jen jediný problém – je tam tolik nádherných míst, že je téměř nemožné vybrat jedno jediné. Věčně zelené Korfu, romantickou Kefalonii, nekonečné pláže Lefkady, kolébku civilizací Krétu nebo zasněný Skopelos. Pohodlným městským životem zhýčkanému Petrovi by určitě prospěl pobyt na ostrově Hydra. V tomto zapomenutém kousku ráje jsou totiž zakázaná motorová vozidla.

Oslíci na ostrově Hydra, Řecko

Oslíci na ostrově Hydra, Řecko

Petrův hlas patřil Egyptu. Lákají ho rozlehlé resorty s dokonalým servisem, nekonečnými porcemi jídla a s trochou štěstí i bohatým podmořským životem. Egyptu hrála do karet i jistota slunečného počasí. Ryčné animační programy konvenují Nikolčině vrozenému exhibicionismu a já s Terezkou si můžu strčit hlavu pod vodu a zkusit najít Nema.

Důležitým poradním hlasem se stali naši milí sousedé, kteří lobovali za Bulharsko. To sbíralo body především za krátkou dobu letu, dlouhé písčité pláže, krásné památky a v neposlední řadě také za osly. Ano, na povrch vyplula má památná fotografie z folklórního večera. Tu s chůzí po žhavém uhlí jsem raději schovala. Nevím, nakolik byla má tehdejší super schopnost ovlivněná konzumací silného červeného vína. Je pravda, že mám někde hluboko v sobě zasetou touhu po procházce starobylým Nessebarem a popíjení kávy v některé z kaváren elegantní Albeny. A Terku s Nikol bez problémů utáhnu na místní super smetanovou zmrzlinu.

Pláž v Bulharsku

Pláž v Bulharsku

„Mami můžeme pokračovat zítra?“ vytrhla mě z hlubokého zamyšlení Terezka, pod jejímž prosebným pohledem by bez problémů roztál ledovec. První den naší pouti za dokonalou dovolenou je u konce a něco mi říká, že nebude zdaleka poslední.

17.05.2018 Anna Výborná

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín