Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená podle Večerníčka aneb 7 tipů na rodinné putování Českem

7 tipů na rodinné putování Českem

7 tipů na rodinné putování Českem Shutterstock

Přemýšlíte, kam se vydat v Česku na dovolenou s dětmi? My jsme se nechali unést na vlně Večerníčkových epizod. Pojďte spolu s námi popustit uzdu fantazii a představit si, kam by asi hrdinové dětských příběhů vycestovali. A kdo ví, třeba pohádkové putování přinese inspiraci i vám...

Rákosníček u jihočeských rybníků

jihočeské rybníky

jihočeské rybníky Shutterstock

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet a možná ještě dál má své království roztomile žvatlající mužíček, který bezchybně ovládá astrologii a bez problémů vyřeší každou patálii. Kdyby měl opustit svou tůňku, pak by nepochybně zamířil do Třeboně. Kromě romanticky zasněné krajiny, mlhavých rán a bezpočtu rybníků by si vychutnal rybí speciality i péči místních lázní. Slatinné zábaly i wellness procedury by bezmála padesátiletému skřítkovi vlily novou energii do žil.

Vyberte si dovolenou v Česku

Žofka Orangutanová na Tour de ZOO

ZOO Praha

ZOO Praha Shutterstock

Energická orangutaní slečna spolu s partou zvířecích kamarádů bezchybně zvládá managerskou funkci v nejmenované zoologické zahradě. Svou práci dělá srdcem a tak by, pravděpodobně v důmyslném převleku, zamířila na inspekční cestu do konkurenčních zahrad. Inspirovat by se mohla rozhodně ve Dvoře Králové s jedinečným africkým či lvím safari. Na Svatém Kopečku v Olomouci by určitě nepohrdla pozorováním zvířecího hemžení z 32 m vysoké vyhlídkové věže a ve Zlíně by zajisté neodolala možností nakrmit a pohladit si rejnoka.

Krteček v malebném Polabí

malebné Polabí

malebné Polabí Shutterstock

Ikona dětských pokojíčků toho sice moc nenamluví, ale i tak má co říct už několikáté generaci předškoláků. Svůj dovolenkový tábor by s radostí rozbil v rovinaté Polabské nížině. Na staré časy by mohl zavzpomínat ve skanzenech v Přerově nad Labem a za kulturou by se vypravil do Staré Boleslavi. Vrásky na čele by svými hromádkami přidělal místním zemědělcům i provozovatelům golfových hřišť.

Moravské Toskánsko vám učaruje!

Čtěte také:

Moravské Toskánsko vám učaruje!

Víla Amálka na zámku

zámek Lednice

zámek Lednice Shutterstock

Romantická duše víly Amálky by měla rozhodující vliv i na volbu dovolené. Kufřík z okvětních plátků růží by vybalila v některém ze zámeckých areálů. Svou okázalostí, malebnými zákoutími i rozsáhlými květinovými záhony by jí jistě uchvátil Lednicko-valtický areál, který je díky své výjimečnosti zapsán i na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Krakonoš v Bílých Karpatech

Bílé Karpaty

Bílé Karpaty Shutterstock

Spravedlivý pán hor by svůj revír opouštěl jen velmi nerad. Kontrolovat populární horská střediska, lesní porosty a chamtivého Trautenberka není žádná legrace. Dovolenou na zotavenou by si vychutnal na Česko-Slovenské hranici. Bílé Karpaty by mu otevřely svou zelenou náruč a překvapily ho množstvím divoce rostoucích orchideí, bukovým pralesem Javořina, větrným mlýnem i četnými zámky a hrady. 

Poznejte s námi krásy naší vlasti

Rumcajs, Manka a Cipísek v lázních

park Mariánské lázně

park Mariánské lázně Shutterstock

Nebojácný chlapík s ostře řezanými rysy, vousem plným lesních včel a bambitkou ostře nabitou žaludy možná občas zatouží po troše luxusu. Chlad jeskyně a historické centrum Jičína by tak mohl vyměnit za lesk lázeňských promenád. Pro Manku s Cipískem by byla návštěva elegantních Karlových Varů či romantických Mariánských Lázní dozajista úžasným zážitkem.

Mach a Šebestová na Vysočině

Pelhřimov

Pelhřimov Shutterstock

Pokud vlastníte kouzelné sluchátko, pak je velmi těžké vymyslet originální prázdninový cíl. Plnou nůši překvapení mohou žáci 3.B. objevit v jihočeském Pelhřimově. Zdejší Muzeum rekordů a kuriozit skrývá ve svých útrobách i venkovních expozicích množství nevídaných exponátů. Spolu s Jonatánem by mohli vystoupat i na 7 km vzdálený vrch Křemešník a napít se vody ze Zázračné studánky. Té jsou přisuzovány léčivé účinky a v minulosti prý dokázala vyléčit i mor.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín