Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená s chutí vína: Tato místa v Česku by vám neměla uniknout

Dovolená s vůní vína

Dovolená s vůní vína Shutterstock

Následujte svou lásku k dobrému vínu a vydejte se prozkoumat rozmanité vinařské stezky a malebná města, která proslula právě vínem. Prohlídky českých vinic vás zavedou na slunné svahy i do osobitých sklípků... 

Znojmo oslňuje bílými víny

Znojmo

Znojmo Shutterstock

Pokud máte rádi bílé víno, rozhodně si nenechte ujít historické město Znojmo a především tamní Loucký klášter. Bývalé centrum duchovního života totiž ukrývá radost života světského – obrovské vinné sklepy. Nahlédněte do románské krypty nebo muzea výroby sudů a vína. Čeká vás také lákavá ochutnávka. V okolí Znojma zažijete nespočet zajímavých výprav za vinným mokem. Mimochodem, víte, že nejlépe si užijete krásy vinic a malebnou krajinu ze sedla kola? Celá jižní Morava je ostatně protkaná vinařskými cyklostezkami. Mezi nejoblíbenější destinace patří Modré sklepy v Novém Šaldorfu, Malovaný sklep v Šatově a slavné šobeské vinice v Národním parku Podyjí. Nezapomeňte, že začátkem září se v historickém centru Znojma koná tradiční sbírání hroznů a ochutnává se mladé víno z poslední sklizně.

Vyberte si dovolenou s vínem

Mikulov láká vůní jihu

Mikulov

Mikulov Shutterstock

Dalším významným centrem vinné výroby je Mikulov, jehož dominantu představuje působivý barokní zámek. Právě v něm na vás čeká největší tuzemská výstava o vinařství. Průvodce vás provede nejen zámkem, ale i celým historickým centrem města. A na závěr si vychutnáte zdejší bílé víno. V Mikulově to nejvíc žije během druhého zářijového víkendu, kdy probíhá sklizeň oblíbené Pálavy. Vyplatí se věnovat čas průzkumu okolí, kde se skrývá spousta zajímavostí. Z blízkosti dnešního Mikulova pochází např. asi 25 000 let stará socha ženy z pálené hlíny, známá jako Věstonická venuše. 

Moravské Toskánsko vám učaruje!

Čtěte také:

Moravské Toskánsko vám učaruje!

 

Sonberk a víno Marie Terezie

Vinice Sonberk, Pálava

Vinice Sonberk, Pálava Shutterstock

Nedaleko Mikulova leží místo, které by milovníci vinařské turistiky rozhodně neměli vynechat. Koneckonců je odtud krásně vidět jeden z hlavních rysů Moravy – Pálavské vrchy. Oním zmiňovaným místem je proslulá vinice Sonberk, součást Moravské vinné cyklostezky v úseku mezi Hustopečemi a Popicemi. Její historie sahá až do 13. století. Místní víno bylo dodáváno i na dvůr Marie Terezie. Vinařství, které funguje od roku 2003 a patří mezi nejlepší v zemi, na tuto tradici přirozeně navazuje s využitím moderních prvků. Důkazem toho je nová budova, pozoruhodné architektonické dílo dokonale zapadající do pálavské krajiny. Vyrábí se zde autentická bílá výběrová vína výhradně z vlastních hroznů, např. Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Sauvignon ad.

Objevujte s vínem krásy naší vlasti

Salonní víno z Valtic

Lednicko-valtický areál

Lednicko-valtický areál Shutterstock

Jihomoravskou vinařskou cestu můžete zakončit v Národním vinařském centru v barokním zámku ve Valticích. Krásně zrekonstruovaný zámecký sklep zve návštěvníky do Salonu vín České republiky a umožňuje trvalou degustaci špičkových vín z celé země, tedy i z jiných oblastí, než je jižní Morava. A pokud už jste jednou ve Valticích, neměli byste minout samotný Lednicko-valtický areál, oblast na seznamu UNESCO, jíž se přezdívá „Perla jižní Moravy“. Jde o největší umělou krajinu na světě, zahrnující řadu uměleckých děl a atrakcí.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín