Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená u vody: Objevte 8 tajných evropských jezer

Nejkrásnější jezera Evropy

Nejkrásnější jezera Evropy Shutterstock

Odpočinek na zlatavé pláži u azurového moře by neodmítl asi nikdo z nás. Byla by ale škoda zanevřít na evropské vnitrozemí překypující nádhernými jezery, stejně jasnými jako vody Karibiku. Osm nejhezčích z nich přitom ještě netrpí přívalem turistů...

Annecy (Lac D´Annecy), Francie

Annecy (Lac D’Annecy), Francie

Annecy (Lac D’Annecy), Francie Shutterstock

Jezero Annecy leží zhruba 48 km od Ženevy a patří k nejzachovalejším v Evropě. Je ideální pro pěší turistiku, plavání nebo klidně jen k pozorování z útulné kavárny. Stejnojmenné město je domovem mnoha restaurací podávajících tradiční pochoutku raclette – rozměklý sýr servírovaný na talíř spolu s bramborami, masem či zeleninou.

Prohlédněte si naši nabídku zájezdů do Francie

Walchensee, Německo

Walchensee, Německo

Walchensee, Německo Shutterstock

Úchvatné jezero jižně od Mnichova okouzluje karibsky tyrkysovou vodou. Většina návštěvníků bavorských Alp má na hledáčku také nedaleké Kochelsee, davů však postupně ubývá směrem k nedotčenému vysokohorskému Walchensee. Hotel Restaurant Karwendelblick nabízí místní ryby zvané renke, podávané s máslovými bramborami. Můžete si je vychutnat u venkovního stolu s panoramatickým výhledem na jezero.

Mondsee, Rakousko

Mondsee, Rakousko

Mondsee, Rakousko Shutterstock

Asi 32 km východně od Salcburku v regionu Solné komory leží Měsíční jezero, jehož dominantou je tzv. Dračí stěna. Na jižním konci návštěvníky fascinuje vodopád, který vám hlavně v zimě poskytne magickou podívanou. Kulturním a historickým symbolem Mondsee je pak bazilika sv. Michaela, jeden z největších gotických kostelů v Rakousku. Právě tady se natáčela svatební scéna z muzikálu Za zvuků hudby.

Prohlédněte si naši nabídku zájezdů do Rakouska

Mjøsa, Norsko

Mjøsa, Norsko

Mjøsa, Norsko Shutterstock

V Norsku přitahují pozornost turistů především slavné fjordy. Zamilujete si určitě i sladkovodní jezero Mjøsa cca 97 km severně od Osla. Dlouhé a štíhlé jezero je během letních měsíců oblíbeným místem pro lov pstruhů. Cyklisté by si neměli nechat ujít Mjøstråkk, stezku obíhající celé jezero po štěrkových a asfaltových cestách, většinou podél pobřeží.

Hvězdy jako na dlani: 5 evropských lokací, kde se můžete kochat krásou nočního nebe

Čtěte také:

Hvězdy jako na dlani: 5 evropských lokací, kde se můžete kochat krásou nočního nebe

Vänern, Švédsko

Vänern, Švédsko

Vänern, Švédsko Shutterstock

Vänern, největší jezero ve Švédsku a celé Evropské unii, protíná tři provincie na západě země a je domovem asi 22 000 ostrovů. Místo kempování na některém z nich doporučujeme spíše pobyt ve starém mlýně přestavěném na stylový hotel Upperud 9:9. Stojí před klidnou zátokou v Åsensbruku, hned vedle hlavního jezera. Dny tu můžete trávit procházkami po malebných poutních stezkách.

Saimaa, Finsko

 Saimaa, Finsko

Saimaa, Finsko Shutterstock

Největší finské jezero Saimaa znamená pravý ráj pro milovníky paddleboardu, kajaku a plachtění. Slibuje i klidné zážitky v přírodě podél břehů lemovaných lesy. Čistá voda, svěží vzduch a neobydlené ostrovy, kde si můžete vychutnat pohodu v krásné krajině, to vše může Saimaa nabídnout. V lázních resortu Hotel & Spa Resort Järvisydän se doporučuje vyzkoušet kouřovou saunu, typicky finský rituál následovaný ponořením do chladného jezera pár kroků odtud.

Bohinj, Slovinsko

Bohinj, Slovinsko

Bohinj, Slovinsko Shutterstock

V Chorvatsku a sousedním Slovinsku, které turisté často navštěvují během jediné dovolené, přitahují největší pozornost Plitvická jezera a slovinské jezero Bled. V letních měsících bývají extrémně přeplněná. Proto byste se měli vydat raději na severozápadní roh Slovinska, abyste si mohli nerušeně užívat ledovou krásu Bohinjského jezera. Jde koneckonců o největší slovinské jezero, obklopené rozeklanými horami a tichými zátokami, kde smaragdová voda hladí světle bílé kameny.

Ve světě rytířů a princezen: 10 nejkrásnějších evropských hradů

Čtěte také:

Ve světě rytířů a princezen: 10 nejkrásnějších evropských hradů

Iseo (Lago d'Iseo), Itálie

Iseo (Lago d'Iseo), Itálie

Iseo (Lago d'Iseo), Itálie Shutterstock

Dvě hodiny východně od známějšího Gardského jezera leží Iseo umožňující návštěvníkům podstatně klidnější dovolenou u vody. Je mnohem méně přeplněné než Garda, a přitom má stejně ohromující scenerii. Všude kolem se tyčí hory volající k pěší turistice a cyklistice. Jeden z nejlepších výletů nabízí ostrov uprostřed jezera Monte Isola.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín