Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená ve fraku aneb lokace, kde si užijete tučňáky

Tučňáci v Kapském městě

Tučňáci v Kapském městě Shutterstock

Máte rádi tučňáky? Tak to pro vás máme báječnou zprávu! Existuje totiž řada míst, kde si tyto roztomilé nelétavé ptáky můžete prohlédnout pěkně zblízka. Tak se s námi pojďte vydat do fascinujícího světa opeřenců ve fraku. 

Plavání s delfíny, žraloky obrovskými i pozorování velryb patří mezi nezapomenutelné zážitky, které si můžete přivézt z dovolené. Na popularitě v posledních letech nabírá také pozorování tučňáků v jejich přirozeném prostředí. Tahle zábava totiž nadchne cestovatele každé věkové skupiny. 

Nebojte, nepůjde o žádné ledové království. Ačkoli při pomyšlení na tučňáky většinu lidí napadne Antarktida, extrémně chladné prostředí ve skutečnosti vyhovuje jen vybraným druhům. Mimochodem, věděli jste, že tučňáky najdete hlavně na jižní polokouli a že až na výjimky preferují spíše teplejší klima? 

1. Boulders beach (Jihoafrická republika)

Kolona tučńáků, Jihoafrická republika

Kolona tučńáků, Jihoafrická republika Shutterstock

Boulders beach (v překladu pláž balvanů) je pojmenovaná právě podle četných nerostů, které ji lemují. Nachází se zhruba hodinu cesty na jih od Kapského Města, poblíž Simon’s Town a mysu Dobré naděje. První tučňáky tu zpozorovali v 80. letech minulého století. K dnešnímu dni se jejich populace vyšplhala až na několik tisíc. 

Hnízdí tady tučňáci brýloví, zahrnutí v seznamu ohrožených druhů. Tento poddruh tučňáka je charakteristický velmi krátkými křídly, váhou do čtyř kilogramů a skvělým zrakem. Oblast v okolí Simon’s Town a Boulders Beach navíc přímo vybízí k plavání a šnorchlování. Pokud vás omrzí pozorování tučňáků, můžete se vydat prozkoumat četné vraky lodí pod hladinou. Zapálené golfisty pak potěší i nedaleké golfové hřiště. 

Objevujte s námi svět

2. Phillip Island (Austrálie)

Phillip Island, Austrálie

Phillip Island, Austrálie Shutterstock

Ačkoliv je cesta do Austrálie časově náročná, milovníkům zvířat se rozhodně vyplatí. Nedaleko Melbourne totiž leží ostrov Phillip Island, který je jako stvořený pro pozorování nejrůznější fauny v přirozeném prostředí. Od tučňáků po koaly, tuleně a lachtany! 

Zdejší tučňáci tráví většinu dne pod vodou a až při západu slunce se vracejí do svých hnízd v dunách na pláži. Tady se na ně můžete podívat v rámci jedinečné atrakce, která Philip Island proslavila. Za poplatek totiž pořídíte vstupenku na speciální vyhlídku s výhledem na hnízdící ptáky.  

3. Parque Pingüino Rey (Chile)

Tučńák v oblasti Patagonie, Chile

Tučńák v oblasti Patagonie, Chile Shutterstock

V Chile můžete pozorovat druhý největší žijící druh tučňáků: tučňáka královského. Dorůstá do výšky necelého metru, a právě v Ohňové zemi v Patagonii jej můžete spatřit na vlastní oči. Dospělé jedince poznáte podle charakteristického žlutooranžového opeření, které jim obepíná hlavu a hruď.   

Můžete za nimi vyrazit sami nebo s průvodcem. Příznivce pěší turistiky nadchne místní krajina, která si uchovává původní ráz a jistou syrovou krásu. Navíc doslova bují životem, jelikož je kromě tučňáků také domovem několika set dalších druhů zvířat.  

Dovolená s dávkou adrenalinu: TOP 10 destinací pro seskok padákem

Čtěte také:

Dovolená s dávkou adrenalinu: TOP 10 destinací pro seskok padákem

4. Oamaru (Nový Zéland)

Tučńáci na mole v Oamaru, Nový Zéland

Tučńáci na mole v Oamaru, Nový Zéland Shutterstock

Novozélandský druh tučňáka dorůstá výšky pouhých 30 až 40 centimetrů. Nejčastěji se s nimi setkáte v Oamaru Blue Penguin Colony, tedy kolonii modrých tučňáků v přístavu Oamaru. Pozorovat je můžete ze speciálních plošin, které jsou uzpůsobeny tak, aby nebyly ptáci rušeni. Rovněž je potřeba uhradit poplatek, přičemž platí, že čím blíže se chcete dostat, tím nákladnější to bude. 

5. Klokaní ostrov (Austrálie)

Klokaní ostrov, Austrálie

Klokaní ostrov, Austrálie Shutterstock

Přestože je třetí největší ostrov Austrálie, jak už jeho jméno napovídá, zaměřený hlavně na klokany, najdete tu i další živočišné druhy. Mezi ty nejdůležitější patří koaly, ptakopyskové, lachtaní a také tučňáci. Pro toto místo jsou typičtí ti nejmenší svého druhu, tučňáci trpasličí. Za malý poplatek se vám dostane skvělé podívané na kolonii tučňáků a zároveň přispějete na ochranu jich i celého ostrova.  

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

6. Punta Tombo (Argentina)

Kolonie tučńáků v Punta Tombo, Argentina

Kolonie tučńáků v Punta Tombo, Argentina Shutterstock

Na tomto poloostrově najdete stejnojmennou rezervaci, která je známá pozorováním velryb, pásovců a tuleňů, a samozřejmě také tučňáků. Tučňáci magellanští se zde vyskytují zpravidla ve velkých počtech, kolonie může v závislosti na ročním období dosahovat až několika set tisíc jedinců. Dorůstají střední velikosti, zhruba do 70 centimetrů výšky. Fascinující je jejich nebojácnost, můžete je tedy pozorovat opravdu zblízka, aniž byste je rušili. 

7. Poloostrov Otago (Nový Zéland)

Přírodní rezervace Otago, Nový Zéland

Přírodní rezervace Otago, Nový Zéland Shutterstock

Poloostrov Otago na Novém Zélandu je specifický hlavně přítomností lachtanů, albatrosů a tučňáků žlutookých. Ti dorůstají do velikosti 75 centimetrů a mají charakteristické žluté oči. V posledních letech jim ale kvůli vysokému počtu predátorů hrozí vyhynutí. V tuto chvíli se předpokládá, že existuje méně než 4000 jedinců. Pozorovat je můžete v útočišti pro divokou zvěř Penguin Place. Uhrazením vstupného pomůžete jejich ochraně. 

Ideální zimní dovolená? Ta, která má všech pět P!

Čtěte také:

Ideální zimní dovolená? Ta, která má všech pět P!

8. Isla Magdalena (Chile)

Tučňáci na Isla Magdalena, Chile

Tučňáci na Isla Magdalena, Chile Shutterstock

Obrovské množství tučňáků magellanských můžete zpozorovat také na neobydleném ostrově Isla Magdalena, nedaleko Punta Arenas, hlavního města regionu Magallanes a Chilské Antarktidy. Právě odtud se můžete vydat na safari za tučňáky. Těšte se na několik set tisíc volně žijících tučňáků magellanských a také na lachtany. 

9. Galapágy (Ekvádor)

Galapágští tučňáci, Ekvádor

Galapágští tučňáci, Ekvádor Shutterstock

Dalším ohroženým druhem je tučňák galapážský, dorůstající jen půl metru, s charakteristicky hnědým peřím. Jedná se o jediný druh, který vyvádí potomstvo v okolí rovníku. K roku 2020 jich bylo ve volné přírodě zaznamenáno jen zhruba 1200 jedinců. Během výletu můžete spatřit také želvy nebo leguány. 

Vyrazte na dovolenou

Rady na cestu  

Respektujte jejich domov. Je potřeba dát pozor, abyste je nerušili, tedy držte se vyznačených stezek a nefoťte s bleskem. Vždy se řiďte místními pravidly a také selským rozumem. 

Ještě před odletem na dovolenou je dobré si zjistit všechny informace a provést včasnou rezervaci. Důležitý je také čas návštěvy, v průběhu dne tráví tučňáci většinu času v moři, ideální je vyrazit během západu slunce nebo brzy ráno. 

 Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

02.02.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín