Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená s dávkou adrenalinu: TOP 10 destinací pro seskok padákem

Tandemový seskok

Tandemový seskok Shutterstock

Seskok padákem je netradičním, ale skvělým způsobem, jak si trochu okořenit dovolenou; pokud ji tedy neplánujete celou raději prolenošit. Mrkněte na náš výběr nejlepších destinací pro seskok padákem a vyberte si tu svou!

Parašutismus se na první pohled zdá jako poměrně nebezpečný sport, nicméně opak je pravdou! Seskoku, po kterém následuje až 60 sekund volného pádu, předchází zhruba patnáctiminutový let. Výška, odkud sportovci skáčou, se sice různí, ale padáky otevírají vždy zhruba 700 až 800 metrů nad zemí. Celý několikaminutový zážitek, při kterém si můžete prohlédnout široké okolí z nové perspektivy, se opravdu vyplatí. Jde totiž o adrenalinem nabitou akci, ze které si odnesete vzpomínky na celý život. V jakých destinacích si ho tedy užijete nejvíc? 

1. Dubaj (Spojené arabské emiráty)

Seskok padákem nad Palm Jumeirah

Seskok padákem nad Palm Jumeirah Shutterstock

Ačkoli je Dubaj proslulá především luxusem, jde také o jednu z nejlepších destinací pro parašutismus. Výskok z letadla tu probíhá přibližně ve výšce 4 kilometrů nad umělým ostrovem Palm Jumeirah, který jak už název napovídá, má tvar palmy. Můžete se tak pokochat jedním z nejkrásnějších pohledů v celých Spojených arabských emirátech. Seskoky tady zajišťuje hned několik provozovatelů, z jejichž nabídky si vybere jak ostřílený skokan, tak i úplný začátečník. Zkušenější zájemce s vlastní licencí potěší možnost samostatného seskoku, nováčky zase seskok s instruktorem. Dubaj vás zkrátka za vynaložené prostředky oslní výhledem, který jinde nezažijete. 

 Zájezdy do Dubaje

2. Sevilla (Španělsko)

Sevilla z výšky, Španělsko

Sevilla z výšky, Španělsko Shutterstock

Dalším místem, kde si na své přijde i fajnšmekr, je Sevilla. Společně s městy Jerez de la Frontera a Malaga tvoří trojúhelník, který je známý skvělými podmínkami pro parašutismus. Mimo to, Andalusie obecně patří mezi nejpopulárnější dovolenkové destinace v celém Španělsku. Zájemci o seskok se tu dočkají neobyčejně dlouhého volného pádu. Standardně trvá až 60 sekund, z letadla totiž vyskakujete ve výšce okolo 4,5 kilometru. Pokud hledáte klidnější alternativu, můžete se i s rodinou vydat obdivovat profesionály v tzv. wingsuitech. Tahle podívaná rozhodně stojí za to. 

Baleárské ostrovy: Vychutnejte si pravou španělskou siestu!

Čtěte také:

Baleárské ostrovy: Vychutnejte si pravou španělskou siestu!

3. Rio de Janeiro (Brazílie)

Seskok padákem nad pláží v Riu

Seskok padákem nad pláží v Riu Shutterstock

Pulzující metropole, krásné pláže, večírky a karnevaly – to vše, a ještě mnohem víc, nabízí návštěvníkům Rio de Janeiro. Nehrozí, že byste tu nenašli zábavu podle svých představ, včetně seskoku padákem. Než se vrátíte na zem, zabere to přibližně 40 sekund, protože se tu skáče z výšky zhruba 3 900 metrů. Ve vzduchu se vám pak naskytne neopakovatelný pohled na horu Sugarloaf, pláž Ipanema a sochu Krista na Corcovado. Že jste to ještě nikdy nezkoušeli? Nevadí, Rio de Janeiro je ideální i pro začátečníky. 

4. Pattaya (Thajsko)

Seskok padákem v Pattaya, Thajsko

Seskok padákem v Pattaya, Thajsko Shutterstock

Parašutismus nabírá na popularitě také v jihovýchodní Asii. Jedno z míst, kde si ho nově můžete užít, je thajská Pattaya. Kromě adrenalinových zážitků láká také na výbornou gastronomii a relaxační masáže. Provozovatele seskoků, které tu probíhají z výšky zhruba 3 900 metrů, najdete přibližně hodinu jízdy autem jižně od Bangkoku. Domluvíte se s nimi bez problémů anglicky. Zdejší instruktoři vás nejdříve proškolí a pak vám povolí výsadek z letadla. Dočkáte se při něm dechberoucího pohledu na Thajský záliv a celé město Pattaya. 

Dovolená v Thajsku

5. Praha (Česká republika) 

Pohled na Prahu z výšky

Pohled na Prahu z výšky Shutterstock

Za krásným výhledem se nemusíte hnát přes půl světa, stačí vyrazit do Prahy. Jakmile absolvujete výcvik, vyveze vás pilot letadlem až zhruba 4,5 kilometru nad okolní krajinu. Celé stoupání zabere jen asi 15 minut, ale můžete se těšit na dlouhý volný pád, trvající až 60 sekund. Krásy Prahy jezdí obdivovat turisté z celého světa, není tedy divu, že se mezi parašutisty těší velké oblibě. Kromě zábavy ve formě adrenalinového zážitku tady můžete rovněž navštívit nesčetné kulturní památky, okusit jídlo z kuchyní věhlasných šéfkuchařů nebo svlažit hrdlo pořádným domácím pivem. 

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

6. Viktoriiny vodopády (Zambie)

Viktoriiny vodopády z výšky

Viktoriiny vodopády z výšky Shutterstock
 

Mezi Zambií a Zimbabwe najdete jedny z největších a nejdivočejších vodopádů světa: Viktoriiny vodopády. Pyšní se rozlohou více než jeden kilometr čtvereční a úctyhodnou výškou 100 metrů. Zvuk hučící vody se od nich nese až do vzdálenosti 40 kilometrů, a proto se jim přezdívá také Mosi-o-Tunya, neboli hřmící kouř. Turisté, kteří v této oblasti seskakují s padákem, zpravidla absolvují také přelet nad Viktoriinými vodopády. Majestátní div přírody si většinu času budete vychutnávat z výšky 6 000 – 10 000 metrů, letadlo ale také nakrátko klesne tak, že ucítíte vlhkost vodopádu na vlastní kůži.

7. Bled (Slovinsko)

Bled, Slovinsko

Bled, Slovinsko Shutterstock
 

Ve slovinském Bledu se můžete těšit na krásný výhled na Alpy a okolní krajinu z výšky 3 900 metrů. Některé firmy vám tady umožní seskok v ikonickém letadle, kterým se proletěl James Bond ve filmu "GoldenEye" z roku 1995. Instruktoři, kteří vás před vzletem proškolí, mluví anglicky a občas i německy, takže se nemusíte bát, že by vám 60 sekundový volný pád zhatily potíže s dorozumíváním. Nezapomeňte si však dopředu promyslet, jak se k letadlu dopravíte. Doporučujeme dorazit po vlastní ose. 

Poznejte Slovinsko

8. Interlaken (Švýcarsko)

Seskok v Interlaken, Švýcarsko

Seskok v Interlaken, Švýcarsko Shutterstock
 

Alpy z výšky 4,5 kilometru, si užijete také ve Švýcarsku. Pokud se rozhodnete pro seskok právě tady, čeká vás působivý výhled na Thunské či Brienzské jezero a překrásnou krajinou v okolí Interlakenu. S místními se bez problémů domluvíte anglicky i německy. Navíc je zdejší oblast skvělou dovolenkovou destinací i pro rodiny s dětmi. Jen pozor, seskok padákem je nezletilým parašutistům povolen až od 16 let, a to pouze se souhlasem rodičů. 

9. Algarve (Portugalsko)

Seskok v Algarve, Portugalsko

Seskok v Algarve, Portugalsko Shutterstock
 

Dovolenou u moře ve znamení parašutismu můžete vyzkoušet i v Portugalsku. Kromě seskoku s padákem, který nabízí například ve městech Alvor, Portimão a Lagos, si tu můžete vyzkoušet surfování nebo jen tak lenošit na pláži. Algarve je perfektním místem k seskoku pro úplné začátečníky, protože se tu jen málokdy setkáte se špatným počasím. Ze stejného důvodu tu probíhá také celá řada parašutistických akcí a kurzů. 

Dovolená v Portugalsku

10. Bouloc (Francie) 

Výhled na Pyreneje

Výhled na Pyreneje Shutterstock
 

Seskok padákem nabízí také ve městě Bouloc na jihozápadě Francie. Bez problému se tu domluvíte anglicky, občas i německy, a samozřejmě francouzsky. Díky blízkosti Pyrenejí a řek Tarn a Garonne se můžete kochat opravdu malebným výhledem. A pokud vám bude přát počasí, dohlédnete klidně až do Toulouse. 

Nejoblíbenější evropské svahy aneb dovolená plná lyžování a relaxu

Čtěte také:

Nejoblíbenější evropské svahy aneb dovolená plná lyžování a relaxu

Nejčastější dotazy 

Spoustě lidí připadá, že je seskok padákem nebezpečný. Určitě proto máte i další otázky. Níže se je pokusíme zodpovědět. 

Je seskok padákem a parašutismus totéž? 

Ano, jedná se o naprosto stejnou věc. 

Je seskok padákem nebezpečný? 

Není. Seskok absolvujete společně se zkušeným profesionálem a příprava na seskok i kontrola padáků podléhají přísným normám. Nelze ale vyloučit, že si navzdory všem bezpečnostním opatřením třeba vyvrtnete kotník při dopadu. Vždy je nutné, abyste přesně dodržovali instrukce, které vám odborný personál sdělí před vzletem. 

Kdo může skákat padákem? 

Seskok padákem si může vyzkoušet prakticky každý. Výjimkou jsou těhotné ženy a lidé s vysokým krevním tlakem nebo s problémy s páteří. Někteří poskytovatelé ale mají vlastní pravidla a omezení, třeba maximální hmotnost 100 kg. Konkrétní podmínky u vybraného poskytovatele si raději vždycky ověřte předem. 

Co musím vědět před prvním seskokem? 

Že je potřeba za všech okolností dodržovat pokyny odborníků a mít na sobě vhodné sportovní oblečení. A také, že jde o volnočasovou aktivitu, která by vás měla především bavit!

Je možné během seskoku fotit? 

Během seskoku je focení telefonem i fotoaparátem zakázáno. Organizátoři vám ale často nabídnou k zakoupení fotografie, které pořídí během seskoku. Pokud si chcete udělat vlastní fotku na památku, můžete ji cvaknout před seskokem nebo po něm.  

Co si mám na seskok padákem obléct? 

Organizátoři vám zapůjčí speciální výstroj. Stačí, když si na sebe vezmete pohodlný sportovní oděv. Pro zájemce, kteří nosí brýle nebo kontaktní čočky, jsou k dispozici ochranné brýle. 

Mohu při seskoku padákem poslouchat hudbu? 

Poslech hudby při seskoku sice vypadá jako skvělý nápad, ale ve skutečnosti byste z něho nic neměli. Vítr kolem vás bude foukat tak hlasitě, že neuslyšíte ani vlastního slova. 

Jaké počasí je vhodné pro seskoky padákem? 

Nejlepší je slunečné nebo mírně oblačné počasí. Pokud se zatáhne a začne bouřka nebo liják, organizátoři seskok odloží na vhodnější den. 

Jak dlouho trvá seskok padákem? 

Celý proces zabere maximálně 30 minut. Stoupání trvá 15–20 minut, volný pád méně než 60 sekund a následné přistávání dalších 5 až 7 minut. 

Z jaké výšky se skáče při seskoku padákem? 

Většinou se skáče z výšky zhruba 3 900-4 600 metrů. 

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

30.01.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín