Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt za hranicemi plážových lehátek: Objevte nejzajímavější místa Káhiry

Nejzajímavější místa Káhiry, Egypt

Nejzajímavější místa Káhiry, Egypt Shutterstock

Těšíte se na vytouženou dovolenou do Egypta a přemýšlíte, čím si okořenit pobyt v resortu u Rudého moře? Jakkoli svůdná se může zdát vidina týdne stráveného v pohodlí plážového lehátka, byla by velká škoda navštívit zemi faraónů a nespatřit ikonické pyramidy v Káhiře. Největší z metropolí na africkém kontinentě však upoutá i mnoha dalšími historickými skvosty, které byste hluboko v útrobách hlučného patnáctimilionového města, jímž se Nil kroutí jako bájný had, možná ani nečekali.

Pyramidy v Gíze

Pyramidy v Gíze - 7 divů světa, Egypt

Pyramidy v Gíze - 7 divů světa, Egypt Shutterstock

Také vás polije horko při vzpomínce na hodiny dějepisu, kdy jste u tabule marně dolovali z paměti z jaké dynastie pocházeli vládci, spočívající v egyptských pyramidách v Gíze? Ať už vám vynesli dávní faraóni Chefrén, Cheops a Mykerin jakoukoli známku, jejich velkolepé hrobky vám dozajista vyrazí dech. V jihozápadním cípu Káhiry, kde rušná metropole pozvolna přechází v poušť, shlíží z výšky 20 metrů Sfinga, hlídající jediný ze zachovalých sedmi divů antického světa. Technicky dokonalé stavby, jež vnikaly v době, kdy byl kladkostroj či kolo neznámým pojmem, působí jako zjevení z jiného světa a po jejich prohlídce pochopíte, jak nesmírně vyspělá byla starověká egyptská civilizace.

Objevujte s námi Egypt

Mešita al-Azhar

Mešita al-Azhar

Mešita al-Azhar Shutterstock

Klikaté uličky Starého Města, s mnoha kavárnami s vodními dýmkami, vůně jídel ze stánků s pouličním občerstvením, všudypřítomné troubení automobilů a motorek a nově opravené fasády domů z 19. století. Taková je tvář někdejšího středověkého města Al-Qahira. Jednou z nejzajímavějších staveb v širokém okolí je rozlehlá mešita Al-Azahar. Zářící svatostánek, založený roku 970, dnes slouží jako univerzita. Studenti z celého světa tu navštěvují fakulty přírodních a společenských věd. Turistům je mešita přístupná denně kromě pátku mezi 9. a 18. hodinou. Obdivovat tu můžete bohatě zdobený portál, rozlehlý vstupní dvůr, štíhlé minarety, modlitební síň i tyrkysem vykládaný výklenek, směřující k Mekce.

Egyptský Karibik: Představujeme moderní letoviska El Gouna a Sahl Hasheesh

Čtěte také:

Egyptský Karibik: Představujeme moderní letoviska El Gouna a Sahl Hasheesh

Bazar Chán el-Chalílí

Nejslavnější bazar v Egyptě - Chán al-Chalilí

Nejslavnější bazar v Egyptě - Chán al-Chalilí Shutterstock

Nejslavnější bazar v Egyptě vám představí autentickou tvář Káhiry. Leží nedaleko mešity Al-Azahar a spíše než hluboce duchovní atmosféra vás tu přivítá směsice výkřiků prodeje chtivých obchodníků, vůně exotického koření i barvy ze kterých přechází zrak. Nenechte se odradit poněkud hektickou atmosférou a užijte si tak trochu jiné nakupování. Nebojíte-li se smlouvání, pak tu za velmi příznivé ceny pořídíte stylovou keramiku, upomínkové předměty, sypané čaje, sušené ovoce, voňavé koření, kožené výrobky, vonné olejíčky, orientální parfémy a možná i Aladinovu lampu.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Egyptské muzeum

Egyptské muzeum - Káhira

Egyptské muzeum - Káhira Shutterstock

Sbírka artefaktů egyptského muzea v Káhiře udivuje svět nejen množstvím exponátů, ale i jejich rozmanitostí. Na to, abyste si prohlédli každý z nich, byste potřebovali několik celých dní, ale i odpoledne vám postačí na letmé nahlédnutí pod pokličku fascinujícího světa dávných faraónů. Posmrtné masky, zlaté sarkofágy, předměty denní potřeby, množství šperků, ale i úctu budící mumie, jak lidské tak zvířecí. Zajímavá je i návštěva přilehlého informačního centra s množstvím atraktivních suvenýrů i knih s tématikou starověkého Egypta.

Dovolená s dětmi v Egyptě: Představujeme nejoblíbenější rodinné hotely

Čtěte také:

Dovolená s dětmi v Egyptě: Představujeme nejoblíbenější rodinné hotely

Moderní čtvrť Zamalek

Moderní čtvrť - Zamalek, Egypt

Moderní čtvrť - Zamalek, Egypt Shutterstock

Tak trochu jiný pohled na Káhiru nabízí elegantní čtvrť Zamalek, ležící na ostrově Gezira, přímo uprostřed Nilu. V nejzelenější části města si užijete poklidné procházky širokými bulváry, lemovanými vysokými stromy, moderní budovy evropského střihu, malebné kavárny, výlohy stylových butiků i prohlídky uměleckých galerií. Milovníci umění by neměli vynechat návštěvu galerie Palace of Arts nebo Muzea moderního egyptského umění.

Vydejte se s námi do Egypta

Káhirská věž

Káhirská věž

Káhirská věž Shutterstock

Ostrov Gezira nabízí také úžasnou možnost, jak si prohlédnout Matku všech míst, jak hrdě nazývají Káhiru Arabové, z ptačí perspektivy. Ze 186 metrů vysoké Káhirské věže je za příznivého počasí krásný výhled na štíhlé minarety Citadely i pyramidy v Gíze. Obzvláště romantická je podívaná na noční osvětlenou Káhiru.

19.01.2022 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín